.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Στρατούλης: "Στολίδι για όλη τη Ν. Φιλαδέλφεια"

Στη δημοσιότητα δόθηκε η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Στρατούλη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να συμφωνήσει το κόμμα του με την ΑΕΚ.

Ο Στρατούλης αναφέρεται στις τρεις βελτιωτικές προτάσεις με την οποία συμφωνεί η ΑΕΚ, ειδικά από την στιγμή που δεν επηρεάζεται η χωρητικότητα του γηπέδου.

Αναλυτικά η ομιλία του βουλευτή.

«Σε ότι αφορά γενικότερα περί του Ρυθμιστικού, ισχύουν όλα όσα έχει πει η Εισηγήτριά μας και όλα όσα είπε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, κυρία Φωτίου.


Θέλω να αναφερθώ στο άρθρο 81, παρότι δεν είναι σήμερα η κατ' άρθρων συζήτηση, αλλά επειδή από σήμερα το πρωί έχουν γίνει διάφορες διαβουλεύσεις και συναντήσεις κομμάτων με τον Υπουργό, με την επίσημη ΑΕΚ κ.λπ., είναι καλό από σήμερα να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό άρθρο.

Καταρχήν, να πούμε -αυτό που νομίζω ότι όλοι λένε- ότι η ΑΕΚ ως μία μεγάλη ιστορική ομάδα έχει δικαίωμα στη φυσική της έδρα την Νέα Φιλαδέλφεια που έχει και το οικόπεδό της, που της έχει παραχωρηθεί από το κράτος από το 1934 να κάνει το γήπεδό της. Αθλητικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια, σχεδόν ταυτίζονται και νομίζουμε ότι αυτή η ιστορία πρέπει να προχωρήσει. Πιστεύουμε ότι μπορούσε να έρθει νωρίτερα, κύριε Υπουργέ, ως ξεχωριστό νομοσχέδιο. Εν πάση περιπτώσει και τώρα που ήρθε, το κουβεντιάζουμε σ' αυτή τη θετική κατεύθυνση για να προχωρήσει αυτό το μεγάλο έργο. Ειδικά η ΑΕΚ έχει και μία ιδιαίτερη ιστορία, είναι μία ομάδα κάπως διαφορετική από όλες τις άλλες, με την έννοια ότι είναι ομάδα προσφύγων. Επίσης, έχει μία διαχρονική παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν βομβαρδίζονταν η Σερβία και οι βόμβες έπεφταν σαν χαλάζι από τους Αμερικανό-Νατοϊκούς, ήταν η μόνη ξένη ομάδα εκτός από την Σέρβική που έδωσε αγώνα με την Παρτιζάν και αυτή ήταν μία πολύ συμβολική κίνηση υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου, αλλά και διάφορες άλλες κοινωνικές δραστηριότητες που έχει αυτός ο χώρος και θέλουμε να τις διατηρήσει.

Εμείς, είχαμε πει ότι επί της Αρχής είμαστε υπέρ του άρθρου, είχαμε πει ότι θα καταθέσουμε και βελτιωτικές προτάσεις για το άρθρο 81 του γηπέδου της ΑΕΚ, οι οποίες θα βελτιώνουν το υπάρχων σχέδιο και δεν θα ακυρώνουν το σχέδιο κατασκευής του.

Οι προτάσεις αυτές κυρίως είναι 3 και τις είπε με τον δικό της τρόπο και πολύ καλά πριν η κυρία Αυλωνίτου αλλά και ο κ. Πάντζας, αλλά θα το πω και εγώ με περισσότερη σαφήνεια. Το πρώτο ζήτημα, είναι η προστασία του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας. Εμείς, γνωρίζετε, κ. Πρόεδρε, ότι αρχή μας είναι ότι δεν πρέπει να θίγετε καθόλου το περιβάλλον, αλλά ούτε να κόβετε ένα δέντρο. Μετά από επαφές που έγιναν σήμερα, από τις οποίες αποδείχθηκε ότι μετατοπίζεται το γήπεδο κατά 6 μέτρα από τις προσφυγικές κατοικίες για να μην τις πνίγει και ότι θεωρείτε τεχνικά αυτό αναγκαίο, ένα μικρό κομμάτι του άλσους να δοθεί για να χτιστεί το γήπεδο. Εμείς, αυτό που κάνουμε σαν βελτιωτική πρόταση είναι ότι, ό,τι κομμάτι του άλσους δοθεί για να χτιστεί το γήπεδο, να προβλεφθεί ρητά μέσα στον νόμο ως αντιστάθμιση εκτός από τη δενδροφύτευση που θα κάνει η ΑΕΚ μέσα στο δάσος. Από την πύκνωση της δενδροφύτευσης, να δοθεί και άλλος χώρος από την ΑΕΚ εκτός του άλσους, αντίστοιχος χώρος με αυτόν που αφαιρείτε από το άλσος για να δενδροφυτευτεί και πράσινο και να έχει τον ίδιο χαρακτήρα με το τμήμα που αφαιρέθηκε, είτε τμηματικά - είτε εξολοκλήρου ένα τέτοιο οικόπεδο που θα κάνει αυτή την αντιστοίχηση.

Επίσης, έχουμε ζητήσει ότι στην παρ. 4 του άρθρου 81, το υπόλοιπο άλσος, δηλαδή αυτό που απομένει μετά από την αφαίρεση αυτού του τμήματος που δίνετε στην ΑΕΚ, να υπάρξει ρητή πρόβλεψη ότι δεν αποχαρακτηρίζεται από τον δασικό χαρακτήρα που έχει βάση του νόμου του 2011, κ.λπ..

Η δεύτερη παρατήρηση - πρόταση, ήταν για την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που θα προκύπτει στην Νέα Φιλαδέλφεια. Συμφωνούμε ότι η λύση είναι με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ότι η στάση του μετρό που προβλέπεται να γίνει στον Περισσό το 2018 για να μην φορτώνεται η πόλη. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις και σήμερα συζητήθηκαν για να έρθει πιο κοντά το στάδιο με το σταθμό του Περισσού με έργα που θα κάνει και ο δήμος. Δηλαδή, να είναι πιο κοντά σε ευθεία γραμμή από το στάδιο και τεχνικά, σήμερα μας είπαν ότι αυτό γίνεται. Απλά μπορεί να βελτιωθεί και ο αριθμός των θέσεων στάθμευσης με υπαρκτό χώρο που διαθέτει ο δήμος. Η εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου και του παρκινγκ θα είναι ιδιοκτησίας και θα μπορεί να το αξιοποιεί ο δήμος της Φιλαδέλφειας και τις ημέρες που θα γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες θα δίνεται η χρήση του στην ΑΕΚ για να διευκολύνονται οι φίλαθλοί της. Μπορούν να εξασφαλιστούν άλλες 250 θέσεις και μπορεί να προστεθεί αυτό και στο νομοσχέδιο, ότι δηλαδή επιτρέπετε να γίνεται αυτό.

Το τρίτο και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, είχαμε και έχουμε ζητήσει σε ότι αφορά το ύψος της κατασκευής και τον συντελεστή δόμησης, να τηρηθούν ορισμένες δεσμεύσεις ανεξάρτητα για το τι προβλέπει το παρών νομοσχέδιο. Επίσης, να τηρηθούν στην πράξη, στο σχέδιο κατασκευής ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η επίσημη ΑΕΚ έναντι του δήμου όταν είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας αυτό το σχέδιο. Ήδη, μας δόθηκε σήμερα και σε εμάς ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και σε όλα τα κόμματα και στον κ. Υπουργό, η εγκεκριμένη άδεια λειτουργικότητας από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού -δηλαδή, επίσημο και τυπικό έγγραφο- που φαίνεται ότι η ΑΕΚ θα κάνει βύθιση του σταδίου κατά 4 μέτρα, ότι το ύψος των κτηρίων θα φτάνει στα 17,90 μέτρα αντί 27 μέτρα που λέει το παρών νομοσχέδιο και ότι μαζί με το στέγαστρο κ.λπ. δεν θα εξαντλεί τα 30 μέτρα που λέει το παρών νομοσχέδιο, δηλαδή θα είναι περίπου στα 25,5 μέτρα. Αυτό, είναι ιδιαίτερα θετικό και από την στιγμή που έχουμε και το τυπικό χαρτί εγκεκριμένο από κρατική υπηρεσία, νομίζω ότι είναι μία θετική εξέλιξη.

Τελειώνω με αυτό κ Πρόεδρε, ότι οι προτάσεις αυτές είναι ρεαλιστικές και ήδη η επίσημη ΑΕΚ έχει τοποθετηθεί από το πρωί και με δημόσιο τρόπο, ότι είναι σύμφωνη με αυτές τις προτάσεις. Έχει ενημερωθεί η Κυβέρνηση και στις συναντήσεις που έγιναν, ο κ. Υπουργός είπε ότι κατ' αρχή αποδέχεται τις βελτιωτικές προτάσεις και ότι θα τοποθετηθεί στην συζήτηση κατ' άρθρων, αφού γίνει η νομοθετική επεξεργασία από το Υπουργείο. Βέβαια, αναμένουμε όλα αυτά που ανακοινώθηκαν σήμερα και από την ΑΕΚ και από τον Υπουργό, κ. Μανιάτη, να τα δούμε και σε συγκεκριμένες τροπολογίες, που στην ουσία είναι προσθήκες που θα έρθουν στην κατ' άρθρων συζήτηση.

Τέλος, ήθελα να πω ότι όλη αυτή η εξέλιξη και η δυνατότητα να υπάρξουν βελτιωτικές προτάσεις, δείχνει ότι κάποιες μεγάλες επιθέσεις που έγιναν και στην υποψήφια Περιφερειάρχη μας, κυρία Δούρου και κυρίως στον υποψήφιο δήμαρχο που στήριξε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην Νέα Φιλαδέλφεια και εκλέχθηκε, κ. Βασιλόπουλο ότι δήθεν δεν θέλουν το γήπεδο της ΑΕΚ ή θέλουν να το εμποδίσουν, ειδικά με προτάσεις που έχει καταθέσει ο δήμαρχος σήμερα της Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Βασιλόπουλος, δείχνουν ότι ήταν ανεδαφικές αυτές οι επιθέσεις και από όποιο μικρό τμήμα της ΑΕΚ έχουν γίνει, θεωρούμε ότι δεν εκφράζουν και την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Επιβεβαιώνεται ότι αν τελικά και με ό,τι έχει πει, αλλά και αν τελικά το δούμε και με τις τροπολογίες-προσθήκες που θα φέρει ο Υπουργός στην κατ' άρθρων συζήτηση, με αυτές τις βελτιωτικές προτάσεις, πιστεύουμε ότι θα είναι ένα στολίδι αυτό το γήπεδο, ένα μεγάλο έργο και για την Φιλαδέλφεια, αλλά και ένα αθλητικό πολιτισμικό κέντρο που θα το χαίρονται και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ και οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας».

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου