.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Δημοτικές εκλογές: «Νεκροταφείο» δημοτικών παραγόντων;



Φτάνουμε όλο και πιο κοντά στις δημοτικές εκλογές. Ο ρυθμός των ανακοινώσεων βαίνει αυξανόμενος, ο… πυρετός όμως στους συνδυασμούς ανεβαίνει βραδέως. Τίποτα δε θυμίζει παλιότερες εκλογικές αναμετρήσεις. Η περιφρόνηση των πολιτικών και δημοτικών σχηματισμών απέναντι σε προγράμματα, δεσμεύσεις, συνέπεια λόγων και έργων, σε συνδυασμό με τον ασφυκτικό έλεγχο και το δραστικό περιορισμό των πόρων τους από το κεντρικό κράτος και τους Ευρωαμερικανούς της τρόικας, οδηγούν τους πολίτες σε αδιαφορία.

Οι νέοι άνθρωποι που εμφανίζονται στο προσκήνιο, στην πλειονότητα τους μοιάζουν αμήχανοι. Απολιτικοί ή χωρίς εκλογικές εμπειρίες, κουβαλούν τον… καναπέ ή τον… καφέ της γενιάς τους ή τη νιρβάνα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης στην οποία ανήκουν, ή ακόμη του τρόπου με τον οποίο μεγάλωσαν. Αυτό που λέμε σημεία των καιρών δηλαδή. Αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι εντυπώσεις, συνήθως μακριά από την ουσία.

Παρόλα αυτά υπάρχουν γεγονότα, πολλά από αυτά απρόοπτα.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει κάποιες συγκεντρώσεις, και εξορμήσεις συνδυασμών. Πρωταθλητής σε αυτές από καιρό είναι το «Ζούμε μαζί» με τον Απόστολο Κόντο. Αν και είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος τρέχει περισσότερο από όλους τους άλλους. Στη δεύτερη θέση θα κατέτασσα πλέον τη «Δύναμη Πολιτών» και τον Άρη Βασιλόπουλο. Στην τρίτη το «Νέο» του Γιώργου Αράπογλου.


Από κει και μετά το πράγμα αλλάζει. Η πρώην «Καλημέρα» με το Χάρη Τομπούλογλου, μεταλλάχθηκε σε «Ένωση Φιλαδελφειωτών Ν.Φ.Ν.Χ.» με  Λύσσανδρο Γεωργαμλή. Ο οποίος προσπαθεί να χτίσει με ότι βρήκε και όπως μπορεί στο χρόνο που απομένει, ένα αξιόμαχο συνδυασμό. Από πουθενά όμως δεν προκύπτει ότι θα τα καταφέρει. Και ασφαλώς η δική του ευθύνη είναι κυρίως στο ότι δέχτηκε να αναλάβει… Θα πρέπει να παλέψει πολύ για να καταφέρει απλώς να μπει στο δεύτερο γύρο. 

Η αλήθεια είναι ότι δείχνει σημάδια γρήγορης προσαρμογής, καθώς στο πρώτο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε ο… νέος συνδυασμός, δε γράφει τίποτε για το γήπεδο της ΑΕΚ! Γιατί απλούστατα κατάλαβε πως η κατασκευή του σχεδιαζόμενου, είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στους κατοίκους της πόλης. Οι οποίοι καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, ότι θα αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο την ποιότητα της ζωής τους για πάντα… 

Νομίζω όμως πως θα σταθεί αδύνατο να πείσει οποιονδήποτε, ότι δεν είναι κεντρικός στόχος του συνδυασμού, να διευκολύνει τα σχέδια της ΑΕΚ. Με βάση δε ακόμη και την παράδοση που υπάρχει, δεν έχει καμιά πιθανότητα ακόμη κι αν συμβεί το θαύμα και περάσει στο δεύτερο γύρο, να κερδίσει τις εκλογές! Το περισσότερο που μπορεί να καταφέρει θα είναι να σαρώσει τις καθαρά ΑΕΚτζίδικες ψήφους από τους άλλους συνδυασμούς, πράγμα που πιστεύω πως θα συμβεί.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με τη Δανάη Γκούμα είναι μια κατηγορία από μόνη της. Κανείς δεν περιμένει να κινηθεί όπως οι άλλοι συνδυασμοί. Με αυτή την έννοια ο τρόπος με τον οποίο κινείται, δεν επιδέχεται σύγκρισης με τους υπόλοιπους. Ωστόσο εκτός από τις ψήφους του ΚΚΕ είναι βέβαιο ότι θα εισπράξει ψήφους δυσαρέσκειας, αλλά πιθανότατα και ψήφους που αντιτίθενται στο γήπεδο της ΑΕΚ. Απλά δε φαίνεται αυτό το τελευταίο να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα, καθώς η όποια αντίθεση εκφράστηκε στιγμιαία και ως αυτή τη στιγμή έχει ρητορικό χαρακτήρα και τίποτε περισσότερο…

Πηγαίνοντας στους συνδυασμούς που είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχουν καμιά πιθανότητα να μπουν στο δεύτερο γύρο.Και που επίσης δε θα περιλαμβάνονται σε εκείνους που στις επόμενες εκλογές θα κατέβουν εκ νέου στις εκλογές...

Η «Νέα Προοπτική» έγινε τόσα κομμάτια, απογοήτευσε τόσο πολύ τους ψηφοφόρους της ακόμη και στη Χαλκηδόνα που καθόρισε τη νίκη της στις προηγούμενες εκλογές, και έχει μια επικεφαλής που ουδέποτε έπεισε κανέναν ότι υπήρξε Δήμαρχος με την ουσία του όρου έστω για μια μέρα!  Αν καταφέρει να εκλέξει εκτός από την επικεφαλής κι έναν ακόμη θα είναι κυριολεκτικά θαύμα!
Χαρακτηριστικά δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε συγκέντρωση, και εμφανώς είναι σε αδυναμία να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο. Έχουν ποντάρει στο γήπεδο και το αφεντικό της ΑΕΚ. Το ψηφοδέλτιο όμως που εμφανίστηκε υπό τον κ. Γεωργαμλή, και τα άλλα που περιλαμβάνουν υποψήφιους της ΑΕΚ, απλά πιστοποιούν ότι ο άσος που νομίζει πως κρατά στο χέρι της, δεν είναι παρά στάχτες...
Στο μεταξύ αδυνατεί να ξεκαθαρίσει με μια δημόσια δήλωση, όσα θρυλούνται... Δηλαδή ότι στο συνδυασμό της στεγάζονται Χρυσαυγίτες! Δεδομένου ότι δεν έχει τοποθετηθεί και ποτέ ο συνδυασμός ή η Δήμαρχος απέναντι στο φαινόμενο, αυτό μπορεί να προσπορίσει μερικές ψήφους, αλλά φυσικά θα απωθήσει πολύ περισσότερες.

Υπάρχει και ο συνδυασμός «Μπροστά» με τη Βάσω Αγαγιώτου. Πρόσφατα έκαναν την πρώτη τους συγκέντρωση. Αποτελούν το μικρότερο από τα κομμάτια που έγινε η «Νέα Προοπτική». Κανείς δεν πείθεται ότι η επικεφαλής του συνδυασμού είναι και στην πράξη επικεφαλής. Όχι απλά γιατί στη δουλειά της έχει αφεντικό τον κ. Γρετζελιά. Αλλά γιατί όλοι γνωρίζουμε τον επί δωδεκαετία Δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, και την ακατανίκητη τάση του να κυριαρχεί όπου έχει παρουσία! Εξάλλου αυτό φάνηκε περίτρανα στην παρούσα θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Βεβαίως είναι και ο μόνος που μπορεί να συγκεντρώσει πολλές ψήφους από τη Φιλαδέλφεια, από πολίτες που αισθάνονται υποχρεωμένοι απέναντι του. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε περίπτωση που ο συνδυασμός εκλέξει ένα Δημοτικό Σύμβουλο, αν θα παραιτηθεί η επικεφαλής για να αντικατασταθεί από τον κ. Γρετζελιά!

Συνολικά πιστεύω ότι και οι εφτά συνδυασμοί, έστω κάποιοι με ένα Δημοτικό Σύμβουλο, θα εκπροσωπούνται στο όργανο που θα εκλεγεί. Αλλά πολλά πρωτοκλασάτα ονόματα, είτε με τη θέληση τους για να αποφύγουν το διασυρμό, είτε με την ψήφο των δημοτών, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν εκτός Δημοτικού Συμβουλίου. Ιδιαίτερα φυσικά από τους ηττημένους συνδυασμούς.
Και φυσικά θα εμφανιστούν αρκετά νέα πρόσωπα στη σύνθεση του ΔΣ που θα προκύψει…

1 σχόλιο:

  1. Με σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να εκφράσει την πλήρη στήριξή του στην ανέγερση του νέου γηπέδου της AEK στη Νέα Φιλαδέλφεια, χωρίς να νοιάζεται αν έχει νομιμότητα ή αν επιβαρύνει την πόλη. Επομένως η εμφάνιση της Δούρου στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου της Δύναμης Πολιτών που είπε "Με Δούρου Περιφερειάρχη και Βασιλόπουλο Δήμαρχο η ΑΕΚ θα έχει γήπεδο" δεν ήταν τυχαία.
    Είναι φανερό ότι η Κουμουνδούρου ενόψει εκλογών ξεπούλησε τη Φιλαδέλφεια ελπίζοντας να εισπράξει ψήφους ΑΕΚτζήδων. Το όνειδος είναι ότι οι Φιλαδελφειώτες συριζαίοι ξεπουλάνε κι αυτοί τη Φιλαδέλφεια υποκύπτοντας στην κεντρική πολιτική επιλογή.
    Αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να τα βάλει με το Μελισσανίδη, πως να πιστέψουμε ότι μπορεί να τα βάλει με το μεγάλο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο ή με τη Μέρκελ και τους εταίρους της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή