.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η Νέα Φιλαδέλφεια, η ΑΕΚ και ο «Κανάκης»

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr/

Προ καιρού σε μια έκδοση του «music cafe restaurant Κανάκης» είχα διαβάσει: «ένας πρώην Δήμαρχος της πόλης μας, ο κ. Χριστοδουλόπουλος, συνήθιζε να λέει ότι η Φιλαδέλφεια έγινε γνωστή από την ΑΕΚ και τον Κανάκη» (Αρ. φύλλου 4, σελ. 1).
kanakis

Δεν σημείωνε φυσικά ότι ο κ. Χριστοδουλόπουλος είχε διορισθεί «Δήμαρχος» της Νέας Φιλαδέλφειας από την δικτατορία των συνταγματαρχών.

Τώρα το «Επιτέλους» (Αρ. φύλλου 184, 17 Ιανουαρίου 2014), πρωτοσέλιδο πάλι, μ” αφορμή την αρνητική δημοσιότητα και για την πόλη μας από την «υπόθεση Τομπούλογλου» επανέρχεται στο θέμα γράφοντας, μεταξύ άλλων: «Κάποτε την περιοχή μας την ήξερε όλη η Αθήνα για την ΑΕΚ και το καϊμάκι του Κανάκη. …»


Θα ήθελα εδώ να σημειώσω: Πριν η ΑΕΚ γίνει γνωστή, η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν ήδη γνωστή, κι αυτό το χρώσταγε στον κόσμο της που περιλάμβανε και πολλούς σημαντικούς της πολιτικής και των γραμμάτων, μα και τον Πατριάρχη Κωνσταντίνο τον ΣΤ” που είχε εγκατασταθεί στην Νέα Φιλαδέλφεια και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μαδύτιο Χρυσόστομο Παπαδόπουλο.

Δεν είναι τυχαίο που ο Ελευθέριος Βενιζέλος, προεκλογικά των βουλευτικών εκλογών του 1928, διάλεξε να μιλήσει στην Νέα Φιλαδέλφεια (μίλησε μάλιστα από το μπαλκόνι του σπιτιού του Πατριάρχη στην κεντρική πλατεία), ούτε ότι στις δημοτικές εκλογές του 1929 η Νέα Φιλαδέλφεια – που ανήκε τότε στον Δήμο Αθηναίων – έζησε έντονα την προεκλογική περίοδο με επισκέψεις όλων των υποψηφίων όλων των συνδυασμών στην πόλη μας κλπ.

Αλλά και στα μετέπειτα χρόνια του μεσοπολέμου η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν γνωστή από τα εργοστάσιά της, τον Ιωνικό και τις επιτυχίες των αθλητριών και αθλητών του, τον γιορτασμό της πρωτομαγιάς… Στην Κατοχή γνωστή έγινε η Νέα Φιλαδέλφεια εξαιτίας της ανάπτυξης σημαντικής αντιστασιακής δραστηριότητας…

Αποτελούν ανεπίτρεπτη προσβλητική συρρίκνωση της Νέας Φιλαδέλφειας τα γραφέντα περί ΑΕΚ και «Κανάκη» – εμείς που γνωρίσαμε τον κόσμο της ΑΕΚ των χρόνων του ’50 και του ’60, μα και τον Παναγιώτη Κανάκη ξέρουμε πως το ατόπημα αυτό, αυτοί δεν θα το προσυπέγραφαν, διότι γνώριζαν τον Νικόλαο Τρυπιά, τον Γιάννη Κωνστανταράκη, τον Παντελή Ραπτάρχη, την Κατίνα Μαμέλη, τον Βασίλη Εφραιμίδη, στρατιές ολόκληρες διακεκριμένων Φιλαδελφειωτών και Φιλαδελφειωτισσών που τίμησαν την Νέα Φιλαδέλφεια με τις επιδόσεις τους στην εκπαίδευση, στην παραγωγή, στις επιστήμες στις τέχνες και στα γράμματα, στον αθλητισμό, στην πολιτική, στον συνδικαλισμό, σε όλες τις μορφές του κοινωνικού βίου στην Ελλάδα.

Αυτοί που έγραψαν περί ΑΕΚ και «Κανάκη» είναι όμως μεταγενέστεροι, προσβάλουν τους παλαιότερους, αλλά προσβάλουν και ένα πλήθος αξίων της Νέας Φιλαδέλφειας που διαδέχθηκαν τους παλαιότερους, όφειλαν και να τους γνωρίζουν και να μιλούν και να γράφουν συχνά γι” αυτούς τους άξιους, και να μην περιορίζονται στον μικρόκοσμό τους νομίζοντας πως είναι το όλον.

Όσον αφορά την ΑΕΚ, από τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών και μετά, είναι αρκετές οι φορές που έχει «φορτώσει» την Νέα Φιλαδέλφεια με αρνητική και όχι θετική δημοσιότητα.

Κώστας Π. Παντελόγλου

1 σχόλιο: