.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός στους πολίτες και τους θεσμούς;

Αναδημοσιεύω άρθρο από την «Εφημερίδα Συντακτών», που περιλαμβάνει ρεπορτάζ από το παρασκήνιο της συνάντησης ΑΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό αναφέρονται με ονόματα αυτοί που από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πήραν μέρος στη συνάντηση για να κλειστεί και τυπικά η συμφωνία των δύο πλευρών. Η οποία βεβαίως ήταν επισήμως γνωστή και δεδομένη, από τότε που με επίσημη ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε γνωστοποιήσει, πως δε θα βάλει κανένα εμπόδιο στο σχέδιο Μελισσανίδη!


Αν και δε με εντυπωσιάζει η πρακτική, οφείλω να επισημάνω κάποια πράγματα. Όταν ως κόμμα πραγματοποιείς μια παρόμοια συνάντηση που αφορά ένα Δήμο, στον οποίο ο Δήμαρχος είναι εντελώς δικός σου, καλείς και αυτόν! Επίσης τον καλείς για τον επιπλέον λόγο ότι είναι «νέος στο κουρμπέτι», και έχεις συμφέρον να αποκτήσει κύρος. Αν λοιπόν τον ακυρώνει έτσι στο ξεκίνημα του το κόμμα του, τότε τι μήνυμα στέλνει στους δημότες του;

Βεβαίως προέχει το μήνυμα που επιθυμούν να στείλουν οι κομματικοί παράγοντες στο μεγαλοκαπιταλιστή. Εμείς κανονίζουμε τα της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, κι ότι πούμε εμείς θα γίνει… Η παρουσία του νέου μας Δημάρχου, ασφαλώς δε θα μπορούσε να επιβληθεί από τον ίδιο ή την παράταξή του, για πολλούς λόγους…  

Είναι θέμα του Δήμαρχου της πόλης και της «Δύναμης Πολιτών» όμως, τι θα ανεχτεί και τι όχι. Και δε μιλάω αν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο Μελισσανίδη ή αν θα αυτονομηθούν σε οποιοδήποτε θέμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ξεκαθαρίστηκε πως ότι θέλει ο Μελισσανίδης θα το κάνουν και ότι πει το κόμμα θα γίνει. Μιλώ αν στοιχειωδώς θα κρατηθούν τα προσχήματα που αφορούν το θεσμό, και το κύρος του προσώπου που τον υπηρετεί. 

Ο Μελισσανίδης επιχειρηματίας είναι, καλά κάνει και φροντίζει να τα βρίσκει με κόμματα και διαφόρων λογιών παράγοντες. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δε μπορεί να συνομιλεί με τον επιχειρηματία, αγνοώντας τον μόλις εκλεγέντα Δήμαρχο της πόλης. Αγνοώντας στην ουσία τους πολίτες που τον εξέλεξαν! Δε μπορεί να εμφανίζεται αποκλειστικός αντιπρόσωπος του, ή πιο σωστά κηδεμόνας του! 

Αν δεν ήταν στέλεχος του, θα μπορούσε να κανονίζει τα της πόλης μας σε κλειστά γραφεία; Ή θα καλούσε τον όποιο Δήμαρχο στη συζήτηση, ή δε θα είχε την ευχέρεια να «διαπραγματευτεί» την τύχη μας…

Τα εισαγωγικά στο «διαπραγματευτεί» είναι γιατί θεωρώ ότι οι… διαπραγματεύσεις ήταν τόσο σκληρές, όσο εκείνες που κάνουν οι κυβερνήσεις μας με την τρόικα…



Συμφωνία ΑΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το γήπεδο!

Του Τάσου Τσατάλη

Λίγα 24ωρα κράτησε ο σκεπτικισμός στην ΑΕΚ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης μαζί με τους στενούς συνεργάτες του στο θέμα του γηπέδου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτήν συμμετείχαν οι ΑΕΚτζήδες βουλευτές του κόμματος που δραστηριοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα για να αρθούν τα όποια προβλήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης και ο Γιώργος Πάντζας. Μαζί και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης – φίλαθλος της ΑΕΚ και ο ίδιος. Δείγμα του πόση βαρύτητα είχε η συνάντηση και για τους μεν και για τους δε.

Η ουσία του ραντεβού ήταν η επίτευξη συμφωνίας σε κάποιες βελτιώσεις από πλευράς ΑΕΚ που αφορούν θέματα που προκύπτουν από το σχέδιο και είχαν τεθεί προεκλογικά από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και τελικό νικητή των εκλογών στη Φιλαδέλφεια, Αρη Βασιλόπουλο.

Τα σημεία της συμφωνίας σε γενικές γραμμές είναι τα εξής:

1. Αύξηση των θέσεων πάρκινγκ με αξιοποίηση οικοπέδου του δήμου, το οποίο θα γίνει χώρος στάθμευσης με έξοδα της ΑΕΚ.

2. Δεντροφύτευση σε άλλη έκταση του δήμου, ίση και μεγαλύτερη σε στρέμματα από τα ελάχιστα που θα χρειαστούν για να γίνει πραγματικότητα το σχέδιο του γηπέδου.

3. Πιθανή μικρή μείωση του ύψους του γηπέδου.

Με βάση αυτά, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που πάντως είχε εκφραστεί και πριν από τις εκλογές, να αντιμετωπίσει θετικά τη νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Από εκεί και πέρα, έγινε κουβέντα και για άλλα πράγματα. Εκφράστηκαν τα παράπονα από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ για το μέτωπο που άνοιξε η ΑΕΚ προεκλογικά με τη Ρένα Δούρου στην Αττική και τον Βασιλόπουλο στη Φιλαδέλφεια. Ομοια παράπονα και από πλευράς Μελισσανίδη για τις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο υποψήφιοι – στο θέμα της επιχορήγησης από την Περιφέρεια ο ένας και σε κομβικά σημεία του σχεδίου για το γήπεδο ο άλλος. Οι παρεξηγήσεις φαίνεται ότι λύθηκαν…

Οσον αφορά το θέμα της επιχορήγησης από την Περιφέρεια, οι άνθρωποι της ΑΕΚ έφυγαν με την εντύπωση, βάσει όσων άκουσαν, πως δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής της απόφασης της διοίκησης Σγουρού.

Γιατί έγιναν όλα αυτά;

Πρώτον, επειδή στην ΑΕΚ θέλουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη ομοφωνία στην ψήφιση του άρθρου του νόμου για το Ρυθμιστικό, που αφορά την «Αγια-Σοφιά».

Δεύτερον, γιατί η κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα εκφραστεί με την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης, αφαιρεί… βέλη από τη φαρέτρα τοπικών παραγόντων, στελεχών της δημοτικής παράταξης που πήρε τις εκλογές στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και σκέφτονται να οργανώσουν εκδηλώσεις αντίδρασης στα σχέδια της ΑΕΚ, ανεξάρτητα από την κεντρική γραμμή.

Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι οι χθεσινές εξελίξεις επιτρέπουν να φανεί η ευαισθησία του σε θέματα που μπήκαν από πλευράς του δημοτικού του συνδυασμού και βάσει αποτελέσματος βρήκαν αποδοχή στο εκλογικό σώμα της Φιλαδέλφειας.

πηγή:  efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου