.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, ο Σαμαράς πέφτει!

του Γιώργου Δελαστίκ

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίµου. Σαν να µην έφταναν τα αναµενόµενα άσχηµα και καταστροφικά αποτελέσµατα της Ν∆ στις ευρωεκλογές, έχει ο Σαµαράς να αντιµετωπίσει επιπλέον και τη βέβαιη εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και όχι µόνο! Όλα πλέον δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο –για να µην πούµε αδύνατο– να µη διαλυθεί κυριολεκτικά το ΠΑΣΟΚ αµέσως µετά τις ευρωεκλογές. Αυτό όµως συνεπάγεται ότι είναι µηδαµινές οι πιθανότητες επιβίωσης της κυβέρνησης Σαµαρά – Βενιζέλου µετά τις ευρωεκλογές, πρωτίστως λόγω της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ.


Το ποσοστό του δύσκολα θα ξεπεράσει πια το 5%-6%, όταν στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν 37% (για την ακρίβεια 36,64%) και στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, τέσσερις µήνες µετά τις ευρωεκλογές, είχε εκτοξευτεί στο 44% (43,92% για τους σχολαστικούς µε τους αριθµούς). Η πτώση από το 37% και το 44% στο 5% σηµατοδοτεί την οριστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Η µνηµονιακή πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου διέλυσε κυριολεκτικά το κραταιό κόµµα που ίδρυσε ο πατέρας του. Όσο για τον ανεκδιήγητο Βενιζέλο, αυτός εξελίσσεται όντως σε «Ζίγδη του ΠΑΣΟΚ», όπως τον είχαµε χαρακτηρίσει, από το όνοµα του Γιάννη Ζίγδη, του προέδρου του κλασικού κεντρώου κόµµατος της Ε∆ΗΚ που ενταφίασε πολιτικά το κόµµα του παραλαµβάνοντάς το από το 11,95% µετά τις βουλευτικές εκλογές του 1977 και οδηγώντας το στο… 0,4% (!) των βουλευτικών εκλογών του 1981. Όπως µε την πολιτική Ζίγδη η Ε∆ΗΚ δεν είχε λόγο ύπαρξης το 1981 και οι ψηφοφόροι της στράφηκαν ή στο ΠΑΣΟΚ –ο µεγάλος όγκος τους– ή στη Ν∆ οι πολύ λιγότεροι, έτσι και η µνηµονιακή πολιτική του Βαγγέλη Βενιζέλου αφαίρεσε κάθε λόγο ύπαρξης από το ΠΑΣΟΚ του 2014. Έχει απόλυτο δίκιο ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης που λέει ότι «η όλη διαδικασία θα έχει κατάληξη την πλήρη εξαφάνιση του ΠΑΣΟΚ» και αυτό οφείλεται «στην πειθήνια και χωρίς ειρµό σύµπραξη µε τη Ν∆».

Τώρα πλέον κατάλαβαν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι το κόµµα τους έχει τελειώσει. «Πέθανε το ΠΑΣΟΚ όπως το ξέραµε!» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθµό Βήµα FM ο Κώστας Σκανδαλίδης. «Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε υπαρξιακή απόγνωση» έγραψε στα Νέα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Θέλω να επισηµάνω πόσο ηλίθιοι είναι αυτοί που δεν µε κάλεσαν» δήλωσε ο Θόδωρος Πάγκαλος στο Μέγκα, εννοώντας το κάλεσµα στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ήδη… κατάξερης από πολιτικό δάκο Ελιάς που πήγε να φτιάξει ο Βενιζέλος για να προσεταιριστεί τη ∆ΗΜΑΡ – και αντί γι’ αυτό όχι µόνο δεν προσέλκυσε τη ∆ΗΜΑΡ, αλλά του έφυγε και το µισό ΠΑΣΟΚ. Στο έσχατο σκαλοπάτι πολιτικής εξαθλίωσης έφτασε ο Βενιζέλος, ικετεύοντας τον… Γιωργάκη (!) να παρευρεθεί στη συνδιάσκεψη της Ελιάς του πολιτικού δάκου. Μέχρι που του είπε ότι «η επιτυχία της κυβέρνησης θα εξελιχθεί προς όφελός σου, αφού θα δικαιωθείς για τις επιλογές σου»! Ο Βενιζέλος και ο Σαµαράς δηλαδή αναγνωρίζουν ότι συνεχίζουν την πολιτική του… τιτανοτεράστιου νου της πολιτικής Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο ο πρόεδρος της Ν∆, όσο ήταν αντιµνηµονιακός, τον κατηγορούσε για «προδοσία»! Βράχος όµως ο Γιωργάκης. Αρνήθηκε κατηγορηµατικά να πάει στη συνδιάσκεψη. «Το διακύβευµα στο οποίο έχει χρέος να ανταποκριθεί η δηµοκρατική παράταξη ούτε µε την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ µπορεί να επιτευχθεί ούτε µε συνεννοήσεις µεταξύ προσώπων, κινήσεων και οµάδων, όπως συνέβη στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη» απάντησε αγέρωχα.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, ο κάθε πικραµένος που κάποτε υπήρξε στέλεχος πρώτης γραµµής του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί το πτώµα του κόµµατος. Μέχρι και ο… Σηµίτης εµφανίστηκε! Αναστήθηκε από το πολιτικό του µνήµα για να γίνει… Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας! Είναι τελείως «σαλταρισµένοι» οι άνθρωποι! «Πιστεύω ότι θα αποτελούσε την πιο χρήσιµη επιλογή ως επόµενος Πρόεδρος ∆ηµοκρατίας» δήλωσε σε συνέντευξή του στην Εφηµερίδα των Συντακτών ο επί Σηµίτη υπουργός Οικονοµικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος ήταν στους 58, αλλά µόλις είδε ότι διαλύονται προσέγγισε τη ∆ΗΜΑΡ. Ησύχασε έτσι κι ο Πάγκαλος, ο οποίος είχε πει αναφερόµενος στην κίνηση των 58 ότι «έχει συρρεύσει όλο το σηµιταριό (!) και προσπαθεί να την κάνει σαν να είναι δική του». Το σηµαντικότερο ίσως από όλα αυτά είναι ότι τόσο οι ισχυροί οικονοµικοί παράγοντες της χώρας όσο και οι Γερµανοί και οι Αµερικανοί θεωρούν πλέον οριστικά «τελειωµένο» το ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν δείχνει να ποντάρει στην επιβίωσή του. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι εφηµερίδες που ανέκαθεν υποστήριζαν το ΠΑΣΟΚ τώρα υποστηρίζουν το Ποτάµι του Σταύρου Θεοδωράκη, σε µια απεγνωσµένη προσπάθεια µήπως και µπορέσουν να στήσουν όπως όπως έναν ακόµη κεντροαριστερό πόλο µε την ελπίδα όχι βέβαια να αντικαταστήσει το κραταιό κάποτε ΠΑΣΟΚ, αλλά να προσεγγίσει το 5%. Να πάρει δηλαδή ψηφοφόρους από όσους φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να µην πάνε προς το ΣΥΡΙΖΑ, αποτρέποντας όσο είναι δυνατόν τη διόγκωση του ποσοστού του.

Η ουσία είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, αµέσως µετά τις ευρωεκλογές είναι πλέον πιθανότατο το ενδεχόµενο να καταρρεύσει η κυβέρνηση Σαµαρά – Βενιζέλου και να οδηγηθεί η χώρα σε βουλευτικές εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης πριν από το καλοκαίρι. Η αποµάκρυνση της απεχθούς κυβέρνησης Ν∆-ΠΑΣΟΚ θα είναι αναµφισβήτητα θετικό γεγονός, όσο αβέβαιο κι αν είναι τι θα γίνει µε την επόµενη κυβέρνηση. Ο κοινωνικός πόλεµος θα είναι µακρύς.

πηγή:  prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου