.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Σημαντική νίκη των κατοίκων η χτεσινή!



Παρότι κυριάρχησαν τα επεισόδια που προκάλεσαν ετεροδημότες κυρίως στο χτεσινό ΔΣ, προέκυψαν κάποια πολύ σημαντικά ζητήματα με θετικό χαρακτήρα.

Το πρώτο είναι ότι από τα 30 ναι στο γήπεδο και 2 απουσίες της προηγούμενης συνεδρίασης, πέσαμε με το ζόρι στα 17 ναι, 2 που μετράνε στα κατά, 3 αποχωρήσεις και 11 απόντες.

Όσο πιο σωστά πληροφορούνται οι κάτοικοι, όσο πιο πολύ διαπιστώνουν τι τους περιμένει, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η πίεση που θα δέχονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και αντίστοιχα θα συμμορφώνονται με τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών. Η αλλαγή των συσχετισμών, είναι έκφραση της αλλαγής κλίματος μέσα στην κοινωνία που συντελέστηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση. Με αυτή την έννοια το κεφάλαιο ανοχής που είχε η Δήμαρχος και η όποια ομάδα Συμβούλων που της έχει απομείνει ως τις εκλογές, σπαταλήθηκε χτες.


Αυτά που συνέβηκαν έχουν πολλαπλές επιπτώσεις και σηματοδοτούν σημαντικές αλλαγές στο εκλογικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Με πρώτη ματιά φαίνεται πως αυτό που ήθελε να περάσει η διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με το συνδυασμό Τομπούλογλου, που υποτίθεται την αντιπολιτεύεται, πέρασε. Αλλά από αυτή την εξέλιξη έχασαν δραματικά και αποκλειστικά οι δυο συνεταίροι…

Με δεύτερη ματιά οριστικοποιήθηκε η αδυναμία συγκρότησης συνδυασμού και καθόδου της απερχόμενης Δημάρχου στις εκλογές. Ένας συνδυασμός λιγότερος σημαίνει διαφορετική κατανομή ποσοστών και εδρών. Όταν ένας συνδυασμός είναι αισθητά μπροστά από τους υπόλοιπους, και κάποιος άλλος δε θα κατέβει, χωρίς από αυτό να ωφελείται αυτός που προηγείται αλλά αυτοί που έπονται, τότε έχει υποστεί δεινή ήττα που δε θα μπορούσαν να του προκαλέσουν οι αντίπαλοι του! Με λίγα λόγια αυτός που είναι πρώτος με διαφορά από τους υπόλοιπους, έχει κάθε συμφέρον οι συνδυασμοί να είναι πολλοί. Όσο λιγοστεύουν χωρίς να εισπράττει, τόσο τον πλησιάζουν και του αφαιρούν από τη δυναμική που είχε αναπτύξει.

Παρακολουθώ τον κ. Τομπούλογλου, τη στρατηγική του αν μπορεί κανείς να τη χαρακτηρίσει έτσι, και τις ταχτικές που ακολουθεί. Έχει στοχεύσει σταθερά τη Δήμαρχο και δεν έχει σταματήσει να προσπαθεί να τη φθείρει με κάθε τρόπο. Ενώ πρόκειται για τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας. Χωρίς να μπορεί να διακρίνει ότι αυτό αποβαίνει σε βάρος του! Αλλά ούτε μπορεί να διακρίνει πως το ίδιο διάστημα άλλοι υποψήφιοι χτίζουν συνδυασμούς, με τα υλικά κατεδάφισης που δημιουργεί ο ίδιος! Το ισοζύγιο, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο που επανέλαβε αρκετές φορές χτες για να εξυμνήσει το σχέδιο Μελισσανίδη, που μπορεί να καθορίσει την εκλογή του, επιδεινώθηκε ραγδαία σε βάρος του. Στις δημοσκοπήσεις αν στην ερώτηση, θα ψηφίζατε τον τάδε, η απάντηση «αποκλείεται» είναι πάνω από 50%, τότε ο υποψήφιος δεν έχει καμιά τύχη. Η επίμονη, συνεπής, τυφλή υποστήριξη του στο σχέδιο της «Αγιάς Σοφιάς», είναι βέβαιο ότι αποκλείει την πιθανότητα εκλογής του σε Δήμαρχο όποιο κι αν είναι το εκλογικό σύστημα.

Γιατί μπορεί ο πολιτικαντισμός να περισσεύει στην πολιτική του συμπεριφορά, αλλά ο κόσμος δεν είναι κορόιδο. Σε πρόσφατο ΔΣ το θέμα αφορούσε άδειες κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα. Όταν η συζήτηση είχε φτάσει στο κρίσιμο σημείο της αυθαίρετης επέκτασης ορισμένων που κλείνουν πεζοδρόμους, δημιουργήθηκε επεισόδιο ανάμεσα στον Πρόεδρο και την κ. Γκούμα που δεν την άφηνε να μιλήσει. Τότε αποχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση», και δήθεν σε ένδειξη διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης αποχώρησε και η «Καλημέρα». Η πραγματικότητα είναι πως αποχώρησε γιατί έχει χτίσει συμμαχίες με ορισμένους από αυτούς που αυθαιρετούν. Χτες που έγινε της κακομοίρας, τον άκουσα να φωνάζει στους έξαλλους της ΑΕΚ, σταματήστε δεν ωφελεί άλλο, θα διαλυθεί το Συμβούλιο και δε συμφέρει γιατί δε θα μπορέσουμε να πάρουμε την απόφαση που θέλουμε! Με τέτοιους ερασιτεχνισμούς δε χτίζεις όχι συμμαχίες, αλλά ούτε λέγκο…

Η χτεσινή βραδιά λοιπόν επιταχύνει τις εξελίξεις. Μειώνει δραστικά την απόσταση που χωρίζει τους άλλους συνδυασμούς από τον κ. Τομπούλογλου. Η ενίσχυση τους μπορεί να δώσει ρεύμα νίκης σε κάποιον από αυτούς. Σίγουρο είναι όμως πως θα ενισχύσει τη συσπείρωση κι άλλων δυνάμεων, γιατί θα κάνει πιο ρεαλιστικό το στόχο νίκης τους στις εκλογές. Φυσικά όποιοι εντάξουν στο σχήμα τους μεταγραφές από τη «Νέα Προοπτική», που πρωταγωνίστησαν ή πρωτοστατούν στην κατασκευή του νέου γηπέδου, θα έχουν και το αντίστοιχο κόστος…

Από την άλλη μεριά οι γραμμές πλέον στην κοινωνία, για τις δυνάμεις που αφουγκράζονται τις επιθυμίες της και τις υπηρετούν, έγινε σαφέστατη. Δεν υπάρχει περίπτωση δημότες που δε θέλουν το γήπεδο, και είναι πάρα πολλοί, να ρίξουν ψήφο στην «Καλημέρα» ούτε με σφαίρες… Αντίθετα έχουν επιλογές ανάμεσα στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τη «Δύναμη Πολιτών» που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς!

Τα θετικά της χτεσινής περιπέτειας δεν τελειώνουν εδώ. Η ταχτική της διοίκησης ή όποιων την σχεδιάζουν για λογαριασμό της, ανέδειξαν αυθόρμητα αυτό που διαφορετικά θα χρειαζόταν πολύς κόπος για να συμβεί. Ανέδειξαν δηλαδή το θέμα γήπεδο ξανά σε κορυφαίο ζήτημα αντιπαράθεσης των δημοτικών εκλογών. Αντικειμενικά πλέον κανείς δε μπορεί να σταματήσει αυτή τη συζήτηση στην κοινωνία. Και αυτά που έλεγε η Δήμαρχος ότι «η καλύτερη διαβούλευση είναι αυτή που γίνεται σήμερα εδώ», για να δικαιολογήσει την αδιαφορία της να κάνει ανοιχτή διαβούλευση και την περιφρόνηση της προς τους πολίτες, πάνε περίπατο…

2 σχόλια:

  1. χθες ειδαμε και κατι αλλο, το κοκο να παιρνει το μικροφωνο και να φωναζει ελατε να ψηφισουμε,αυτος που δεν ανοιξε το στομα του τοσα χρονια.ετσι τον διεταξε ο καινουργιος αφεντης του για να παρει ψηφους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέστα χρυσόστομε! Ο Χάρης και η παρεα του έχει ξεγραφτεί από υποψηφιος από την στιγμή που αντιληφθήκαμε ότι εξυπηρετεί συμφέροντα ξένα με την Φιλαδέλφεια. Να πα΄ει στην Εκάλη να τον ψηφίσει ο Μελισανίδης και να φιάξουν το γήπεδο εκεί!

      Διαγραφή