.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Η κ. Ιωάννα Τζαβάρα* κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τον περιορισμό της τοπικής ανεργίας



Γραφείο Απασχόλησης, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας στην Πόλη μας

Ιωάννα Ν.Τζαβάρα*

Την Τρίτη 1η Απριλίου, είχα την ευκαιρία να πάρω μέρος σε μία εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ν.Φιλαδέλφειας-Ν.Χαλκηδόνας, συνοδεύοντας τον υποψήφιο Δήμαρχο Απόστολο Κόντο, μαζί με άλλα μέλη της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος Ζούμε Μαζί


Την προσοχή μου τράβηξε η σύντομη αναφορά-πρόταση του μέλους της Ένωσης Ευρυπίδη Δημόπουλου, για την δημιουργία Γραφείου Καταπολέμησης της Ανεργίας από τον Δήμο. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα σήμερα διατηρεί το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο διαμορφώθηκε στο 27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Την ίδια εποχή, τα αντίστοιχα ποσοστά ανεργίας έφταναν στο 12,1% στην Ευρωζώνη και στο 10,9% στην ΕΕ.

Η εργασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας και σύμφωνα με το άρθρο 22  του Συντάγματος της Ελλάδας πρέπει να προστατεύεται από το Κράτος, το οποίο καλείται να φροντίζει για την δημιουργία συνθηκών απασχόλησης για τους πολίτες, καθώς και να εξασφαλίζει ότι τηρούνται οι κανόνες για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Όμως, η σκληρή πραγματικότητα σήμερα έχει πλήρως επισκιάσει την "θεωρία" και βέβαια ούτε οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας δεν έχουν μείνει αλώβητοι από την λαίλαπα της ανεργίας που μαστίζει την χώρα μας.

Υπάρχουν ήδη παραδείγματα επιτυχούς λειτουργίας Γραφείων Απασχόλησης σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα μάλιστα, με την βοήθεια του διαδικτύου, τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και αμεσότητα και με μικρό κόστος. Αν μάλιστα υπάρξει και εθελοντική εργασία από τοπικούς φορείς, συλλόγους και κατοίκους που έχουν εξειδικευτεί επαγγελματικά στο θέμα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακό. Δεν τίθεται βέβαια θέμα υποκατάστασης του ΟΑΕΔ, καθώς πρόκειται για μια παράλληλη δραστηριότητα επικεντρωμένη όμως στο τοπικό επίπεδο. 

Το βασικό ζητούμενο της δημιουργίας ενός Γραφείου Απασχόλησης είναι να δημιουργηθεί μια "γέφυρα" μεταξύ ανέργων και επιχειρηματιών σε δημοτικό επίπεδο.
 
Ο Δήμος, ιδρύοντας ένα Γραφείο Απασχόλησης, θα πρέπει αρχικά να συγκεντρώσει πληροφορίες για όλες τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην Νέα Φιλαδέλφεια και στην Νέα Χαλκηδόνα, και στη συνέχεια, να μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για τις ανάγκες και τις θέσεις εργασίας που προσφέρονται στην περιοχή. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία με τους σχετικούς φορείς. 

Ο Δήμος θα μπορούσε να παρέχει κίνητρα στις τοπικές επιχειρήσεις -για παράδειγμα με την μορφή έκπτωσης στα δημοτικά τέλη- έτσι ώστε αυτές να προτιμούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό μέσα από το Γραφείο Απασχόλησης δίνοντας δουλειά σε συμπολίτες μας. Ακόμα και η αναζήτηση ενός φροντιστή για να μπορεί να προσέχει το παιδί ή τον γέροντα γονιό μας, ή η αναζήτηση ενός δασκάλου για να βοηθά τα παιδιά μας στις μαθησιακές δυσκολίες τους, θα μπορούσε να γίνει μέσα από το Γραφείο Απασχόλησης, το οποίο δεν υπάρχει λόγος να περιορίζει το αντικείμενο δραστηριοποίησής του μόνο στις επιχειρήσεις. Αντιθέτως, θα πρέπει να πάρει τέτοια μορφή ως θεσμός, που να αγκαλιαστεί και να γίνει αποδεκτός από όλους τους κατοίκους, τους φορείς και τους οργανισμούς της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας. Ταυτόχρονα, το Γραφείο Απασχόλησης, στα πλαίσια κινητοποίησης των τοπικών επιχειρήσεων, θα πρέπει να τις ενημερώνει για τις  αναπτυξιακές δυνατότητες και κατευθύνσεις, τους αναπτυξιακούς νόμους, καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης, επιμόρφωσης και απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ. ή άλλων φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού φορέα.

Οι άνεργοι συμπολίτες μας πρέπει να μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Απασχόλησης για ενημέρωση και για εξεύρεση εργασίας. Θα μπορούν να στρέφονται στο Γραφείο Απασχόλησης για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, προκειμένου αυτό να είναι όσο το δυνατόν αρτιότερο και σύμφωνο με τις τρέχουσες επιταγές της αγοράς εργασίας. Θα πρέπει να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις που παρατηρούνται στην αγορά εργασίας, σε σχέση με την ζήτηση συγκεκριμένων ειδικοτήτων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, αλλά και για την ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Επίσης, θα πρέπει να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και πληροφορίες σχετικά με το τρόπο που θα στήσουν τη δική τους επιχείρηση, καθώς και ενημέρωση για τα τρέχοντα προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, πριν απευθυνθούν στην συνέχεια για περισσότερες λεπτομέρεις στον ΟΑΕΔ. 

Παράλληλα, το Γραφείο Απασχόλησης θα μπορούσε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων διά βίου μάθησης, να παρέχει στους ανέργους αλλά και σε ήδη εργαζόμενους, υπηρεσίες επιμόρφωσης και κατάρτισης, με σκοπό να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και να αυξήσουν έτσι τις πιθανότητές τους για εξεύρεση εργασίας. Ακόμα και αν αυτό σε πρώτη φάση δεν μπορεί να καταστεί άμεσα εφαρμόσιμο, καθώς ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος δεν έχει πάρει μέρος μέχρι στιγμής στα προγράμματα διά βίου μάθησης, το Γραφείο Απασχόλησης θα μπορούσε να κάνει σχετικές προτάσεις στους ανέργους, φέρνοντάς τους σε επαφή με τους αντίστοιχους φορείς γειτονικών περιοχών ή και με ιδιώτες που θα δεχτούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους (μέσα από σεμινάρια κλπ) προσφέροντας ειδικές τιμές στους κατοίκους της Πόλης μας.

Σε συνεργασία με το Δήμο, το Γραφείο Απασχόλησης θα πρέπει να καταχωρεί ενημερωτικά άρθρα για την αγορά εργασίας στον τοπικό τύπο, ή και σε έντυπο που θα δημιουργήσει ο Δήμος με σκοπό την προώθηση της Τοπικής Αγοράς. Επίσης, θα μπορεί να οργανώνει ημερίδες για τις επιχειρήσεις και τους ανέργους, σε τοπικό επίπεδο, ώστε να φέρνει σε επαφή όλους τους ενδιαφερόμενους. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και πάλι συνεργασία με όλους τους φορείς του Δήμου, αλλά και με τους φορείς απασχόλησης και κατάρτισης της ευρύτερης περιοχής.

Για να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα το Γραφείο Απασχόλησης, θα μπορούσε να δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα (ή blog, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου με εξτρά κόστη) και να αναρτώνται εκεί οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας, ενώ θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή ανανέωση και ενημέρωση για όλες τις δραστηριότητες εμπορικού περιεχομένου που γίνονται στην Πόλη μας. Η ενημέρωση των ανέργων για την προσφορά θέσεων εργασίας, θα μπορούσε να γίνεται ακόμη και μέσω γραπτών μηνυμάτων στα κινητά τους τηλέφωνα (SMS), καθώς ο καθοριστικός παράγοντας στην εξεύρεση εργασίας είναι η αμεσότητα και η έγκαιρη κοινοποίηση της προσφερόμενης θέσης. 

Επίσης, θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην διαδικασία και όσοι συμπολίτες μας εργάζονται σε εταιρίες εκτός των ορίων του Δήμου, καθώς -ύστερα από συστηματική και εντατική ενημέρωση- θα μπορούν να κοινοποιούν στο Γραφείο Απασχόλησης τις προσφορές εργασίας που δημιουργούνται στον δικό τους επαγγελματικό χώρο, προκειμένου να σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι της Πόλης μας να υποβάλλουν σχετικές αιτήσεις και βιογραφικά σημειώματα.

 Όσο πιο ανθρώπινο αλλά και οργανωμένο πρόσωπο έχει ένα τέτοιο Γραφείο, τόσο περισσότερο θα καταφέρει να δραστηριοποιήσει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας στο σύνολό τους, έτσι ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια στην καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο.

* Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Νέας Χαλκηδόνας, με την Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος Ζούμε Μαζί

5 σχόλια:

  1. Ό,τι θέλει μπορεί να λέει ο καθένας. Έτσι εννοούμε τη Δημοκρατία. Αλλά μια απόφαση του Δήμου για μείωση των δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που απασχολούν ντόπιους εργαζόμενους, εκτός του ότι είναι ανεφάρμοστη δεν είναι και δημοκρατική και συνταγματικά ορθή.
    Αυτού του είδους οι τοπικισμοί δεν οδηγούν πουθενά. Δηλαδή οι Φιλαδελφειώτες και οι Χαλκηδονιώτες θα ήθελαν να βρίσκουν ευκολότερα δουλειά στην πόλη μας και σε άλλους Δήμους να έρχονται δεύτεροι και τρίτοι στην προτίμηση;
    Επιεικώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είστε αντικειμενικός. Οι προτάσεις είναι μια αρχή για συζήτηση και ανεύρεση λύσεων. Όσα αναφέρει η κ. Τζαβάρα είναι ορθά και δεν νομίζω ότι αφορούν τοπικισμούς. Ο καθένας κάνει ό,τι μπορεί για την πόλη του και τους δημότες της. Ξέρετε πολλούς Δήμους που έχουν ενδιαφερθεί να εφαρμόσουν ένα τέτοιο γραφείο ανεύρεσης εργασίας;

      Διαγραφή
  2. Ιωάννα Ν.Τζαβάρα (Juanita La Quejica)3 Απριλίου 2014 στις 3:32 μ.μ.

    Στο Δήμο Θέρμης αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπάρχει ήδη προηγούμενο με μείωση των δημοτικών τελών. Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Δήμο Θέρμης κ. Τζαβάρα υπάρχει μείωση δημοτικών τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες χαμηλού εισοδήματος (Απόφαση 465/2012). Το 2013 πάγωσαν τα δημοτικά τέλη με τις ίδιες μειώσεις. Αυτά που περιγράφετε με τις επιχειρήσεις που απασχολούν εντόπιους εργαζόμενους δεν υπάρχουν.
    Αν είμαι αντικειμενικός ή όχι δεν είναι το θέμα. Θα το κρίνουν άλλοι.
    Θέμα είναι ότι οι υποψήφιοι πρέπει να μετράνε αυτά που λένε και οι συνδυασμοί να μελετάνε τα θέματα και να βγάζουν πρόγραμμα ώστε να ξέρει ο πολίτης τι ψηφίζει και να ξέρουν και οι υποψήφιοι τι να λένε.
    Γιατί από αυτοσχεδιασμούς και τοπικισμούς δεν έχουμε καλές μνήμες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ιωάννα Ν.Τζαβάρα (Juanita La Quejica)4 Απριλίου 2014 στις 9:30 π.μ.

    Σας ευχαριστώ για την κριτική η οποία είναι -εννοείται- αναμενόμενη, επιθυμητή και απαραίτητη. Οι επισημάνσεις σας βεβαίως, με κανέναν τρόπο δεν αναιρούν το περιεχόμενο των προτάσεων μου. Οπωσδήποτε, δεν πρόκειται για πρόγραμμα κόμματος, παράταξης, δήμου ή οργανισμού, που και αυτοί συχνά -παρά το πολυπληθές εξειδικευμένο προσωπικό- δεν έχουν ολοκληρωμένη πληροφόρηση και μπορεί ανάμεσα στο σύνολο των προτάσεων να υπάρχουν σημεία που ενδεχομένως να βρουν δυσκολίες στην εφαρμογή τους. Και πάντα, μην ξεχνάμε, ότι η πιθανή ύπαρξη κωλυμάτων δε συνεπάγεται αυτόματα με το ότι αποκλείεται ένας Δήμος να εφαρμόσει κάτι για πρώτη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή