.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

...Καλημέρα αδυναμίες μου...



Από αυτή την «πίτα» ψηφοφόρων που θέλουν οπωσδήποτε το γήπεδο, επιθυμούν  να «φάνε» αρκετοί συνδυασμοί, γι΄ αυτό και τάσσονται υπέρ της κατασκευής του. Οι δυο που ξεχωρίζουν είναι αυτός της κ. Γαϊτανά, και εκείνος του κ. Χ. Τομπούλογλου. Είναι οι μόνοι συνδυασμοί που με αποδείξεις, τους χαρακτηρίζει το «πάρτα όλα Μελισσανίδη». 


Μεταβάλλεται εκ νέου το σκηνικό για τις δημοτικές εκλογές μετά την είδηση της βέβαιης καθόδου στις εκλογές της κ. Γαϊτανά. Ως προς τι όμως μεταβάλλεται;

Καταρχήν υπάρχει μια «πίτα» ψηφοφόρων που στην επιλογή τους θα βαρύνει η κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Περιλαμβάνει μερικούς, και όχι την πλειοψηφία των επαγγελματιών, που ευελπιστούν ότι το γήπεδο θα τους βγάλει από τη μιζέρια ή θα απογειώσει τα κέρδη τους. Κι ακόμη κάποιους φανατικούς της ΑΕΚ, και ορισμένους ακόμη λιγότερους που πιστεύουν ότι το γήπεδο θα… φέρει ανάπτυξη. Εκεί εξαντλείται ο κατάλογος και το ενδιαφέρον, γιατί αυτοί που με κανένα τρόπο δε θέλουν το γήπεδο ή αυτό το γήπεδο που σχεδιάζεται, είναι σαφώς περισσότεροι. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο υποψήφιος δήμαρχος που υποστηρίζει φανατικά το γήπεδο, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τις εκλογές. Εξάλλου η εκλογική ιστορία δημοτικών και βουλευτικών εκλογών το επιβεβαιώνει…

Από αυτή την «πίτα» ψηφοφόρων που θέλουν οπωσδήποτε το γήπεδο, επιθυμούν  να «φάνε» αρκετοί συνδυασμοί, γι΄ αυτό και τάσσονται υπέρ της κατασκευής του. Οι δυο που ξεχωρίζουν είναι αυτός της κ. Γαϊτανά, και εκείνος του κ. Χ. Τομπούλογλου. Είναι οι μόνοι συνδυασμοί που με αποδείξεις, τους χαρακτηρίζει το «πάρτα όλα Μελισσανίδη».

Η οριστική απόφαση της δημάρχου να κατέβει στις εκλογές, εκτιμώ δεν έγινε χωρίς παρότρυνση… Ούτε ασφαλώς η λαθεμένη γενικά επιλογή της, να αναγγείλει την υποψηφιότητα της μέσω αθλητικής εφημερίδας που υποστηρίζει την ΑΕΚ είναι τυχαία.

Είναι γνωστό πως η πολιτική συμπεριφορά του κ. Τομπούλογλου δε διακρίνεται ούτε για τη σταθερότητα, ούτε για τη σαφήνεια, ούτε για την ειλικρίνεια, ούτε για τη συνέπεια της. Και παραδείγματα υπάρχουν πολλά… Επομένως κάθε… σοβαρός παίκτης στο θέμα του γηπέδου, δεν αναζητά απλούς πιθανόν εφήμερους υποστηρικτές που κλυδωνίζονται ανάλογα το ακροατήριο, αλλά πιστούς που αταλάντευτα και χωρίς να μασάνε τα λόγια τους θα υπηρετήσουν τα σχέδια του.

Το επόμενο διάστημα όμως και βασικά μετά το νέο έτος, όσα στελέχη της κ. Γαϊτανά έχουν δεσμευτεί με άλλους συνδυασμούς, θα αρχίσουν να αποχωρούν. Και ανάμεσα τους πρόσωπα που πρωταγωνιστούν  στο πέρασμα των σχεδίων της ΑΕΚ. Πρακτικά σημαίνει πως ένα μέρος των ψήφων τους που σχετίζεται με την κατασκευή του γηπέδου, θα μεταφερθεί στους συνδυασμούς που θα πάνε. Και αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει αντίρροπες τάσεις στο εκλογικό σώμα των νέων τους συνδυασμών. Γιατί μπορεί να είναι κόκκινο πανί για ψηφοφόρους που δε θέλουν πάση θυσία το γήπεδο.

Πρακτικά θα δημιουργήσει μια διαρροή ή ενδεχόμενα αιμορραγία… ψηφοφόρων προς τα αριστερά, καθώς μόνο εκεί βάζουν σταθερά και αταλάντευτα όρους για την κατασκευή του γηπέδου.

Στον επιμερισμό της μικρής «πίτας» των οπαδών του σχεδίου Μελισσανίδη, σε πολλά μερίδια που αναπόφευκτα θα ακολουθήσει, κανείς δε θα πάρει μεγάλο κομμάτι. Γιατί απλούστατα η διασπορά θα είναι διάχυτη και κανείς συνδυασμός πια δεν έχει προβάδισμα ή ρεύμα νίκης.

Ο κ. Χ. Τομπούλογλου χάνει ακόμη μια φορά στο πεδίο της προεκλογικής μάχης με την υποψηφιότητα Γαϊτανά. Αρχικά έχασε γιατί πολέμησε μανιασμένα την πλειοψηφία, και εύλογα κανείς τους δε θέλει να συμπορευτεί τώρα μαζί του. Από αυτό ωφελήθηκαν ή θα ωφεληθούν οι άλλοι. Τώρα χάνει και τυπικά το μονοπώλιο του υποψήφιου «πάρτα όλα Μελισσανίδη». Και μάλιστα χάνει χωρίς προηγουμένως να έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί έστω σε κάτι ελάχιστο από τη δήμαρχο. Αντίθετα σύρθηκε πίσω από την επιλογή της.

Μέσα σε όλα με αφορμή αυτό το γεγονός φαίνεται η ανυπαρξία στρατηγικής, η απουσία στοιχειώδους σχεδιασμού κινήσεων, η ανύπαρκτη προβλεπτικότητα, και η ανημπόρια να αξιοποιήσει στο σωστό χρόνο τα πλεονεκτήματα του.

Σπατάλησε πρόωρα το χαρτί Γεωργαμλή, και τώρα που πραγματικά το έχει ανάγκη, λουφάζει. Η κ. Γαϊτανά μπαίνει στην «πασαρέλα» και του σπάει την αποκλειστικότητα της άτυπης εκπροσώπησης της ΑΕΚ, τη στιγμή που αυτός δεν έχει τίποτε να παρουσιάσει! Και δεν είναι μόνο αυτό.

Το σημαντικότερο είναι ότι η οριστικοποίηση της υποψηφιότητας Γαϊτανά, σφραγίζει και με τη βούλα την απόλυτη αποτυχία των πολιτικών του επιλογών. Προσπάθησε να την παραιτήσει συνεργαζόμενος ακόμη και με την εσωτερική της αντιπολίτευση. Δεν τα κατάφερε. Προσπάθησε να διαλύσει την παράταξη της κι έμοιαζε να τα κατάφερε, στέλνοντας όμως τα στελέχη της σε άλλους συνδυασμούς. Τώρα αποδεικνύεται ότι χαράμισε τρία χρόνια σκληρής και άσκοπης αντιπολίτευσης, έχοντας λάθος στόχους και λάθος τρόπους…

Σήμερα πια πιστεύω θα καταλάβει ή θα καταλάβουν οι σιωπηλά ακολουθούντες  συνεργάτες του, πως όσο είναι καιρός πρέπει να αναθεωρήσει την στρατηγική του υπό το φως των νέων εξελίξεων. Αλλά αυτό σημαίνει πως πρέπει να ανοίξει μέτωπα. Ποιο μέτωπο να ανοίξει όμως; Ποιοι είναι βατοί σε τυχόν αντιπαράθεση αντίπαλοι; Ποιοι απειλούν την πρωτιά του και μπορεί να ανασχεθεί η πορεία τους; Ποιοι δε θα περάσουν στο δεύτερο γύρο εφόσον ακόμη πιστεύει πως εκείνος θα είναι οπωσδήποτε, ώστε ως τότε να τους χαϊδολογάει; Να συνεχίσει να βαράει την κ. Γαϊτανά που τον χτυπάει στα ίσα, ίσως και άνισα αν έχει… προνόμιο, ή αυτό θα παραμείνει ανώφελο;

Μου φαίνεται τόσο στριμωγμένος και με τόσο κακές προοπτικές, που πιθανά είναι προτιμότερο να αρχίσει να κάνει σκέψεις ποιον να υποστηρίξει στο δεύτερο γύρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου