.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

O κ. Νίκος Μαύρος* οδοντίατρος, γράφει για την οδοντιατρική και τη σχέση της με την τοπική αυτοδιοίκηση



ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στη χώρα μας τα προηγούμενα  της  κρίσης  χρόνια,  είχε καταγραφεί σε έρευνες και μελέτες, βελτίωση των δεικτών στοματικής υγείας των πολιτών.Στα πλαίσια της όποιας  οικονομικής  ευμάρειας  που επετεύχθη την τελευταία 30ετία, η στοματική υγεία απετέλεσε ένατομέα φροντίδας, και  βελτίωσης  της υγείας των δοντιών  και της αισθητικής αποκατάστασης των πολιτών.

Τα τελευταία όμως  εν μέσω  της οικονομικής κρίσης  χρόνια, άρχισε  θεαματική μείωση του ενδιαφέροντος των πολιτών,για την υγεία του στόματος, παρόλο που το κόστος των οδοντιατρικών πράξεων δεν  είναι απαγορευτικό.Βέβαια, η έλλειψη οποιασδήποτε οικονομικής η  άλλης, κάλυψης εκ μέρους του Δημοσίου και των Ταμείων, για την Οδοντιατρική, έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα και οδήγησε ικανό μέρος του πληθυσμού, στην  ελλιπή  φροντίδα του στόματος , έτσι ώστε, η επίσκεψη στον οδοντίατρο γίνεται πλέον για έκτακτα επώδυνα  περιστατικά, η  αναγκαίες αισθητικές παρεμβάσεις.
Η πρόληψη  και  αποκατάσταση, στα αρχικά στάδια, έχει πια αδρανήσει, πλην εξαιρέσεων.
Στη  διαμορφωμένη  πλέον κατάσταση, υπάρχει  το ερώτημα, τι ρόλο μπορεί να παίξει  η Τοπική Αυτοδιοίκηση.Τι  δυνατότητες υπάρχουν, σε επιστημονικό  προσωπικό, και υλικοτεχνική  υποδομή, τι οικονομικοί πόροι υπάρχουν διαθέσιμοι, και πώς θα μπορούσαμε να βρούμε άλλους, ώστε να μπορέσει  να παρέμβει και να προσφέρει στον τομέα αυτό.
Το όλο εγχείρημα, χρειάζεται μελέτη, σχεδιασμό,, και βήμα-βήμα  υλοποίηση, των όποιων  παρεμβάσεων, δεδομένου ότι  δεν  έχουμε  γνώση  ακόμη, του ρόλου που ο νέος σχεδιασμός του Υπουργείου υγείας έχει ενδεχόμενα  αναθέσει, η θα μπορούσε να αναθέσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Βεβαίως,  η  Δημοτική Αρχή,  θα μπορούσε στα πλαίσια της  Κοινωνικής  Πολιτικής της,  να εντάξει και την παροχή  οδοντιατρικών υπηρεσιών,  σε  οικονομικά αδύνατες ομάδες του  πληθυσμού, βάσει  κριτηρίων, ερχόμενη σε συμφωνία με οδοντιάτρους της περιοχής, είτε με την μορφή  εθελοντισμού για παροχή  δωρεάν  υπηρεσιών,η ακόμη και αμειβόμενων από τη Δημοτική Αρχή  υπηρεσιών, σε συμβεβλημένους   με ειδικό  τιμολόγιο, οδοντιάτρους της περιοχής.
Τα παραπάνω αποτελούν σκέψεις του υπογράφοντος, και μπορούν να γίνουν μια αφετηρία για ανταλλαγή  απόψεων πάνω στο θέμα αυτό.

*Ο κύριος Νίκος Μαύρος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Ζούμε Μαζί και υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Απόστολο Κόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου