.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ UAV το Καστέλλι: ΥΕS MEN ΣΑΜΑΡΑΣ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΟ Ο.Κ. ΣΕ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σε σημερινό του δημοσίευμα το Βήμα, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα, αναφέρει τη πρόθεση των ΗΠΑ να μετασταθμεύσουν από την Ιταλία αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ελληνικές βάσεις και ότι “η κίνηση αυτή, για την οποία ασκούνται πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών που έρχονται στην επιφάνεια από την αστάθεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο”.

Αν και ο αρθρογράφος θα έπρεπε να μας απαντήσει πως είναι δυνατόν να έρχονται τα αμερικανικά UAV να αντιμετωπίσουν τη μουσουλμανική τρομοκρατία, αφού αυτή αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ-Ε.Ε. στην περιοχή, εκπαιδεύεται-εξοπλίζεται-χρηματοδοτείται από τις παραπάνω ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αυτός επιλέγει να μας «ενημερώσει» σε επιχειρησιακό επίπεδο για το αμερικανικό αίτημα που αφορούσε αρχικά στην εγκατάσταση των drones στην αεροπορική βάση της Καλαμάτας, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι επεκτείνεται η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον τελικά στράφηκε στην Κρήτη και στην αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Καστέλλι, όπου εδρεύει η 133η Σμηναρχία Μάχης. Μάλιστα, ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος ετοιμάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ για νέα συνάντηση με τον Χέηγκελ στις 21 Αυγούστου. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει την οριστική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης. Η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι θετική διαρρέουν οι πάντα ανώνυμες πηγές.
 
Ας φωτίσουμε λοιπόν μερικές ουσιαστικές και πάντα αφανείς για την επίσημη δημοσιογραφία πτυχές των παραπάνω εξελίξεων, αναδημοσιεύοντας σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ του Αυγούστου 2013. 
 
Σιγά σιγά αποκαλύπτονται όλες οι επικίνδυνες πολεμικές δεσμεύσεις που ανέλαβε ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς και ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος στα τελευταία τους ταξίδια στις ΗΠΑ. Σάιτ που ασχολούνται με τα ζητήματα άμυνας-ασφάλειας αναφέρουν «την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ελληνική αεροπορική βάση εξέφρασαν οι αμερικανοί στις επαφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των επισκέψεων Σαμαρά και Αβραμόπουλου στην Ουάσινγκτον. Η μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αεροπορική βάση της Ελλάδας, πιθανότατα την Καλαμάτα παρουσιάζετε σαν ένα από τα “δώρα” που προσφέρουν οι αμερικανοί εξυπηρετώντας βέβαια και τις δικές τους επιδιώξεις. Η συμφωνία για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (uav) είχε “κλείσει” στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ελλάδας στο τέλος Ιουλίου στο Πεντάγωνο. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και το επιτελείο του ήταν ενθουσιασμένοι από την συμφωνία αλλά δεν θέλησαν να ανακοινώσουν τίποτα πριν από τη συνάντηση Ομπάμα - Σαμαρά. Ακόμη και τα Γενικά Επιτελεία δεν έχουν ακόμη ενημέρωση επί του θέματος. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μετασταθμεύσουν από βάση της Ιταλίας και η πιθανότερη αεροπορική βάση που θα τα υποδεχτεί είναι η Καλαμάτα η οποία έχει αναβαθμιστεί από την εποχή των επιχειρήσεων κατά της Λιβύης. Από εκεί ξεκίνησαν πάρα πολλές επιχειρήσεις βομβαρδισμού στόχων στη Λιβύη από νατοϊκά αεροσκάφη».

Η χαρά των Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου προκαλεί την οργή και αγανάκτηση μας. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του αστικού κατεστημένου όχι μόνο δέχτηκαν τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για την συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και για την ποικιλλία των διευκολύνσεων που πρόσφεραν το σύνολο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά επίσης, απάντησαν O.K. στις νέες απαιτήσεις. Το αστικό κατεστημένο εισπράττοντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη, διεκδικώντας βεβαίως στήριξη στους σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο, προχωρά στην ένταση της συμβολής του στην πολεμική προετοιμασία του Κράτους Τρομοκράτη Ισράηλ για να επιτεθεί στο Ιράν, αποδέχεται τα αμερικανικά αιτήματα για διεύρυνση των διευκολύνσεων στη βάση της Σούδας και μετατρέπει την αεροπορική βάση της Καλαμάτας σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό ορμητήριο.
 
 
Είναι ενδεικτικό το πως προσπαθεί η κυρίαρχη προπαγάνδα να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις. Υποστηρίζει ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη “θα περιπολούν και στα όρια του Αιγαίου”. Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα έχουμε εικόνα ανα πάσα ώρα και στιγμή για το τι συμβαίνει στα θαλάσσια σύνορά μας. Κι αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για στρατιωτικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης».
 
Εδώ όμως τίθενται τα εξής ζητήματα:
 
Καταρχήν, σύμφωνα με δημοσιεύματα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (DRONES) για την επιτήρηση των ελληνικών θαλασσίων συνόρων θα χρησιμοποιεί η Frontex. Άρα τι περισσότερο θα προσφέρουν τα αμερικανικά;
Δεύτερον, σε σειρά χωρών που σταθμεύουν τα αμερικανικά UAV σημειώνονται σοβαρές αντιδράσεις για τον εξοπλισμό που φέρουν και τις αποστολές που αναλαμβάνουν. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές, που σημειώθηκαν δολοφονικές επιθέσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, εκφράστηκε ο φόβος εκδικητικών επιθέσεων, με συνέπεια να κλείσουν άρον άρον αμερικανικές πρεσβείες και προξενεία. Αναλαμβάνει επομένως η κυβέρνηση τον κίνδυνο να μετατρέψει την χώρα μας σε στόχο της δικαιολογημένης εκδίκησης;

Και για να μην βιαστεί η κυβέρνηση να μιλήσει για όρους που θα θέσει, σοβαροί αναλυτές αναφέρουν ότι για να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για το ποιος ελέγχει τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη, απ΄ όπου κι αν απογειώνονται, αυτά ελέγχονται από τις ΗΠΑ, κυριολεκτικά. Τα uav’s ελέγχονται κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους από βάση που βρίσκεται σε αμερικανικό έδαφος, δηλαδή κοντά 5000 μίλια μακρυά από το Αιγαίο!
 
Είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρουν τα άρθρα:  «Από την άλλη είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει καχυποψία για την παρουσία αμερικανικών uav’s σε ελληνική αεροπορική βάση . Κυρίως λόγω των αποστολών που συνήθως αναλαμβάνουν αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μπορούν να φέρουν όπλα. Οι επιθέσεις αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Υεμένη έχει προκαλέσει έντονη κριτική κατά των ΗΠΑ. Έχουν τεθεί ακόμη και νομικά ερωτήματα για την χρήση τέτοιων όπλων. Μετά από την κατακραυγή οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μειώσουν τη χρήση τους για “επιθετικές επιχειρήσεις” αλλά επί της ουσίας προχωρούν σε μια “αναδιάταξη” των δυνάμεών τους σ΄ όλο το κόσμο. Μέχρι πρόσφατα η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν σ΄ αυτά τα σχέδια. Μετά από τις συναντήσεις Χέϊγκελ- Αβραμόπουλου και Ομπάμα-Σαμαρά, αυτό άλλαξε. Οι αμερικανοί το προσφέρουν ως “δώρο”, η ελληνική κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως μία κορυφαία κίνηση έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας».
 
Τέλος, αφού ευρωπαικά και αμερικανικά UAV θα περιπολούν στο Αιγαίο και θα επιτηρούν τα ελληνικά σύνορα, γιατί η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διαθέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, με τις αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες να κονταροχτυπιούνται για την εξασφάλιση του συμβολαίου;
 
Γιατί οι ΗΠΑ προχωρούν σε αυτή την επιλογή τώρα
 
 
Μια παράμετρος είναι το κλίμα καχυποψίας που υπάρχει πλέον μεταξύ Ουάσινγκτον-Άγκυρας και το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας-Ισραήλ.
 
Δεύτερη και πιο σημαντική παράμετρος είναι το παγκόσμιο «δίκτυο» ελέγχου με UAV που επιχειρούν να οργανώσουν οι ΗΠΑ και στο οποίο η Ελλάδα αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο. Τα στοιχεία του μιλιταριστικού σάιτ defence-point αξίζει να μελετηθούν με προσοχή:
 
“Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας την τελευταία δεκαετία το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ με συνεχείς προμήθειες έχει συγκεντρώσει έναν στόλο περισσότερων από 400 αεροχήματα, κυρίως των τύπων MQ-1 PredatorMQ-9Reaper (φωτογραφία), MQ-1C Grey Eagle (παρουσιάζεται σε συνημμένο βίντεο και φωτογραφία) και RQ-5 Hunter, που έχουν επιφέρει δραματική αλλαγή στις αεροπορικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις.
 
Μερικά από τα προαναφερόμενα αεροχήματα θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ μετά τη λήξη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται να αναπτυχθούν και να επιχειρούν σε νέες περιοχές εκτελώντας επιχειρήσεις επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών αναφορικά με ένοπλες ομάδες, έμπορους ναρκωτικών, πειρατές και άλλους στόχους που εκτιμώνται ως απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
 
Ήδη από τον Νοέμβριο του 2011 η Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί, στο πλαίσιο της διαβαθμισμένης επιχείρησης «Nomad Shadow»(Νομαδική Σκιά), μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-1 Predator (τουλάχιστον τέσσερα αεροχήματα έφθασαν αποσυναρμολογημένα από το Ιράκ) από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία για την επιτήρηση των νοτιοανατολικών περιοχών της γειτονικής χώρας και της μεθορίου με το Ιράκ.
 
Ήδη υψηλής ανάλυσης εικόνες και βίντεο που λαμβάνονται από τα Predator παρέχονται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αντάρτες του PKK. Τα αεροχήματα επιχειρεί προσωπικό (περίπου 40 άτομα) της 414ης Εκστρατευτικής Μοίρας Αναγνώρισης (414th Expeditionary Reconnaissance Squadron) και της ιδιωτικής εταιρίας Battlespace FlightServices. Ο έλεγχος τους όμως γίνεται μέσω δορυφορικών ζεύξεων από την αεροπορική βάση Whiteman στο Μιζούρι που βρίσκεται 6.000 περίπου μίλια μακριά από την Τουρκία.
 
Στη Μέση Ανατολή, η Αεροπορία των ΗΠΑ επιχειρεί μη επανδρωμένα αεροχήματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) για την επιτήρηση του Κόλπου. Υπενθυμίζεται, ότι από τον περασμένο Νοέμβριο τουλάχιστον δύο φορές το Ιράν κινητοποίησε μαχητικά προκειμένου να αναχαιτίσουν μη επανδρωμένα αεροχήματα MQ-1 Predator που κινούνταν πλησίον του ιρανικού εναέριου χώρου.
 
Στην Αφρική, επίσης η Αεροπορία των ΗΠΑ έχει αναπτύξει μη επανδρωμένα αεροχήματα σε αεροπορικές βάσεις στην Αιθιοπία, το Τζιμπουτί και τις Σεϋχέλλες για την επιτήρηση μίας ευρύτατης περιοχής που περιλαμβάνει και την έρημο της Σαχάρας. Η κύρια αποστολή τους είναι ο εντοπισμός μαχητών της Αλ Κάϊντα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Πάντως τον περασμένο Φεβρουάριο ο διοικητής της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ δήλωσε ότι προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιχειρησιακές του απαιτήσεις απαιτείται αύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης, αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών κατά 15 φορές.
 
Αν και δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, η ανάπτυξη MQ-9 Reaper σε άλλες περιοχές της Ασίας εκτός του Αφγανιστάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επίσης μη επανδρωμένα αεροχήματα, όπως τα MQ-1 Predator και MQ-9 Reaper, θα αναπτυχθούν στην Κεντρική και Νότια Αμερική. Μία από τις χώρες που πιθανότατα θα σταθμεύσουν και θα επιχειρούν είναι η Κολομβία. Ας σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν στην Κολομβία μικρά αεροχήματα όπως το Scan Eagle”.
Νομίζουμε ότι γίνεται κατανοητός από όλους ο πολεμικός τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης, άμεση συνέπεια και συνέχεια της ακραίας αντεργατικής επίθεσης και της στυγνής κρατικής καταστολής του σύγχρονου Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού.
Τα αιτήματα για μπλοκάρισμα των πολεμικών εξοπλισμών, κλείσιμο των βάσεων του ολέθρου, εξόδου της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε. και άμεσης επιστροφής των ελληνικών εκστρατευτικών στρατευμάτων που δρουν  στο εξωτερικό, αποκτούν νέα ποιότητα.
Και πρέπει να τεθούν με αποφασιστικότητα από το εργατικό και αντιπολεμικό κίνημα.
 
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

πηγή: Diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου