.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

«Καραμπόλα» ΣΥΡΙΖΑ-Μελισσανίδη για το γήπεδο της ΑΕΚ

Επιπλοκές, πολιτική ίντριγγα και έντονο παρασκήνιο χαρακτηρίζει την υπόθεση της ανέγερσης του νέου Γηπέδου της ΑΕΚ. Το ζήτημα κινδυνεύει να προσλάβει χαρακτήρια ιδότυπης κόντρας του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Τα καυτά ζητήματα είναι αφενός οι όροι της ανέγερσης του γηπέδου και αφετέτρου η χρηματοδότηση. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης στοχεύει στην προσέλκυση επενδυτών και στη επιχορήγηση από τον Δημόσιο κορβανά. Η εκλογή Δημάρχου στη Νέα Φιλαδέλφια και περιφεριάρχη του ΣΥΡΙΖΑ δημιουγεί ένα ενιαίο πολιτικό μέτωπο.

Της Νικολέτας Κλάδη

 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αν και είχε εξ αρχής εκφράσει ξεκάθαρη θέση, ζητώντας από τον τότε περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να μην εμπλακεί και να μη διαθέσει κονδύλι για την ανέγερση του γηπέδου, τώρα φαίνεται ότι ξανασκέφτεται. Επιπλοκές υπάρχουν και σε κεντρικό-τοπικό επίπεδο όπου η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή έχει τοποθετηθεί σαφώς ζητώντας ανέγερση με τους ισχύοντες πολεοδομικούς όρους και χωρίς παραχωρήσεις γης, ενώ στελέχη από την Κουμουνδούρου έχουν εμπλακεί σε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με τον επιχειρηματία και φαίνεται ότι προωθούν μια μεσοβέζικη λύση.

Οι συζητήσεις και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις στελεχών του κομματικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ με τον αμφιλεγόμενο και φοροφυγά επιχειρηματία-ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και εσωκομματικές τριβές. Στο ζήτημα εμπλέκεται ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος φέρεται να έχει συναντηθεί με τον επιχειρηματία, ενώ έχει επιτύχει μονομερώς έκδοση ανακοίνωσης από τον τομέα Περιβάλλοντος του κόμματος υπέρ μιας ενδιάμμεσης λύσης.

Ο επιχειρηματίας ζητά ανέγερση του γηπέδου σε ύψος 30 μέτρων, ενώ ο πολεοδομικός κανονισμός επιτρέπει 11 καθώς και παραχώρηση 30 στρεμμάτων από τη γύρω περιοχή, υποβαθμίζοντας το περιβάλλον και δημιουργώντας εστία πολύπλευρης ρύπανσης.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξ αρχής διαχωρίσει τη θέση του αντιτασσόμενος σε σχεδιασμούς που θα προκαλέσουν προβλήματα στην περιοχή και ζητώντας ανέγερση του γηπέδου με ιδιωτική χρηματοδότηση μέσα στα ήδη υπάρχοντα όρια και στον χώρο που κατείχε το προηγούμνο γήπεδο.

Οι επαφές με τον «Τίγρη» ξεκίνησαν από τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Ο κ. Φλαμπουράρης, που προέρχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν είναι ένας απλός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αλλά χαρακτηρίζεται και ως «μέντοράς». Η δεύτερη συνάντηση έγινε παρουσία των βουλευτών,  Δημήτρη Στρατούλη και Γιώργου Πάντζα.

Άλλωστε, ο πρώτος είναι γνωστός φανατικός ΑΕΚτζής στα ποδοσφαιρικά φρονήματα. Λίγο αργότερα οι ίδιοι βουλευτές υποστήριξαν θερμά στην Βουλή την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όταν ο κ. Σγουρός αποφάσισε να διαθέσει  20 εκατομμύρια ευρώ από το αποθεματικό της Περιφέρειας για την κατασκευή του γηπέδου, η κ. Δούρου είχε κατακρίνει την επιλογή του. Όμως, παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθεί τώρα που ανέλαβε τα ηνία της Περιφέρειας Αττικής.

Από τη μία πλευρά είναι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η απόφασή της να συναινέσει - με ορισμένες τροποποιήσεις - στην κατασκευή του γηπέδου στο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Από την άλλη πλευρά είναι η Τοπική Οργάνωση του κόμματος στον ίδιο Δήμο, η οποία εκφράζει την έντονη αντίδρασή της στη συμφωνία - που προβλέπει να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις σε μεγαλύτερο χώρο από αυτόν που καταλάμβανε το παλαιό γήπεδο της ΑΕΚ.

Σε συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πριν περίπου δύο εβδομάδες η Ζωή Κωνσταντοπούλου ρώτησε ευθέως προς τι οι συναλλαγές με έναν Δ. Μελισσανίδη και τι διαπραγματεύθηκε μαζί του η «τριανδρία» (Πάντζας, Στρατούλης, Φλαμπουράρης) για να φθάσει η Πολιτική Γραμματεία σε αυτή την εκτρωματική θέση. Η απάντηση ήταν ότι με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ βελτιώθηκε το άρθρο 81: Περιορίζεται το ύψος του νέου γηπέδου και τα έξι στρέμματα τους Άλσους θα αναπληρωθούν με δύο νησίδες πρασίνου από τρία στρέμματα σε άλλα σημεία της πόλης. Αλλά ο δήμαρχος της πόλης, Άρης Βασιλόπουλος, που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίθετος και τονίζει ότι το νέο γήπεδο μπορεί να γίνει όπου ακριβώς και το παλαιό και για τις διεθνείς υποχρεώσεις της η ΑΕΚ να χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ.

Πόσο θα κοστίσει
 
Το μεγαλύτερο ζήτημα, όμως, έγκειται στον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής του γηπέδου. Ο κ. Μελισσανίδης κοστολογεί την κατασκευή του γηπέδου στα 80 εκατομμύρια ευρώ με το ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το πραγματικό ποσό θα κυμανθεί στα 55 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, ο κ. Μελισσανίδης θα λάβει 20 εκατομμύρια ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής και περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ από Νοτιά, Χατζηιωάννου και λοιπά μεγάλα πορτοφόλια που θα θέλουν να βάλουν ένα λιθαράκι στην ανέγερση. Δηλαδή, φτάνουμε τα 35 εκατομμύρια ευρώ. Και 20 εκατομμύρια ευρώ δανεισμός από την Τράπεζα Πειραιώς… Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ. Μελισσανίδης δεν θα βάλει και… βαθιά το χέρι στην τσέπη.
  
Αντιδράσεις από τους κατοίκους
 
Ανάμεσα σε όσους αντιδρούν είναι και οι κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας. Η «μάχη» μεταξύ των κατοίκων και των οπαδών της ΑΕΚ αναζωπυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες όταν οι πρώτοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση με πρωτοβουλία του κ. Βασιλόπουλου για να διαδηλώσουν κατά της κατασκευής του γηπέδου. Την ίδια ώρα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση οι οπαδοί της ΑΕΚ. Παρά την παρουσία της αστυνομίας, οι κάτοικοι χτυπήθηκαν με πέτρες, μάρμαρα και ξύλα. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για «έμμισθους χούλιγκαν», οι οποίοι ήρθαν «επί πληρωμή» για να δημιουργήσουν επεισόδια.
 
πηγή:  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου