.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Πρωτοβουλία κατοίκων: Ανοιχτό κάλεσμα για να υπερασπίσουμε το Άλσος και την πόλη μας

Φιλαδελφειώτισσα, Φιλαδελφειώτη,

Την Πέμπτη 29 Μάη 2014, η Βουλή των Ελλήνων αρχίζει να συζητά το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής 2014-2021 (ΡΣΑ). Το σχέδιο επιδιώκει την  ταχύρρυθμη μετατροπή της Αθήνας και των γειτονιών της σε κάτι άλλο απ' αυτό που γνωρίζουμε και ζούμε καθημερινά. Η Νέα Φιλαδέλφεια και η Νέα Χαλκηδόνα επηρεάζονται αρνητικά και μακροπρόθεσμα από τις προβλέψεις του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου. Πιο συγκεκριμένα:



•    Το Δάσος της Νέας Φιλαδέλφειας μετατρέπεται σε Μητροπολιτικό "Πάρκο" (άρθρο 18) και μεταβιβάζεται από τον δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας σε έναν "Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Μητροπολιτικών και Υπερτοπικών Πάρκων Αττικής" (άρθρο 19), για τον οποίο δεν γνωρίζουμε ποιος θα τον διοικεί και με ποια κριτήρια. Ο δήμος χάνει ένα σοβαρό περιουσιακό στοιχείο και η πόλη μας τον πνεύμονά της, καθώς μέχρι 5% της έκτασης του Άλσους (τουλάχιστον 22 στρέμματα) μπορεί να διατεθεί για ανέγερση αθλητικών εγκαταστάσεων (άρθρο 82).

•    Ο δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας συμπεριλαμβάνεται στην "Χωρική Υποενότητα Κεντρικής Αθήνας" (άρθρο 8). Προβλέπεται ότι εδώ θ' αναπτυχθούν δραστηριότητες "επιτελικής διοίκησης, χρηματοπιστωτικές, γραφείων και εδρών επιχειρήσεων, εμπορίου, τουρισμού, εκπαίδευσης και πολιτισμού". Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής μας αντιμετωπίζονται ως ένας πληθυσμός που πρέπει να "συγκρατηθεί", σύμφωνα με τη διατύπωση του ΡΣΑ, για να μην εγκαταλείψει την Νέα Φιλαδέλφεια και τη Νέα Χαλκηδόνα - πιθανότατα γιατί οι περιοχές μας δε θα είναι καταρχάς βιώσιμες (άρθρο 9). Αντιθέτως, περιοχές όπως η γειτονική Νέα Ιωνία ή οι Άγιοι Ανάργυροι χαρακτηρίζονται κυρίως περιοχές κατοικίας.

•    Τον δήμο μας διασχίζει ο "Αναπτυξιακός Άξονας Βορρά-Νότου", η εθνική οδός δηλαδή, που προβλέπεται να συγκεντρώσει χρήσεις παρόμοιες με τις ήδη υπάρχουσες (αντιπροσωπείες, έδρες επιχειρήσεων κλπ.) κι επιπλέον βιομηχανικές, βιοτεχνικές, χονδρεμπορίου και εμπορευματικών μεταφορών κά. Οι όροι δόμησης και οι επιτρεπόμενες σήμερα χρήσεις γης τροποποιούνται αναλόγως (άρθρο 11).

Καλούμε όλους τους κατοίκους της πόλης να συζητήσουμε για τους επαπειλούμενους κινδύνους και τις επιλογές που διαθέτουμε για να τους αποτρέψουμε, την Πέμπτη 29/6 στις 7 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας, Ν. Τρυπιά 45, Νέα Φιλαδέλφεια.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου