.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στα άκρα η κόντρα για το γήπεδο

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Ο διάλογος είναι δεκτός. Η συζήτηση επίσης. Οχι όμως μονόπλευρη. Πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές. Το γήπεδο θα γίνει, πάει και τελείωσε. Είτε πάνω στις μπουλντόζες είτε κάτω από αυτές». Το απόσπασμα αυτό, που προέρχεται από κείμενο στο οπαδικό site aek24hours.gr
(με τίτλο «Οι παππούδες μας από την Πόλη δεν είναι “τραμπούκοι” και “μισθοφόροι”») είναι ενδεικτικό της ακραίας τροπής που έχει πάρει στη Νέα Φιλαδέλφεια το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ. Την προηγούμενη Παρασκευή, όπως και τη Δευτέρα, δύο εκδηλώσεις σχετικά με το ρυθμιστικό σχέδιο και τη νομοθετική ρύθμιση για το γήπεδο κατέληξαν σε προπηλακισμούς και επεισόδια.

Ο κόσμος της περιοχής είναι εξίσου διχασμένος. Οσοι υποστηρίζουν τη δημιουργία του γηπέδου, μιλούν με οργή για όσους εκφράζουν αντιρρήσεις, θεωρώντας ότι παραγνωρίζουν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής. Οσοι αντιτίθενται, μιλούν με θυμό για τους τραμπουκισμούς και το κλίμα φόβου που προσπαθούν οι οπαδοί να επιβάλουν.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κοντίδης είναι κάτοικος της Ν. Φιλαδέλφειας. «Αλίμονο, ο καθένας πρέπει να μπορεί να εκφράσει μια διαμαρτυρία, ακόμα και αυτοί οι 20-30 άνθρωποι. Ομως το γήπεδο πρέπει να γίνει, είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία της Φιλαδέλφειας. Οσοι διαμαρτύρονται σήμερα, το βρήκαν εδώ. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θα αποφασίσει η πολιτεία, αυτό πρέπει να γίνει». «Κανείς απ’ όλους αυτούς που τώρα διαμαρτύρονται για το γήπεδο δεν ασχολούνταν με το άλσος όλα αυτά τα χρόνια. Την ευαισθησία τους την εξαντλούν ενάντια στην ΑΕΚ», προσθέτει ο κ. Σπύρος Πανταζόπουλος. «Είμαι σίγουρος ότι ο Μελισσανίδης θα κρατήσει τον λόγο του και θα περιποιηθεί το άλσος. Δεν μπορεί 15 άνθρωποι να καθορίζουν την τύχη της πόλης».

Είναι όμως μειοψηφία οι αντιτιθέμενοι στην υπόθεση του γηπέδου, όπως αυτή προωθείται; «Για ποιο λόγο να θέλουν οι Φιλαδελφειώτες το γήπεδο; Για να πνίγονται στα δακρυγόνα κάθε Κυριακή, όπως γίνεται τώρα ακόμα και με τους αγώνες βόλεϊ της ΑΕΚ στον Ιωνικό; Ολοι αυτοί που τραμπουκίζουν κάθε αντίδραση τις τελευταίες ημέρες αποδεικνύουν σε όσους αντιτίθενται πόσο δίκιο έχουν να φοβούνται το γήπεδο», λέει ο κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος.

Ο Γ.Δ. είναι ένα από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή. Δεν θέλει να μιλήσει επώνυμα, γιατί φοβάται για τη ζωή του. «Οι διατάξεις για το γήπεδο συνδυάζονται με εκείνες του ρυθμιστικού για τη Φιλαδέλφεια. Εκεί ορίζεται ότι το άλσος θα χάσει τον δασικό του χαρακτήρα και θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο, θα φύγει από τον έλεγχο του δήμου, ενώ θα μπορεί να υποδεχθεί εμπορικές χρήσεις στο 5% της έκτασής του. Ολα αυτά, εκτός από τα 6 στρέμματα που θα απαιτηθούν για το γήπεδο», υποστηρίζει.

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος πασχίζει να διαχειριστεί την κατάσταση. «Θέλουμε να γίνει το γήπεδο στη θέση που ήταν, αλλά με όρους. Για παράδειγμα, να σεβαστεί τον προσφυγικό οικισμό - το παλιό γήπεδο είχε ύψος 13-14 μέτρα, όχι 30 μέτρα. Ηρθε, όμως, το ρυθμιστικό και περιέπλεξε τα πράγματα. Πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι με τους ανθρώπους της ΑΕΚ και να βρούμε μια λύση. Αλλά πρώτα να καταδικάσουν τα επεισόδια και να μαζέψουν αυτό το μαύρο τάγμα από την πόλη μας. Αύριο (σ.σ.: σήμερα) θα πάμε στον εισαγγελέα για να καταγγείλουμε τα οπαδικά site της ΑΕΚ που καλλιεργούν κλίμα μίσους και υποκινούν τη βία. Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που είπε ότι δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στο γήπεδο, δεν ξέρω τι στάση πρέπει να κρατήσει υπό το φως των πρόσφατων γεγονότων».

πηγή:  kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου