.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Αναφορά σε μια έκθεση αυτοδιοικητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος που πραγματοποιήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια το 2004

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ (*)
το επίσημο όργανο των Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος
το εκδιδόμενο από την Κεντρική τους Ένωση (**),
και μερικές από τις άλλες εκδόσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
των χρόνων 1974-1978

πραγματοποιήθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια (Δεκελείας 141 στο ισόγειο απέναντι από τον κινηματογράφο «Άλσος»), από 1-10 Νοεμβρίου 2004, οργανωθείσα από την Μονάδα Τεκμηρίωσης & Μελέτης Ζητημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που δημιούργησα το 1984.
ekthesi2004
Τα όσα στην Έκθεση αυτή εκτέθηκαν επέλεξα προσωπικά.

Στην Έκθεση, που λειτουργούσε κάθε μέρα τις απογευματινές ώρες 6-8 (εκτός Κυριακής), είχαν εκτεθεί:

1) Τα τεύχη της «Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως» των ετών 1974 έως και 1978, η οποία εκείνα τα χρόνια εκδίδονταν κάθε μήνα.
Εκτέθηκαν και τεύχη άλλων περιοδικών και φυλλαδίων, που είχαν εκδοθεί εκείνα τα χρόνια, όπως: «Τα Αθηναϊκά» έκδοσις του Συλλόγου των Αθηναίων – το «Νέον Άστυ» του Γεωργίου Πλυτά με ψυχή την αυτοδιοικητική δημοσιογράφο Ελένη Νίκα – το «Communes et Departements D” Aujourd” Hui» του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας – τα «Αρχιτεκτονικά Θέματα» του Ορέστη Δουμάνη – η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» των Γιώργου Αναστασέα Παναγιώτη Παπαγιάννη Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου και τα «Δημοτικά Ζητήματα» του Κώστα Παντελόγλου.

2) Εκδόσεις αυτοδιοικητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος – του Γραφείου Δοξιάδη – της Κίνησης για την Ουσιαστική Αυτοδιοίκηση (ΚΙΝ.ΟΥΣ.Α.) – του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Έδρα Κτιριολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής) – της Συνδικαλιστικής Παράταξης Δημοκρατικών Αρχιτεκτόνων – της Πανελληνίου Ομοσπονδίας (Μικρασιατών) Προσφύγων 1922 – της Ελληνικής Εταιρείας – της Δημοτικής Επιχείρησης Φωταερίου Αθηνών (ΔΕΦΑ) – του Κύκλου Λαϊκών Μελετών (Γιάννης Τομπρογιάννης).

3) Εκδοθέντα έργα αυτοδιοικητικού περιεχομένου και ενδιαφέροντος των: Παναγιώτη Παπαγαρυφάλλου – Μίνωος Μαθιουδάκη και Βασίλειου Ανδρονόπουλου – Κωστή Μοσκώφ – Γεωργίου Πλυτά – Λευτέρη Παπαδόπουλου – Αριστείδη Ρωμανού – Παντελή Ραπτάρχη – Πέπης Δαράκη – Ανρί Λεφέβρ – Anatole Kopp – Γεωργούλα Μπέϊκου – Ορέστη Δουμάνη και Paul Oliver – Amos Rapoport – Georg Martz – Κ. Ανανίτσεφ – Γκυ Μπιολά – Γκορτς Μάρκοβιτς και Ενστενμπέργκερ – Pierre Samuel – Georges Mesmin – Κωνσταντίνου Κατσαδώρου – Χρήστου Κλειώση – Αντώνη Θεοδωρόπουλου – Guy Burgel – Κώστα Παντελόγλου κά.

4) Οι Κώδικες Λαϊκής Αυτοδιοίκησης και Λαϊκής Δικαιοσύνης των Αντιστασιακών Οργανώσεων, το Δελτίο Πράξεων και Αποφάσεων της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, σε εκδόσεις της περιόδου που αναφερόταν η Έκθεση εκόσμουν αυτήν· το ίδιο και τα Πρακτικά των Συνεδριάσεων της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, σε έκδοση όμως μεταγενέστερου χρόνου.

Σε όλα τα εκτεθέντα στην Έκθεση αυτή χρήσιμη θαρρώ μια αναλυτικότερη αναφορά στον «Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας», συν τω χρόνω φυσικά, επί του παρόντος όμως ας μου επιτραπεί να καταγράψω δύο από τα εκτεθέντα:

α) [Κώστας Π. Παντελόγλου], «Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές (της 5ης Ιουλίου 1964)», Τα Νειάτα, Μηνιάτικη Δημοκρατική Έκδοση της Νεολαίας, Νέα Φιλαδέλφεια Μάιος 1964, Σελ. 1 και 4.

β) [Κώστας Π. Παντελόγλου], Επισήμανση και Αντιμετώπιση Δημοτικών Ζητημάτων – Μια καταγραφή συζητήσεων και προβληματισμών στις αρχές του 1975, Νέα Φιλαδέλφεια 34 Σελ. (Δακτυλογράφηση: Αθανασία Παντελόγλου)

[Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση τις Δημοτικές Εκλογές και τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας - Για την Πόλη και τις Προοπτικές της - Για το Ζήτημα της Κατοικίας - Για την Παραγωγή το Εμπόριο και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις - Για την Προστασία του Περιβάλλοντος - Για το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας - Για τις Πλατείες και τους Ελεύθερους Χώρους - Για τις Συγκοινωνίες και την Κυκλοφορία - Για το Αποχετευτικό - Για την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη - Για τα Παιδιά Προσχολικής Ηλικίας - Για την Εκπαίδευση - Για το Πνευματικό Κέντρο - Για μια Πολιτική Ενημέρωσης στα Δημοτικά Ζητήματα - Μερικά ακόμη [Φεστιβάλ Συναυλίες Πρωτομαγιάτικες Εκδηλώσεις, Δημοτικές Κατασκηνώσεις, Σπίτι των Γηρατειών, Τα σχετικά με το Νεκροταφείο].
______________________
(*) Βλ. Κώστας Π. Παντελόγλου, Περί της «Επιθεωρήσεως της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως» και τινών άλλων σχετικών Αυτοδιοικητικών – μια προσέγγιση επιστημονικού και πολιτικού χαρακτήρα, Εκδόσεις Παντελόγλου, Συμβολές εις την Επιστήμη του Τύπου.1, Αθήνα 2002
(**) Βλ. Κώστας Π. Παντελόγλου, Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδος – συγκρότηση οργάνωση δράση για αφορώντα την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα χρόνια 1927 έως 1987 – συλλογές κειμένων σημασίας- Συλλογή πρώτη 3 Ντοσσιέ, Συλλογή δεύτερη 16 Ντοσσιέ, Συλλογή τρίτη 15 Ντοσσιέ, Συλλογή τέταρτη 34 Ντοσσιέ, Συλλογή πέμπτη Ντοσσιέ 27, Εκδόσεις Παντελόγλου 1987 κ.ε.
Κώστας Π. Παντελόγλου
Για να μεταβείτε στη σελίδα kosmosnf.gr πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου