.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ Δ.Σ. Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε., ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ (ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΜΕΝ, ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΕ)

Ο «αθλητικός νόμος» Ν. 2725/1999 στο άρθρο 3 ορίζει ποιοί δεν επιτρέπεται να εκλεγούν μέλη Δ.Σ. σε Σωματεία. Το αντίστοιχο άρθρο έχει περιληφθεί και στο Καταστατικό της Ερασιτεχνικής (όπως αυτή είχε υποχρέωση να πράξει) ως άρθρο 9 αυτή τη φορά. Σύμφωνα με τα παραπάνω απαγορεύεται να εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου ή της Ελεγκτικής του Επιτροπής μέλος Δ.Σ., μέτοχος, εταίρος, διαχειριστής Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας. Όμως το ανάποδο (δηλαδή μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου να εκλεγεί/διοριστεί σε Δ.Σ. Α.Α.Ε. δεν απαγορεύεται.

Συνεπώς η συμμετοχή των Αγγελόπουλου, Αλεξίου, Ανατολιωτάκη, Ασλανίδη (οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και στο Δ.Σ. του Σωματείου) στο Δ.Σ. της Π.Α.Ε. (βλέπε εδώ) δεν απαγορεύεται από τον νόμο. Είναι όμως «σωστό» να συμμετέχουν και στα Δ.Σ. παράλληλα; Και αν όχι, γιατί; 

Ο λόγος για τον οποίο αρχίσαμε να το σκαλίζουμε αυτό το ζήτημα (απαγορεύσεις εκλογής στο Δ.Σ.) αρχικά, ήταν η εξέταση των ενδεχομένων τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκλογές την Ερασιτεχνική (εξαιρουμένου του ενδεχόμενου μαζικών παραιτήσεων των μελών του Δ.Σ.) υπό το βάρος του αδιεξόδου στο οποίο αυτή έχει περιέλθει. Έτσι κι’ αλλιώς πάντα η πρόκληση πρόωρων εκλογών σ’ ένα σώμα είναι πρωτοβουλία της πλειοψηφίας, ειδικά αν υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία σ’ αυτό.

Παρότι όμως δεν απαγορεύετεαι μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου να είναι ταυτόχρονα μέλη στο Δ.Σ. Α.Α.Ε., αξίζει ν’ ασχοληθούμε λίγο με την διατύπωση (αλλά και το πνεύμα) της ίδιας της διάταξης (άρθρο 3 Ν. 2725/1999).

Προφανώς ο νομοθέτης με την θέσπιση (μεταξύ άλλων απαγορεύσεων) αυτής της απαγόρευσης προσπαθεί να εδραιώσει την ανεξαρτησία του Δ.Σ. του Σωματείου από την Α.Α.Ε. Το γεγονός ότι δεν νομοθέτησε το αντίστροφο θα μπορούσε πολύ απλά ν’ αποδοθεί σε παράλειψη, αφού με την μη νομοθέτηση της απαγόρευσης της συμμετοχής μέλους Δ.Σ. Σωματείου σε Δ.Σ. Α.Α.Ε. τορπιλίζεται/υπονομεύεται/αναιρείται η αρχική απαγόρευση. Θα μπορούσε κάποιος «πονηρός» να τα σχεδιάσει έτσι ώστε πρώτα να εκλέγονται κάποιοι στο Δ.Σ. του σωματείου και μετά να εκλέγονται/διορίζονται οι ίδιοι και στο Δ.Σ. της Α.Α.Ε

Το ηθικό κατ’ αρχήν ζήτημα που προκύπτει είναι πόσους αφεντάδες μπορεί κάποιος να υπηρετεί ταυτοχρόνως. Μπορεί να γελάμε με την κωμωδία του Σέξπηρ, αλλά το θέμα δεν είναι για γέλια. Η Ερασιτεχνική και η Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. έχουν κοινά αλλά όχι ταυτιζόμενα συμφέροντα. Η Ερασιτεχνική συμμετέχει με αντιπρόσωπο της στα Δ.Σ. τους, προκειμένου ν’ ασκεί έλεγχο για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα της (π.χ. ποσοστό 10% από τα διαρκείας και τα απλά εισιτήρια) και όχι για ν’ ασκήσει ουσιαστική διοίκηση. Είναι δε αστείο ως τα όρια της σχιζοφρένειας να ισχυριστεί κάποιος πως τα ίδια άτομα τη μιά φορά θα λαμβάνουν αποφάσεις ως Δ.Σ. της Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. και την άλλη ως Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής. Για όσους αμφιβάλλουν αν αυτό (ν’ αποφασίζουν κάθε φορά και για διαφορετικά συμφέροντα) είναι κατορθωτό, ας δούν τι έπαθε ο Ιταλός κωμικός Πίππο Φράνκο όταν προσπάθησε να παέι στο γήπεδο κι με τον φίλο του και με το αφεντικό του να παρακολουθήσει τον ίδιο αγώνα (βλέπε εδώ). 

Ενώ λοιπόν η Π.Α.Ε. με την σύνθεση του Δ.Σ. της δεν παραβίασε κάποια ισχύουσα διάταξη, ωστόσο εκτός του ηθικού ζητήματος το οποίο μόλις παραπάνω αναφέραμε, υπάρχει και το ζήτημα τι γίνεται από την στιγμή που οι Αγγελόπουλος, Αλεξίου, Ανατολιωτάκης, Ασλανίδηςμετέχουν και στα δύο Δ.Σ. Μπορούν να παραμείνουν και στο Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής; Μήπως η παραμονή τους παραβιάζει το «πνεύμα» της διάταξης του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999; Τι γίνεται τώρα (επί του παρόντος) με το νομικό κενό; Αν παραιτηθούν από το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής οι αναπληρωματικοί της πλειοψηφούσας παράταξης θα τους αντικαταστήσουν ή θα παραιτηθούν και αυτοί και θα οδηγηθούμε σε εκλογές; 

Κατά τη γνώμη μας (για όποιον ενδιφέρεται) δεν είναι «σωστό» να είναι ταυτόχρονα και στα δύο Δ.Σ. Όπως λένε «Ή παππάς παππάς ή ζευγάς ζευγάς». Δυστυχώς όμως αυτό δε σημαίνει ότι ακόμα και αν οι παραπάνω επέλεγαν το ένα από τα δύο Δ.Σ. ότι με αυτό τον τρόπο θ’ αποκαθιστούνταν η ανεξαρτησία του Σωματείου από την Α.Α.Ε. την οποία η απαγόρευση του άρθρου 3 του Ν. 2725/1999 σκόπευε να διαφυλάξει.

Κλείνοντας και πρωτίστως για «λόγους αρχής», αλλά και επειδή δεν θέλουμε να «κρυβόμαστε» «πρέπει» να δώσουμε μια εξήγηση για την περίληψη στον τίτλο του προηγούμενου σημειώματος μας του επιθέτου «συνταρακτική» πρίν το ουσιαστικό «αποκάλυψη» (βλέπε εδώ). Ενδέχεται η χρησιμοποίηση του επιθέτου «συνταρακτική» στο προηγούμενο σημείωμα μας το οποίο παραπέμπει στο σημερινό μας κείμενο ν’ απογοήτευσε κάποιους, οι οποίοι περίμεναν να διαβάσουν για κίνδυνο τιμωρίας και τα σχετικά. 

Το γεγονός ότι ορίζοντας Δ.Σ. σε Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. τα ίδια άτομα εμπιστοσύνης που είναι και στην Ερασιτεχνική (ευτυχώς πλήν Αλεξίου Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. δεν έχουν άλλα κοινά μέλη) δεν παρανόμισαν δεν οφείλεται στην νομιμοφροσύνη τους, αλλά στο νομικό κενό. Ο νομοθέτης το 1999 άφησε ανοιχτή μια «κερκρόπορτα» μη ολοκληρώνοντας την απαγόρευση που αρχικά εισήγαγε με το άρθρο 3 παρ. 6 του Ν. 2725/1999. Δεν προέβλεψε(;) την πιθανότητα πρώτα να εκλεγεί κάποιος στο Δ.Σ. του Σωματείου και μετά στο Δ.Σ. μιάς Π.Α.Ε. ή Κ.Α.Ε. και γι’ αυτό δεν έθεσε και την αντίστροφη του άρθρου 3 απαγόρευση. Έτσι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται το «πνεύμα» της διάταξης του άρθρου 3 και γελοιοποιείται ο νομοθέτης απ’ όσους χωρίς να παρανομήσουν ξεφεύγουν από τις απαιτήσεις που αυτός (ο νομοθέτης) ήθελε(;) να εισάγει. Γνωρίζουμε και από την περίπτωση Βουλγαράκη ότι «το νόμιμο δεν είναι και ηθικό», ενώ το ανάποδο ισχύει πάντα…

Για εμάς εδώ στο «παρατηρητήριο» είναι «συνταρακτικό» το γεγονός ότι τα ίδια άτομα που διοικούν στο Σωματείο και δεν μπορούν ούτε τα ενοίκια των γραφείων και τους μισθούς των εργαζομένων να πληρώσουν (αν και το τελευταίο το έκαναν σκόπιμα για να τους οδηγήσουν στην έξοδο χωρίς αποζημίωση) συμμετέχουν στα Δ.Σ. Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Θα είναι αυτοί που με τις αποφάσεις τους θα οδηγήσουν ποδόσφαιρο και μπάσκετ σε νέες δόξες, ενώ η Ερασιτεχνική «μαζεύει υπογραφές» και απαξιώνεται συνεχώς (τουλάχιστον όσα τμήματα δεν τους νοιάζουν). Το ζήτημα είναι «συνταρακτικό» (άρα και η αποκάλυψη του) και για έναν ακόμη λόγο. Τα Δ.Σ. Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. αποτελούνται από τα ίδια άτομα τα οποία «απείλησε» με ξύλο η αντιπροσωπεία της ORIGINAL όταν επισκέφθηκε τον «Τίγρη» για να του εκθέσει (λές και δεν την γνώριζε) την κατάσταση της Ερασιτεχνικής και να του ζητήσει το 10% και από τα διαρκείας (οπότε και του είπαν πάνω-κάτω: «Θα δώσεις το 10% από τα διαρκείας ή θα μπούμε και θα τους δείρουμε;») και την οποία συνάντηση υπαινιχθήκαμε στο σημείωμα μας αυτό

Αλλά είπαμε όπως μας βεβαιώνει και ο Πρόεδρος μας Α. Αλεξίου: «η δυναμική που αναπτύχθηκε με την είσοδο Μελισσανίδη και το νέο γήπεδο θα…». Συνεπώς η παραπάνω συνάντηση δεν χρειαζόταν να γίνει και άρα δεν έγινε ποτέ, ενώ όσοι διαμαρτύρονται είναι παραπλανημένοι από τους Άγγελους του Ακατανόμαστου ο οποίος τους έχει ταράξει τα μυαλά και βλέπουν προβλήματα και κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν. 

Σαν επίλογο ζητούμε «συγγνώμη» απ’ όσους παραπλανήθηκαν από τον τίτλο μας και νόμιζαν ότι θα διαβάσουν σχετικά με κινδύνους τιμωριών και άρσης της αδειοδότησης.

23 Σεπτέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.

πηγη: aek-watch.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου