.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό, αλλά είναι γνωστό από πριν ότι και κούρεμα θα πέσει και κόντρα ξύρισμα…




Μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης του ΔΣ και ενώ αποχωρούσα, κοντοστάθηκα γιατί άκουσα τον κ. Χ. Τομπούλογλου να φωνάζει δυνατά απευθυνόμενος στον κ. Μπόβο. Και άκουσα σε αυτά που του έλεγε να συμπληρώνει το επίθετο μου! Χαμογέλασα και σκέφτηκα πως μετά από καιρό θέλει να μου πιάσει κουβέντα. Απευθυνόμενος στον κ. Μπόβο και γελώντας του είπα «Μπάμπη έλα να κατέβουμε μαζί να τους κατατροπώσουμε». Κι ως που να τελειώσω την κουβέντα, ο κ. Χ. Τομπούλογλου ωρυόταν γιατί «έγραψε ο Καμπούρης ότι στις εκλογές θα έρθω τρίτος». Για να είμαι ειλικρινής γέλασα αλλά και αιφνιδιάστηκα, όταν συνέχισε οργισμένος δίπλα μου και χειρονομώντας έντονα να μου φωνάζει πλέον, «εσύ μπορεί να λες ότι θα έρθω τρίτος αλλά στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό».
 

Φυσικά δεν έδωσα συνέχεια γιατί τις εξάρσεις των εξ επαγγέλματος πολιτικών τις θεωρώ «κρότου – λάμψης» κι ως εκ τούτου άνευ νοήματος συζήτησης. Ωστόσο αν ήθελε να του αναλύσω ακόμη περισσότερο γιατί έχει ολοένα αυξημένες πιθανότητες να έρθει τρίτος, θα το έκανα ευχαρίστως.

Αναφέρομαι στο γεγονός γιατί η συγκεκριμένη συμπεριφορά του, μου ενισχύει την πεποίθηση ότι κι αυτός καταλαβαίνει πως δεν πρόκειται να εκλεγεί Δήμαρχος, και διακρίνει πως οδηγείται στην τρίτη θέση. Η νευρικότητα και η οργή ως εκδήλωση ανασφάλειας του πολιτικού, σχετίζεται ευθέως με την απουσία πεποίθησης για τη νίκη και ματαίωσης των εκλογικών του επιδιώξεων. Διαφορετικά γελάει με τους… γραφικούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Εγώ δεν έγραψα ξερά ότι θα έρθει τρίτος, το εξήγησα παραθέτοντας επιχειρήματα. Αν εκείνος έχει επιχειρήματα να αντικρούσει τα δικά μου, ευχαρίστως να τα καταχωρίσω στον ιστοχώρο μου ή ας τα δημοσιεύσει όπου αλλού θέλει. Να γράψει ένα άρθρο γιατί θα έρθει πρώτος ή γιατί θα γίνει Δήμαρχος. Και αν με πείσει, εγώ θα γράφω καθημερινά στον ιστοχώρο μου ο Χάρης Τομπούλογλου θα έρθει πρώτος και θα γίνει Δήμαρχος!

Κατά τη γνώμη μου και μετά την εμφάνιση σχεδόν όλων των υποψηφίων, όλοι έχουν πιθανότητες όσες κι εκείνος να περάσουν στο β΄ γύρο. Και επειδή οι μεταγραφές υποψηφίων ακόμη δεν έχουν πάρει την τελική τους μορφή, σε αντίθεση με το εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, νομίζω πως όλα παραμένουν ανοιχτά. Ακόμη και η Δήμαρχος που φαίνεται πως θα δυσκολευτεί να συμπληρώσει συνδυασμό, υπάρχει περίπτωση να αποσπάσει σημαντικό ποσοστό. Να εξηγήσω σύντομα και γιατί.

Πρώτα γιατί την αναδεικνύει σε ισχυρό αντίπαλο ο κ. Χ. Τομπούλογλου. Ο πρώτος δεν κοντράρεται με τον τελευταίο, αλλά με το δεύτερο και μόνο με την προϋπόθεση ότι θεωρεί πως απειλεί να τον προσπεράσει. Ο κ. Τομπούλογλου συνεχίζει με αμείωτη ένταση να κάνει άσκοπες κόντρες μαζί της. Μάλιστα χτες του έριξε και μια «τάπα» λέγοντας του έχουμε υλοποιήσει το 80% του προγράμματος μας, στην οποία δε μπόρεσε να απαντήσει τίποτε! Εδώ που τα λέμε σε αυτό τον δικαιολογώ γιατί κι εμένα θα με άφηνε άφωνο… Αλλά όταν «μανιοκαταθλιπτικά» επιλέγεις να κάνεις ασκήσεις υπεροχής στον πιο αδύναμο αντίπαλο, πρέπει να τα περιμένεις κι αυτά.

Δεύτερο γιατί οι προσωπικές κόντρες και αντιθέσεις μπορεί να οδηγήσουν υποψήφιους που βρίσκονται σε… κινητικότητα, να μη χωρούν σε συνδυασμούς που πρόλαβαν και μπήκαν άλλοι.

Τρίτο και σημαντικότατο, είναι το καλύτερα πρώτος στο χωριό παρά τελευταίος στην πόλη. Δηλαδή σε ένα συνδυασμό που συνωστίζονται πολλοί υποψήφιοι οι οποίοι έχουν πολλούς «σταυροφόρους» να τους ακολουθούν, η εκλογή θεωρείται βέβαιη μόνο σε περίπτωση νίκης. Σε περίπτωση ήττας βγαίνει ο υποψήφιος Δήμαρχος, και ενδεχόμενα ένας ως τρεις ίσως από την άλλη Κοινότητα(με 7 συνδυασμούς να μπαίνουν στο ΔΣ) ή κάποιος άλλος επίσης πολυσταυρίτης. Άρα κάποιοι μπορεί να μην επιλέξουν, αλλά να οδηγηθούν σε συνδυασμό που δεν ήταν πρώτη τους επιλογή. Το ανάλογο συμβαίνει και στις πανελλήνιες…

Ο κ. Χ. Τομπούλογλου έχει καταφέρει να είναι σε κόντρα με όλους εκείνους που κουβαλούν πολλούς σταυρούς, οι οποίοι αποκλείεται να μπουν στο ψηφοδέλτιο του. Ο μόνος από αυτή την κατηγορία που εντάχθηκε ήταν ο κ. Γεωργαμλής. Αλλά και με αυτόν ακολούθησε μια διαδικασία «ψυχρής σύνθλιψης» που τον στραπατσάρισε βάναυσα. Τον παρουσίασε εν χορδαίς και οργάνοις, όπως τελικά αποδείχτηκε υπό το κράτος πανικού από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Α. Κόντου, ενώ εκείνος δεν είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του από το «Όραμα Πόλης» στο οποίο ανήκε!

Για την ώρα το κύριο χαρακτηριστικό του ψηφοδελτίου του, είναι οι πρώην υποψήφιοι που αποχωρούν ως «πολιτικοί πρόσφυγες» για άλλες πολιτείες… Όσα και να ψιθυρίζονται  ατύπως ότι και καλά τους έδιωξε, τα ακούω βερεσέ. Όταν διώχνεις κάποιον το ανακοινώνεις και εξηγείς τους λόγους. Δεν τον… διώχνεις αφού έφυγε.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι είτε γιατί ο ίδιος δεν αφήνει τους συνεργάτες του να «ανθίσουν», είτε γιατί οι συνεργάτες που επιλέγει, φροντίζει να μην έχουν κάτι ιδιαίτερο να πουν, εμφανίζει ένα ψηφοδέλτιο όπου η ενός ανδρός αρχή κυριαρχεί. Αυτό το μοντέλο δεν ελκύει κανένα πολίτη που έχει και θέλει να εκφράζει την άποψη του. Είναι προφανές λοιπόν πως δεύτερη άποψη στο συνδυασμό του, δε μπορεί να αντέξει γιατί του ξυπνά ανασφάλειες…

Το τελειωτικό χτύπημα στην παρούσα φάση, το δέχτηκε από τις ηχηρές παρουσίες του συντηρητικού χώρου στη συγκέντρωση του «Ζούμε μαζί». Εκεί εμφανίστηκε ίσως το σύνολο των «φυγάδων» του συνδυασμού του, και περίπου οι επιφανέστεροι ιστορικά και πολιτικά παράγοντες της ΝΔ. Λογικό βρίσκω ο κορμός των μελών και οπαδών να τους ακολουθήσει, αφού θέλοντας ο κ. Χ. Τομπούλογλου να εμφανίζεται «ανεξάρτητος» δε μπορεί να υπάρξει επίσημη γραμμή.   

Το αστείο στην περίπτωση μας είναι ότι πρόσφατα με αφορμή άλλο παρόμοιο γεγονός, συζητούσα με εκλεκτότατο φίλο ενεργό συμπολίτη. Στη συζήτηση αυτή λέγαμε για τη διαφορά ανάμεσα σε πρόσωπα που έχουν μακρά εμπλοκή με την πολιτική, τα οποία αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κριτική που τους ασκείται. Αναφέραμε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τον κ. Γρετζελιά και τον κ. Χ. Τομπούλογλου. Και τα συγκρίναμε με πρόσωπα που δεν έχουν αυτή την εμπειρία, αλλά κάποια στιγμή μπαίνουν στην πολιτική. 

Τελικά όταν αυτά που γράφεις έχουν βάση, εύκολα μπορεί ακόμη και ο έμπειρος πολιτικός να ξεχαστεί και να αφεθεί να τον παρασύρει το συναίσθημα! Όπως δικαιολογημένα θα συνέβαινε με έναν άπειρο στην πολιτική.

Η φωτογραφία είναι από το επεισοδιακό ΔΣ για το γήπεδο της ΑΕΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου