.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΟΥ

του Θανάση Μάλλιου



Το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο αφαίρεσε την ευθύνη διαχείρισης του Άλσους από τον Δήμο και οικοπεδοποιεί το ΔΑΣΟΣ

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 22-12-14 βιαίως διεκόπη μετά την εισβολή στην αίθουσα μαινόμενων οπαδών της ΑΕΚ οι οποίοι εκτός από ύβρεις και απειλές, επετέθησαν σε Δημοτικούς Συμβούλους τραυματίζοντας έξη! Η τρομοκρατική αυτή επίθεση είχε σαν αποτέλεσμα να μη συζητηθεί το 12ο θέμα που αφορούσε το πολύπαθο ΔΑΣΟΣ της πόλης μας και την ενεργοποίηση της Μελέτης Προστασίας Διαχείρισης και Ανάπλασης του Άλσους που από το 2009 επί δημαρχίας Σταύρου Κόντου έχει αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 Είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή αυτής της μελέτης για να ξεκινήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα η ανάπλαση του ΔΑΣΟΥΣ. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ήδη έχει εγκρίνει και συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του 2015 το ποσόν των 750.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της συντήρησης και ανάπλασης του Άλσους. Τη σύνταξη αυτής της μελέτης πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από ΟΚΤΩ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥΣ, ΕΝΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ, και ΔΥΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΥΣ.

Ο Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής το 2009 (διορισμένος τότε από την κυβέρνηση) ενέκρινε τη μελέτη καθώς και τον «ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΣΟΥΣ».

Η Νομαρχία Αθηνών (εκλεγμένη από το λαό) αποφάσισε την επιχορήγηση του με 700.000 ευρώ περίπου. Αυτός ο φορέας δεν λειτούργησε ποτέ. Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ του Καλλικράτη «πέρασε» και κατήργησε τέτοιους οργανισμούς σχεδόν σε όλους τους Δήμους. Η επόμενη Δημοτική Αρχή (ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ) δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα. Και έτσι το ΔΑΣΟΣ παραμένει πλήρως απαξιωμένο. Τα μέσα που διαθέτει ο Δήμος είναι μηδαμινά και τα οικονομικά περιορισμένα ιδίως μετά την τεράστια περικοπή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (περίπου 60%) που επέφεραν οι κυβερνήσεις των μνημονίων.

Το χειρότερο όμως απ΄ αυτά που συμβαίνουν στο Άλσος είναι ότι, με το «ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ» που ψηφίστηκε στο θερινό τμήμα της Βουλής στο τέλος Ιουλίου, αφαιρείται η Διαχείριση και η φροντίδα του Άλσους από το Δήμο, μετατρέπεται σε «Μητροπολιτικό Πάρκο», καταργείται ο χαρακτηρισμός «δάσος και αναδασωτέα έκταση» και καθιερώνεται η δυνατότητα ανάπτυξης έργων οικοδομικών – αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής μητροπολιτικής μάλιστα εμβέλειας! Οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις που μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος ωχριούν μπροστά στον όγκο των οικοδομικών έργων που η κυβέρνηση προετοιμάζει με το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για το Άλσος.

Οι διατάξεις αυτού του νόμου, που καταργούν το χαρακτηρισμό ΔΑΣΟΣ και αίρουν την ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ άρα εξαφανίζουν την προστασία του, είναι αντισυνταγματικές για τούτο και η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ήταν από την πρώτη στιγμή επιτακτική. Ανάλογη θέση έχει πάρει και η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής για παρόμοια υπόθεση σε γνωμοδότηση της στις 18-12-14. Και το ΣτΕ κατά πάγια νομολογία αναφέρει επίσης ότι:

«Από τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος προκύπτει ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις υπάγονται ως φυσικά αγαθά σε ιδιαίτερο προστατευτικό καθεστώς προς διατήρηση της μορφής τους, στο αυτό δε προστατευτικό καθεστώς υπάγονται και οι εκτάσεις που κηρύσσονται ως αναδασωτέες».

Τα γεγονότα της 22ας Δεκεμβρίου κάλυψαν την ουσία του ζητήματος που είναι:

α) Η επαναφορά του Άλσους στη διαχείριση, την ευθύνη και την φροντίδα του Δήμου.

β) Ο επαναχαρακτηρισμός ολόκληρης της έκτασης του Άλσους σαν «δάσος και αναδασωτέα έκταση» πράγμα που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη οικοδομικών έργων.

γ) Η υλοποίηση της Μελέτης η οποία αφορά την προστασία της βλάστησης, την εκτεταμένη φύτευση κα την λειτουργική αναβάθμιση του Δάσους, καθώς και τη συντήρηση, τη φύλαξη, την καθαριότητα, το πότισμα, την πυρασφάλεια, την ύδρευση, την άρδευση και τον φωτισμό. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση και βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων (λίμνη, όργανα, παγκάκια κλπ.), την απομάκρυνση άχρηστων και εχθρικών προς το περιβάλλον εγκαταστάσεων, καθώς και υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν το χώρο, το μικροκλίμα του, την συμβολή στο κλίμα της περιοχής κ.α. Το Άλσος παρουσιάζει εικόνα φθοράς και εγκατάλειψης. Κάποιοι επιδιώκουν την παραμονή σ΄ αυτή την απαξιωμένη κατάσταση για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει πίσω. Πρέπει άμεσα να αρχίσει η βελτίωση του καθώς και η εξασφάλιση της ακεραιότητας του, μαζί με την διατήρηση του δασικού χαρακτήρα.

Τα 5,5 στρέμματα του Άλσους που το νέο σχέδιο του ποδοσφαιρικού σταδίου της ΑΕΚ περιλαμβάνει, είναι ένα κομμάτι από το μεγαλύτερο τμήμα που κινδυνεύει. Το Νέο Ρυθμιστικό προβλέπει περίπου 25 στρέμματα (5%) οικοπεδοποιημένα και με την κατάργηση του όρου ΔΑΣΟΣ ανοίγουν διάπλατα οι πύλες για πολλαπλάσια έκταση.

Ο Δήμος δεν είναι δυνατόν να παραμείνει θεατής. Έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει και να διεκδικήσει τη δημόσια δασική έκταση.

Το Άλσος πρέπει να επανέλθει στη δικαιοδοσία, τη διαχείριση και τη φροντίδα του Δήμου. Ο Δημοτικός Φορέας πρέπει να συγκροτηθεί και να αρχίσει άμεσα τη δράση του. Η Μελέτη Ανάπλασης να εφαρμοστεί το γρηγορότερο. Το Δάσος πρέπει να σωθεί. Είναι ένα από τα ελάχιστα –πλέον- ΔΑΣΗ της Αθήνας!

1 σχόλιο:

  1. Ρε κυρ Θανάση δε βαρέθηκες να ασχολείσαι με την ΑΕΚ;Ασχολήσου με καμιά γέννα κανά τεστ ΠΑΠ καμιά έκτρωση και ασε τις ανακρίβειες σου για καμιά άλλη υπόθεση χωρίς δράκο. Για άλλη μια φορά έκθετος αλλά να στα ανοίξω τα ματάκια, το 5% που προβλέπει το αρθρο 43 του Ν.4277/2014 ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ με το αρθρο 36 του Ν.4280/2014. Να στο γράψω και με άλλα λόγια μήπως και το καταλάβεις, το 5% ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΠΛΕΟΝ...Και να θέλει ο κακός Μελισσανίδης να το πάρει δεν μπορεί πλέον..Και τα στρέμματα για το γήπεδο της ΑΕΚ είναι 2,5 κυρ Θανάση τα υπόλοιπα 3 είναι πεζόδρομοι περιμετρικά του γηπέδου..Ενημερώσου κυρ Θανάση, διάβασε και κανένα Νόμο κυρ Θανάση...Πολιτική με τρομολαγνεία Σαμαρά θα κάνετε κυρ Θανάση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή