.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Τι γίνεται με τη Σκρα, που δεκαετίες τώρα πνίγει η ΜΑΒΑ (φωτογραφίες)



Το φράγμα της ΜΑΒΑ που κάθε τόσο πνίγει την περιοχή σε... πλήρη λειτουργία!

Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε πρόβλημα με τη χτεσινή νεροποντή, ο Δήμαρχος και στελέχη της διοίκησης, βρέθηκαν στο σημείο που παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Επίσης κινητοποιήθηκε η Περιφέρεια και σήμερα ήρθε τεχνικό κλιμάκιο της, με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου.

Σήμερα όλοι ήταν στην περιοχή, είδαν το πρόβλημα από κοντά, συζήτησαν με τους κατοίκους, και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο. Η εικόνα είναι πως το τελευταίο διάστημα, δεν είχαν ενοχληθεί οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τώρα προσπαθούσαν να μάθουν τι συμβαίνει και να βρουν λύσεις.

Υπάρχει φυσικά η γραφειοκρατία η οποία δεν επιτρέπει να λυθεί το πρόβλημα σε μια μέρα, αλλά υπάρχει και αισιοδοξία ότι άμεσα θα τεθούν οι βάσεις για να λυθεί οριστικά. Χρειάζεται μάλλον συμπληρωματική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη για να προχωρήσει οποιοδήποτε έργο που θα εκτονώνει, αντί να συγκεντρώνει τα νερά της βροχής.

Η γνωστή περιοχή στη Σκρα, από τότε που… ήρθε η ανάπτυξη στην περιοχή με τη ΜΑΒΑ, άρχισε να πλημμυρίζει. Κατασκεύασαν σταδιακά ένα θηρίο σε μια περιοχή, που ήταν βάλτος και χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο πράσινο. Έχτισαν ένα τοίχο που λειτουργεί ως φράγμα! Και συγκρατεί ποσότητες νερού ικανές να πνίγουν σε κάθε δυνατή νεροποντή τα ισόγεια και υπόγεια της περιοχής. Περιουσίες καταστρέφονται, ζωές κινδυνεύουν, ο τοίχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παραμένει εκεί! Οι πολίτες και το κράτος πληρώνουν αγόγγυστα. Ακόμη και σήμερα που η ΜΑΒΑ είναι απλά ένα κουφάρι!

Δεκαετίες έχουν περάσει χωρίς να συμβεί κάτι που θα άλλαζε την κατάσταση. Την περίοδο της θητείας Σταύρου Κόντου, που είχαν συμβεί τα ίδια, αν δεν κάνω λάθος το 2009, ξεκίνησε μελέτη για τη λύση του προβλήματος. Η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί, και μάλλον χρειάζεται συμπληρωματική. Πιθανότατα το πρόβλημα θα είχε λυθεί, αλλά όπως ακούστηκε τα ποσά που προορίζονταν για αντιπλημμυρικά, η διοίκηση Γαϊτανά προτίμησε να πάνε στη Χαλκηδόνα.

Η ίδια διοίκηση είτε δεν ενδιαφέρθηκε, είτε δεν ήταν στις προτεραιότητες της, αντί να φροντίσει για τους κατοίκους, προτίμησε να τρέχει πίσω από το Μελισσανίδη. Διεκδικώντας με πάθος την κατασκευή του γηπέδου του.

Η ιστορία της κατασκευής του κτιρίου της ΜΑΒΑ, τους τίτλους ιδιοκτησίας του οποίου ο Δήμος δεκαετίες τώρα αμφισβητεί, έχει μόνο δεινά προσθέσει σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Φιλαδέλφειας. Η παρουσία του δε, έχει συντελέσει στη διατήρηση αυτής της υποβάθμισης.


Ο Δήμος έχει από τον καιρό του αείμνηστου Σταματιάδη να διεκδικήσει ακίνητο, ή να αυξήσει την περιουσία του! Και οι πρώτες αμφισβητήσεις για την ιδιοκτησία του  συγκεκριμένου ακίνητου, ανάγονται στην ίδια εποχή! 


Είναι καιρός ο χώρος με τον ένα ή άλλο τρόπο να περάσει στα χέρια του Δήμου, και να αξιοποιηθεί σε όφελος των κατοίκων του! Είναι καιρός ο Δήμος, οι φορείς, οι κάτοικοι, να διαμορφώσουν προτάσεις για την αξιοποίηση του. Αν στο σύνολο του δε γίνει πάρκο, πολιτιστικό κέντρο, και γενικά δεν αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της κοινωνίας, είναι ζήτημα χρόνου να ξαναφυτρώσει εκεί ο επόμενος επενδυτής. Που μπορεί να σηκώσει ακόμη ψηλότερο τοίχο, αδιαφορώντας αν αυτό θα πνίγει ακόμη περισσότερους…

Το νέο Ρυθμιστικό έχει εντάξει το κομμάτι παράπλευρα της Εθνικής οδού που περιλαμβάνει και αυτό το τμήμα, στο λεγόμενο άξονα Βορρά-Νότου. Σε αυτό ο πάσα ένας επενδυτής, μπορεί να κάνει ότι γουστάρει, αλλάζοντας ακόμη και το συντελεστή δόμησης.

Αν οι κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος θέλουν να μπει ένα τέρμα σε ότι πνίγει την περιοχή, πρέπει τώρα να οργανωθούν και να οργανώσουν τον αγώνα, για την αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και την αξιοποίηση του χώρου, προς όφελος των κατοίκων!

Κάθε ολιγωρία πνίγει…












Αν ο άνθρωπος δεν ήταν "εκπαιδευμένος" από τις προηγούμενες πλημμύρες, ίσως να είχε πνιγεί! Τα νερά έφτασαν τρία δάχτυλα κάτω από το ταβάνι καταστρέφοντας ολοσχερώς εξοπλισμό και υλικά. Φαίνονται καθαρά πάνω στον ανεμιστήρα τα φύλλα που έμειναν όταν τραβήχτηκαν τα νερά!



















1 σχόλιο:

  1. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΕΡΠΑΝΗΣ26 Οκτωβρίου 2014 στις 8:47 π.μ.

    Αγαπητέ Μάνο.....
    Για άλλη μια φορά ο κόσμος της περιοχής και ο λαός της Νέας Φιλαδέλφειας πρέπει να ενημερωθεί ότι ο ευρύτερος χώρος που καταλαμβάνει η ΜΑ.ΒΑ. είναι Δημόσιο Κτήμα του Τουραλί (Τουρκαλή-Οθωμανός αξιωματούχος τσιφλικάς πρίν την επανάσταση του 1821,άκληρος που με την απελευθέρωση όλες οι γαίες,που δεν είχαν νόμιμα μεταβιβασθεί,πουληθεί,κ.ο.κ. σε ιδιώτες απο το Οθωμανικό κράτος,έγιναν δημόσιες,εθνικές γαίες,που ειδικά μετά τα βασιλικά διατάγματα,τόσο του 1915 αλλά και του 1934,κηρύχθηκαν και επανακηρύχθηκαν Δασικά -Αναδασωτέα,και ειδικά της ΑττικοΒοιωτίας!!!)Είναι εξίσου χώρος πέρα απο το δασικό -αναδασωτέο χαρακτήρα του και κοινόχρηστος χώρος πρασίνου απο την ίδρυση της πόλης,έξω απο τα όρια του στενού προσφυγικού συνοικισμού(ήταν δηλαδή κάποτε εκτός σχεδίου πόλης),προστατευμένος με δεκάδες Φ.Ε.Κ.,που ισχύουν μέχρις και σήμερα!Το πώς καταλήφθηκε και οικοδομήθηκε ο χώρος απο την ΜΑ.ΒΑ. είναι μια ιστορία ,που ο Δήμος οφείλει να ανατρέξει στα ντοκουμέντα μου,που του έχω καταθέσει τρείς φορές κατά την περίοδο τριών διαφορετικών δημοτικών αρχών,που είναι ισχυρά και που αποδεικνύουν την "καταπάτηση" και ιδιοποίηση του χώρου,χωρίς ποτέ να έχει αποζημειωθεί τόσο ο Δήμος γι'αυτό,ούτε το Δημόσιο.ούτε οι πολίτες....Γι'αυτό πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες πολιτικές και νομικές ενέργειες απο τον Δήμο,να υπερασπίσει και να επανακτήσει ένα δημόσιο-δημοτικό χώρο δεκάδων στρεμμάτων,που του ανήκει ,που είναι χώρος κοινόχρηστου πρασίνου,δασικό και αναδασωτέο,και να το αποδώσει εκ νέου ως τέτοιο χώρο και χαρακτήρα στο λαό και στην πόλη,για την αναβάθμισή του.Όποια άλλη "λύση" καιεπιλογή,θα θεωρηθεί απιστία σε βάρος του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου,παράλλειψη και παράβαση καθήκοντος.......Επίσης να πώ ότι υπάρχουν και οι εν γένει διοικητικές αποβολές,χωρίς καμία αποζημίωση ,αν θέλει ο Δήμος να το επανακτήσει..και βέβαια να ασκήσει τα ένδικα δικαιώματά του,να αποζημιωθεί ο Δήμος και το Ελληνικό Δημόσιο για την τόσα χρόνια χρήση του χώρου,που καταστράφηκε και να αποδοθούν ευθύνες ποινικές,αστικές,διοικητικές και για το γεγονός ότι ο λαός της πόλης και της περιοχής στερήθηκε τόσα χρόνια ένα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου,δασικό και αναδασωτέο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή