.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Απόσυρση του ν/σ για τα δάση ζητά το ΓΕΩΤΕΕ

«Μιλά για ανάπτυξη επενδύσεων και όχι για προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., συμμετέχοντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων, κατά την οποία συζητήθηκε το Σχέδιο Νόμου (Σ/Ν) «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας», κατέθεσε τις έντονες διαφωνίες του με τις διατάξεις του εν λόγω Σ/Ν.


Ο εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Νικόλαος Μπόκαρης επισήμανε ότι το υπό συζήτηση Σ/Ν κατατέθηκε στη Βουλή πολύ βιαστικά, μη επιτρέποντας να εξεταστούν και να συζητηθούν ενδελεχώς από τους κοινωνικούς εταίρους και τους ενδιαφερόμενους φορείς οι διατάξεις που περιέχονται σ’ αυτό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για διατάξεις εξαιρετικά σημαντικές για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις που αφορούν τα σύνθετα τουριστικά καταλύμματα, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισήμανε ότι το νομοσχέδιο μιλά για ανάπτυξη επενδύσεων και όχι για προστασία του περιβάλλοντος. Αλλάζει τις συνταγματικές προβλέψεις και περιορίζει τη συνταγματική προστασία των δασών, κινούμενο στην ίδια λογική με το Σ/Ν που είχε κατατεθεί για τους αιγιαλούς. Επιτρέπει οποιαδήποτε παρέμβαση στα δασικά οικοσυστήματα, χαλαρώνοντας την προστασία των δασών που προβλέπεται από το Σύνταγμα και, με άλλοθι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, δίνεται χάρισμα η δημόσια δασική γη.

Παράλληλα, το Επιμελητήριο επισήμανε ότι είναι αντισυνταγματική η ρύθμιση που επιχειρείται για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Αναγνωρίζοντας ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο και υπαρκτό, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τόνισε ότι η λύση που θα δοθεί δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει πρώτα να αναρτηθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και μετά να προχωρήσει η πολιτεία σε οριστικές και ξεκάθαρες λύσεις.

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, τονίζοντας ότι η σοβαρότητα και κρισιμότητα των θεμάτων τα οποία προσπαθεί να ρυθμίσει το εν λόγω Σ/Ν επιβάλλουν να προηγηθεί διάλογος και εις βάθος διαβούλευση με όλους του αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς, ζήτησε την απόσυρση του συνόλου των διατάξεών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου