"Αναψυκτήριο και δεντροφυτεύσεις οι επόμενες ενέργειες, όπως τις προανήγγειλε ο δήμαρχος Άρ. Βασιλόπουλος κατά την κυριακάτικη ημέρα δράσης"

 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ένας μαθητής δημοτικού τσαντίζεται γιατί δεν του "κάθονται" τα κλαδιά πάνω σε μία από τις αυτοσχέδιες βάσεις που έχουν σχηματιστεί για να καθαριστεί το δάσος. Πέφτει κάτω, αλλά επιμένει και στο τέλος τα καταφέρνει με τη βοήθεια των φίλων του. Παράλληλα, έγινε πρωταγωνιστής σε μία από τις πολλές όμορφες εικόνες που "έγραψαν" στις δράσεις της Κυριακής για την περιποίηση του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας, μετά από κάλεσμα της νέας δημοτικής αρχής. Όλα τα ενεργά κομμάτια της τοπικής κοινωνίας ήταν εκεί. Συλλογικότητες και οργανώσεις, πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, τα σχολεία της πόλης, από νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια, οικογένειες.

Συνδυάζοντας τις διαφορετικές τους δεξιότητες παρήγαγαν ένα ποικιλόμορφο πολιτιστικό αποτέλεσμα, που έδωσε πνοή στο Άλσος και καλλιέργησε προσδοκίες για το μέλλον, που μεγάλωσαν ακόμα περισσότερο με τις δεσμεύσεις του δημάρχου Άρη Βασιλόπουλου. Ο δήμαρχος τόνισε ότι θα γίνει πράξη η για χρόνια παγωμένη μελέτη ανάπλασης του Άλσους με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής, θα κατασκευαστεί επίσης φτηνό και μικρό αναψυκτήριο στη θέση του μεγαλύτερου των αναγκών και εγκαταλελειμμένου πια "Κενταύρου", ενώ στο άμεσο μέλλον θα γίνουν δεντροφυτεύσεις, που θα αντικαταστήσουν τα κομμένα και ξεραμένα δέντρα.

Μέσα σε λίγες ώρες το Άλσος της εγκατάλειψης έγινε το Άλσος που θα ήθελες να περνάς κάθε Κυριακή σου. Έγινε ατελιέ για τα νήπια που ζωγράφιζαν με τις κερομπογιές, έγινε συναυλιακός χώρος με τους Encardia να βάζουν τις ξεχωριστές τους μουσικές πινελιές, έγινε εργαστήριο με τα παιδιά από το ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση να μας μαθαίνουν ότι "με απλές συμβουλές μπορούμε να έχουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον", όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση.

Υπήρξαν κι άλλες μόνιμες παρεμβάσεις. Τα παρατημένα παγκάκια βάφτηκαν όπως κι ο ανεμόμυλος της λίμνης. Η λίμνη είχε ξανά νερό, τα σιντριβάνια λειτουργούσαν και κάπως έτσι περίοικοι και επισκέπτες βρέθηκαν απέναντι σ' ένα ειδυλλιακό τοπίο που βρήκε κάτι από την ξεχασμένη λάμψη του.

"Έρχομαι στο Άλσος για να ηρεμήσω, είναι ήσυχα. Παλιά μπορούσες να πιεις κι ένα καφέ. Δεν το αφήνω το Άλσος, φέρνω και τα παιδιά, απλώς θέλει λίγο προσοχή γιατί ο χώρος είναι παρατημένος κι έχει αδέσποτα", μας λέει γονιός, που χάρηκε μαθαίνοντας για τις εκδηλώσεις και πήγε μαζί με τα δυο του μικρά παιδιά στο Άλσος. Η Κική, από τον τοπικό φιλοζωικό σύλλογο, είπε, από τη μεριά της ότι στόχος θα πρέπει να είναι η αρμονική συμβίωση. "Θέλουμε ένα Άλσος που θα τους χωρά όλους. Τα περισσότερα σκυλιά τα έχουμε εντοπίσει, τα έχουμε εμβολιάσει και στειρώσει", τόνισε. Χώρος που χρησιμοποιούν, αλλά θέλουν να γίνει περισσότερο φιλόξενος, είπαν για το Άλσος οι μαθητές του ΕΠΑΛ, που είχαν στήσει τον δικό τους πάγκο, ενώ κάποιοι μαζεμένοι οπαδοί της ΑΕΚ, που είχαν έρθει με τις μπλούζες της ομάδας, δήλωναν τη στήριξη τους, δείχνοντας πώς γήπεδο και ζωντανό Άλσος μπορούν να πάνε μαζί, χωρίς το πρώτο να καταστρέψει το δεύτερο.

Το δικό τους στίγμα έδωσαν οι εργαζόμενοι της Coca Cola, που συμπλήρωναν τη βδομάδα τους στην Αθήνα. "Είμαστε εδώ για να διαδώσουμε τον αγώνα μας, αλλά και για να στηρίξουμε τον αγώνα που δίνεται εδώ", ανέφερε ο Γιώργος, ενώ την ώρα που μιλούσαμε τον σταματά κάποιος περαστικός για να του πει "έχω να πιω 5 μήνες και να ξέρεις, ήταν η αγαπημένη μου". Λειτουργούσαν ακόμα συλλογικές κουζίνες με την Αλληλεγγύη για Όλους και το το 'Τρένο της Αλληλεγγύης" να κάνουν εξαιρετική δουλειά, άλλωστε σπιτικό φαγητό είχαν, όπως μαρτυρούσαν οι παρευρεθέντες. Δεν θα είναι η τελευταία Κυριακή που το Άλσος ζωντανεύει. Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια έγινε ένα πολύτιμο βήμα για την αναζωογόνηση του Άλσους. Κι όπως είπε ο Α. Βασιλόπουλος "θ' ακολουθήσουν πολλές ακόμα τέτοιες Κυριακές". Κυριακές που θα γίνονται σημεία αναφοράς και γι άλλους που αγωνίζονται για τους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά τους, αλλά και Κυριακές που θα γίνεται το εξής απλό: Ο κόσμος θα περνά καλά.

πηγή:  avgi.gr