.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Άρθρο του Αδαμάντιου Παΐδα* για την Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα



Η Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα εορτάζεται στις 24 Απριλίου ως μέρα μνήμης για τα εκατομμύρια πειραματόζωα, που υποφέρουν και χάνονται κάθε χρόνο στο όνομα της επιστήμης και το υποτιθέμενο καλό της ανθρωπότητας.
Η Γαλλία κατέχει την πρώτη θέση στα πειράματα σε ζώα. Ευτυχώς η Ελλάδα κατέχει μία από τις τελευταίες θέσεις.

Εκατομμύρια ζώα γίνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο «μοντέλα» έρευνας και ανάλυσης κάθε είδους. Ποντίκια, αρουραίοι, κουνέλια, γουρούνια αλλά και γάτες, σκύλοι και πίθηκοι χρησιμοποιούνται σε επιστημονικά εργαστήρια προκειμένου να ελεγχθούν η τοξικότητα και η επίδραση νέων φαρμάκων, αλλά ακόμα χειρότερα για δοκιμές διαφόρων καλλυντικών. 
Ως ένα σημείο μπορούμε να καταλαβαίνουμε την σκληρή αλλά αναγκαία ουσία των πειραμάτων. Όπως αυτά που βοήθησαν να παραχθούν νέα φάρμακα βοηθώντας εκατομμύρια ανθρώπους.
Στο θέμα καλλυντικών όμως μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι μας έμπρακτα. Δεν πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα που είναι δοκιμασμένα πάνω σε ζώα. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα στις εταιρίες που κάνουν πειράματα στα ζώα και έχουμε επιλογές. Υπάρχουν καλλυντικά και προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία τους “non tested on animals” κι αυτά πρέπει να προτιμούμε.
Επίσης έχει βρεθεί ότι σε πολλούς τομείς μπορούν να αντικαταστήσουν τα πειραματόζωα κάνοντας τα πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων ή καλλιέργειες βακτηριδίων ή χρησιμοποιώντας τελειότατους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το ανθρώπινο είδος πρέπει να προχωρά μπροστά και να χρησιμοποιεί τις τεχνολογικές - επιστημονικές εξελίξεις για ένα κόσμο με περισσότερη κατανόηση και σεβασμό προς κάθε είδος ζωής.
Τέλος, πρέπει να σταθούμε σε κάτι χειρότερο και χωρίς σκοπό. Μιλάμε για την καθημερινή κακοποίηση των ζώων που γίνεται λόγω κακής και αρρωστημένης νοοτροπίας του «ανθρώπου». Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα φαινόμενα κακοποίησης ζώων, όπως ξυλοδαρμός, φόλα, σαδισμός, ζώα που είναι μια ζωή δεμένα με μια αλυσίδα, αλλά και η εγκατάλειψη στους δρόμους που για την Ελλάδα του 21 αιώνα παραμένει ακόμα μια μεγάλη μάστιγα. Στη πόλη μας έχουμε την τιμή και την τύχη της ύπαρξης του Φιλοζωικού Συλλόγου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, ενός δραστήριου συλλόγου που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα αλλά και για τα ζωοφιλικά ιδεώδη. Αξίζει και πρέπει να τους παινέσουμε αλλά και να τους βοηθήσουμε έμπρακτα.
 
«Ο άνθρωπος που δεν θέλει να καταπνίγει τα ανθρώπινα αισθήματά του, πρέπει να φέρεται με καλοσύνη στα ζώα, γιατί αυτός που είναι απάνθρωπος στα ζώα γίνεται σκληρός και στην επαφή του με τον άνθρωπο. Μπορούμε να κρίνουμε την ψυχή ενός ανθρώπου από τη συμπεριφορά του στα ζώα».
Εμμανουήλ Καντ

 * Κτηνίατρος, πρ. αντιδήμαρχος, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το Ζούμε Μαζί και τον Απόστολο Κόντο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου