.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

"Δύναμη Πολιτών": ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ Π.Π.Ι.Ε.Δ. - ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ "ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ"

Xτες το πρωί, 27/6/14 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα Γραφεία του Π.Π.Ι.Ε.Δ. με θέμα το μέλλον και  την καλύτερη οργάνωση του «Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού- Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν:
Η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του Ι.C.O.M.(Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων υπό την αιγίδα της Unesco) κ. Τ. Χατζηνικολάου, καθώς και οι επιστήμονες κ. Β. Φωτοπούλου, Ν. Σπανάκης και Σ. Κοντογιάννη, από την Διεύθυνση «Νεώτερης  Πολιτιστικής Κληρονομιάς»  του ΥΠΠΟ, ο νέος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, τα μέλη της Δύναμης Πολιτών, Β. Κουμαριανού και Κ. Δίγκα, αλλά και ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ κ. Καβακόπουλος με την διοικητική υπάλληλο κ. Δ. Σεφεριάδου.

Συζητήθηκαν:
Α. Ο τρόπος της μέχρι σήμερα λειτουργίας, οι  πολιτιστικές εκδηλώσεις που έγιναν (ενδιαφέρουσες, αλλά όχι σε σχέση με το αντικείμενο του Μουσείου).
Β. Η προσωπική εργασία, εκτός τυπικών υποχρεώσεων και η αγωνία  των υπαλλήλων και του απερχόμενου Αντιπροέδρου λόγω των ελλείψεων.
Γ. Η κατάσταση του Μουσείου και τα κτιριακά του προβλήματα  όπως η εισροή των όμβριων που απειλεί τα εκθέματα και το ίδιο το κτίριο καθώς και η πυρασφάλεια του.
Δ. Η έλλειψη επιστημονικού συνεργάτη για την υποδοχή και οργάνωση των ξεναγήσεων στο κοινό, αλλά και η αποδοχή, μελέτη και τεκμηρίωση νέων Δωρεών και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου. Λεπτομέρειες δίνονται στο νόμο 3028/2002 Αρ.45 (προδιαγραφές για πιστοποίηση των Μουσείων).
Ε. Η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νεαρό κοινό. Ζητήθηκε από εμάς να εκπονήσει άμεσα  το ΥΠΠΟ τέτοια προγράμματα για τον Σεπτέμβριο, για τα σχολεία, έως να οργανωθεί σε νέες βάσεις το Μουσείο και λάβαμε την υπόσχεση.
Ζ. Η σήμανση με ειδικές πινακίδες της ύπαρξης του Μουσείου στην πόλη, που βοηθά στην γνωστοποίηση του, αλλά και στην πρόσβαση. Η προβολή του Μουσείου  ως  «Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Φ Χ.»γιατί τα αρκτικογράμματα Π.Π.Ι.Ε.Δ.  δεν συμβάλουν στην κατανόηση του περιεχομένου και του τι αναμένει να δει το κοινό.
Από την κ. Χατζηνικολάου- αφού μας μοίρασε πολύ σημαντικό έντυπο  υλικό του ΙCOMγια την λειτουργία των Μουσείων- εξηγήθηκε ο ρόλος και η σημασία του δικού μας, ως ένα από τα σημαντικότερα  Μουσεία του είδους. Επίσης, ότι στο μέλλον, από την στιγμή που θα οργανωθούμε σωστά,  θα έχουμε πολλές και ποικίλες συνεργασίες με το ΙCOM.
Λάβαμε την υπόσχεση ότι οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΥΠΠΟ θα είναι δίπλα μας σε ότι τους χρειαστούμε.
 Όλοι χαιρέτησαν το ξεκίνημα μιας νέας σοβαρής, συνεργασίας, μεταξύ των ανθρώπων των τριών θεσμικών φορέων I.C.O.M. – Π.Π.Ι.Ε.Δ.- ΥΠΠΟ.
Το Γραφείο Τύπου
27/6/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου