.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ο Χρήστος Τσερπάνης πρωταγωνιστής επί μία 20ετια και πλέον στον αγώνα για την προστασία του άλσους και του περιβάλλοντος, μας παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και ντοκουμέντα με το ιστορικό προστασίας του άλσους από τους κατοίκους 6

Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ορισμένα ονόματα συμπολιτών μας, πέραν του Χρήστου Τσερπάνη και της Χρυσάνθης Γκούμα που αναφέρθηκαν και σε προηγούμενη δημοσίευση μας, των οποίων η συμβολή στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του άλσους, ήταν μείζονος σημασίας!

Ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά αναφέρουμε τους παρακάτω συμπολίτες μας, και όποιος θα ήθελε να συμπληρώσει τον κατάλογο με όσους μας διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, μπορεί να το κάνει ελεύθερα. Είτε γράφοντας σχόλιο, είτε στέλνοντας μας τα ονόματα τους στο μέιλ μας kriseis01@gmail.com.

Θ. Παπαδημητρίου, Σπύρος Οικονομίδης, Α. Τσουκαλά, Όλγα Κατημερτζή, Όλγα Βογιατζόγλου-Δακουρά, Κική Μιτσούδη, Τάσος και Αλίκη Βαρούτσου, Ρ. Χάλαρη, Θ. Μάλλιος, Β. Ματσουκά

Νέα Φιλαδέλφεια
Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν.Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας, Ν. Χαλκηδόνας.
Το πράσινο υπό διωγμό στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Με παρανομίες, μεθοδεύσεις και την ανοχή των αρμοδίων Αρχών
Κόβονται δέντρα σε όλη την πόλη
Τσιμεντοποιείται το Άλσος μας
Οικοδομούνται Ζώνες Πρασίνου
Χάνονται ελεύθεροι χώροι
Κλείνονται και τσιμεντοποιούνται ποτάμια

 
Η Δημοτική Αρχή, θεωρώντας αναχρονιστικό το άρθρο 24 και το Νόμο 998/79 που προστατεύουν τα δάση, προβαίνει σε έργα “εξωραϊσμού” του Άλσους και “ανάπλασής” του, που όμως στην πράξη συντελούν στη μεγάλη μείωση των δέντρων, στην αλλοίωσή του και στη σταδιακή μετατροπή του από δάσος σε “πάρκο με μερικά δέντρα”.
Από την άλλη πλευρά, με πρόταση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας και επίταξη του Υπουργείου Παιδείας και Οικονομικών, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων προχωράει χωρίς την έγκριση της Πολεοδομίας ή του ΥΠΕΧΩΔΕ, αυθαίρετα σε τοποθέτηση προκατασκευασμένων σχολικών κτιρίων επάνω σε Ζώνη Πρασίνου που δεν δομείται με βάση το Γ.Π.Σ. και με απόφαση του Σ.τ.Ε.
Μεγάλη επίσης Ζώνη Πρασίνου στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας αφήνεται στο έλεος καταπατητών που αναπτύσσουν επιχειρήσεις (εκθέσεις αυτοκινήτων κ. ά) και ασφαλτοστρώνουν το χώρο που κανονικά θα έπρεπε να δενδροφυτευθεί.
Χώρος 13 στρεμμάτων χαρακτηρισμένος από το 1971 σαν πράσινο: Προτείνεται σήμερα από τη Δημοτική Αρχή για οικοδόμηση πολυκατοικιών.
Χώρος 33 στρεμμάτων γεμάτος δέντρα, χαρακτηρισμένος πράσινο και ΒΙΟΠΑ από το Γ.Π.Σ. 89, που διασχίζεται από ποτάμι με χλωρίδα: Προτείνεται από τη Δημοτική Αρχή να αποχαρακτηριστεί από πράσινο, να δομηθεί και να κλειστεί το ποτάμι.
Αναλυτικά οι περιοχές στη Νέα Φιλαδέλφεια που έχουν πράσινο ή προορίζονται για πράσινο και κινδυνεύουν είναι οι εξής:
Περιοχή Μπριτάνια
Χώρος πρασίνου 33 στρεμμάτων γεμάτος δέντρα που κατά το ήμισυ καταλαμβάνεται από 3 εργοστάσια (ΒΙΟΠΑ). Προτείνεται από το Δήμο να φύγει ο χαρακτηρισμός πράσινο, να γίνουν 2 σχολεία και ένα αθλητικό κέντρο, να γίνουν νέοι δρόμοι και πάρκινγκ και να κλειστεί το ποτάμι Γιαμπουρλάς που τον διασχίζει (είναι στη φυσική του κατάσταση).
Περιοχή Τεγόπουλου (Ο.Τ. Κοινόχρηστος χώρος 298)
Χώρος πρασίνου (13 στρέμματα) κοινόχρηστος από το 1971. Δεν έχει δέντρα. Έχει ένα παλιό εργοστάσιο. Προτείνεται από το Δήμο αποχαρακτηρισμός και μετατροπή σε οικοδομήσιμο.
Περιοχή Ο.Τ 57 (Παιδικός σταθμός δίπλα στο σχολείο Σπαθάρη)
Κοινόχρηστος χώρος πρασίνου από το 1933 με πολλά αιωνόβια πεύκα. Υπήρχε παιδικός σταθμός 100 περίπου τ.μ. Σήμερα κόπηκαν πολλά μεγάλα πεύκα και κατασκευάζεται παιδικός σταθμός 400 περίπουτ.μ. χωρίς άδεια. 
Περιοχή Ρενώ (Ο.Τ. 243 - Εθνική οδός Αθηνών Λαμίας)
13 στρέμματα χαρακτηρισμένα από το 1971 Πράσινο. Εταιρεία εμπορίας αυτοκινήτων έκτισε με άδεια (άγνωστο πως) επάνω στο χαρακτηρισμένο πράσινο 8.000 τ.μ. κτίσμα. Τώρα κάνει δωρεές στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας και ζητάει αποχαρακτηρισμό. Η Δημοτική Αρχή ψήφισε παραχώρηση κοινοχρήστου χώρου (δρόμου) στην Εταιρεία και συμφωνεί με τον αποχαρακτηρισμό και τον προωθεί.
Ζώνη Πρασίνου 8ου χλμ Εθνικής οδού.
Μεγάλη σε μήκος λωρίδα γης, ανάμεσα στην Εθνική οδό και τον Κηφισό. Χαρακτηρισμένη Ζώνη Πρασίνου από το Γ.Π.Σ. 89 και με απόφαση του Σ.τ.Ε. 1509/97. Περιέχει τμήματα που ανήκουν στο Δημόσιο. Ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Εθνικής οδού με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο.
Ζώνη Πρασίνου Πέταλο Νησίδας
Έκταση 20 στρεμμάτων που εφάπτεται στο Νεκροταφείο και τον Κηφισό. Είναι χαρακτηρισμένη ως Ζώνη Πρασίνου με το Γ.Π.Σ. 89 και με απόφαση του Σ.τ.Ε. Με πρόταση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων τοποθέτησε αυθαίρετα, χωρίς έγκριση από Πολεοδομία ή ΥΠΕΧΩΔΕ, προκατασκευασμένο Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, με ταυτόχρονη κατασκευή μεγάλων προαυλίων χώρων. Η Δημοτική Αρχή ετοιμάζει εκεί κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και κόβει δέντρα. Η θέση είναι εντελώς ακατάλληλη για παιδιά. Υπάρχει άμεση θέα στο Νεκροταφείο ( 50 μέτρα ). Στο σημείο αυτό ο Κηφισός τσιμεντοποιείται και κλείνεται ενώ έχουν κοπεί πολλά δέντρα
Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας
Έκταση 470 στρεμμάτων πευκοδάσους αναδασωτέα από το 1915 και 1934. Προστατεύεται και από τους Νόμους και από το παραχωρητήριο του Υπουργείου Γεωργίας προς το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας. Αποκλείεται κάθε άλλη χρήση και προορισμός πλην της αναδάσωσης.
Σήμερα υπάρχουν μέσα στο Άλσος πολλές κατασκευές που έχουν γίνει όλες χωρίς άδεια, ήτοι: 2 κέντρα διασκεδάσεως, κινηματογράφος, παιδικός σταθμός, περίπτερα διαφόρων μεγεθών και χρήσεων, γκαράζ απορριματοφόρων του Δήμου και δεξαμενές καυσίμων, παιδούπολη, εκκλησία, λίμνη με ανεμόμυλο, γήπεδα τέννις και μετεωρολογικός σταθμός ενώ αναπτύσσονται συνεχώς ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και πλακοστρώσεις και κατασκευάζονται πολλά τσιμεντένια τοιχεία με θεμέλια.
Η Δημοτική Αρχή έχει στο πρόγραμμά της την κατασκευή θεάτρου και κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών.
Το 1991 κόπηκαν 1200 δέντρα (αναγράφεται στα πρακτικά του Δήμου) και αφαιρέθηκε η θαμνώδης χαμηλή βλάστηση. Από τότε κόβονται δέντρα σε διάφορα σημεία και έχουν δημιουργηθεί ξέφωτα που δεν υπήρχαν.
Ο Σύλλογος έχει προσφύγει στο Σ.τ.Ε. την 1-8-95 (αρ. Προσφ. 5946 και 5947) κατά του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράνομη νομιμοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών από το 1958 και 1970. Μετά από πολλές αναβολές το Συμβούλιο Επικρατείας παραπέμπει την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο. Εάν τελικά εκδικασθεί, αυτό θα γίνει το Φεβρουάριο του 2001.
Ελεύθεροι χώροι
            Στη Νέα Φιλαδέλφεια υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι χώροι οι οποίοι πρέπει να παραμείνουν αδόμητοι.
Ο Σύλλογος Φίλοι του Δάσους διεκδικεί και θα απαιτεί οι ελεύθεροι αυτοί χώροι να παραμείνουν αδόμητοι και να γίνουν χώροι πρασίνου, πράγμα αναγκαίο και για περίπτωση σεισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου