.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑΣ», Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ (ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΛΙΚΑ;)

Αυτοί που δημιούργησαν τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο της Ν. Φιλαδέλφειας υποτίθεται ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα της Α.Ε.Κ. να χτίσει γήπεδο στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί στην Ν. Φιλαδέλφεια. Ωστόσο είναι προφανές ότι αυτού του τύπου η πίεση όχι μόνο δεν αποδίδει καρπούς αλλά και κάνει ζημιά στο όλο εγχείρημα, δίνοντας όπλα σ’ όσους μιλούν για «ιδιωτικά γήπεδα» και αντιτάσσονται στην κατασκευή. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως δίνεται μεγάλη σημασία στη «διαμάχη» με τον Δήμο, μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε. 

Η άδεια για την κατασκευή της «Αγιά Σοφιάς» η οποία εκκρεμεί εδώ και καιρό θα δοθεί από την Δ.Ο.Κ.Κ. του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την έκδοση της άδειας από την Δ.Ο.Κ.Κ. απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά (για τα οποία κατά καιρούς έχουμε ενημερωθεί από την ιστοσελίδα www.eksegersi.gr). Σε καμιά περίπτωση η έκδοση της άδειας δεν εξαρτάται από την έγκριση των υψομετρικών μελετών, η οποία εκκρεμεί στον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας. Ίσα-ίσα που τόσο τα «υψομετρικά» όσο και οι άδειες σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας προϋποθέτουν την άδεια κατασκευής και όχι το ανάποδο (όπως συχνά-πυκνά σας έχουμε γράψει). Άλλωστε την παραδοχή αυτή έχει κάνει και ο κύριος Ανδριόπουλος. τότε «πρός τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;».

Κάποιος κακεντρεχής θα σχολίαζε ότι δεν μας παίρνει να κάνουμε τα ίδια που κάνουμε στον Δήμο στο Υπουργείο, ειδικά από τη στιγμή που όπως προκύπτει από τις διαρροές του Υπουργείο στον Δήμο ο φάκελος έχει ελλείψεις. Αν δεν είχε θα είχε εκδοθεί η άδεια (διάβαζε «Διοικητική Πράξη») και τότε θα μπορούσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει στοιχεία του φακέλου στον Δήμο, ενώ τώρα όπως είναι τα πράγματα αυτό είναι τεχνικά αδύνατον. Στη συνέχεια ο ίδιος κακεντρεχής θα συνέχιζε ρωτώντας: «Τότε γιατί γίνεται ότι γίνεται σ’ επίπεδο Δήμου;». Μια πιθανή απάντηση θα ήταν ότι αυτοί που διαχειρίζονται την υπόθεση επιθυμούν να «ταπεινώσουν» τον Δήμο αποδεικνύοντας σ’ όλους ποιος κάνει κουμάντο στη Ν. Φιλαδέλφεια. Μια άλλη απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι απλώς υπάρχει «λάθος στόχευση», ενώ μια τρίτη θα μπορούσε να είναι ότι «όλα αυτά γίνονται σκόπιμα για να περνάει ο καιρός μέχρις ότου οι ΑΕΚτζήδες να το πάρουν χαμπάρι ότι γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια δεν γίνεται».
 
Εμείς καθότι δεν είμαστε κακεντρεχείς αλλά ελεύθερα σκεπτόμενοι σκόπιμα δεν θα επιλέξουμε καμία από τις τρείς παραπάνω απαντήσεις. Απλώς θα σας δώσουμε μια ιστορική αναλογία από τον Β’ Π.Π. Ο Χίτλερ ήταν πεπεισμένος ότι υπήρχαν αρχαία μυστικά και ντοκουμέντα φυλαγμένα στην οροσειρά του Καυκάσου τα οποία αν αυτός έβρισκε θ’ αποκτούσε μεγάλη δύναμη. Έτσι εκτός από τα πετρέλαια του Καυκάσου εποφθαλμιούσε όσα από αιώνες ήταν κρυμμένα μέσα στην οροσειρά. Η αιφνιδιαστική επίθεση του ήταν επιτυχημένη και σε συνδυασμό με την επιλογή των Σοβιετικών να υποχωρούν αρχικά -έτσι ώστε στη συνέχεια να τον εκθέσουν στ’ αποτελέσματα του Ρωσικού Χειμώνα- του επέτρεψε να προχωρήσει πολύ και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ενώ όπως φαινόταν δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα να φτάσει μέχρι τον αντικειμενικό του σκοπό (τον Καύκασο) μια λάθος επιλογή του κόστισε -όπως γνωρίζουμε πλέον- χρόνο, στρατό, ηθικό και στο τέλος ολόκληρη την Ρωσική Εκστρατεία. Επέλεξε -χωρίς ν’ απαιτείται από στρατηγικής άποψης- να κατακτήσει (προφανώς για λόγους κύρους) την πόλη του Στάλινγκραντ (που είχε ονομαστεί προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν). Η επιλογή του αυτή ήταν μοιραία γιατί τον ενέπλεξε σ’ έναν αγώνα τον οποίο ακόμη και αν κέρδιζε θα του είχε κοστίσει ακριβά. Ακόμη χειρότερα ο αγώνας αυτός ήταν ψυχοφθόρος και τσάκισε το φρόνημα των δυνάμεων που τον διεξήγαγαν, ώστε και αν ακόμη αυτές γλύτωναν την αιχμαλωσία να ήταν τελικά άχρηστες οπουδήποτε αλλού.

Είναι προφανές και από τον τίτλο ότι στη περίπτωση μας η παρομοίωση η οποία ενδιαφέρει είναι αυτή του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας με το Στάλινγκραντ. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να παραληφθούν καθώς αν ασχοληθούμε και μ’ αυτά θα χαθεί η ουσία της αναλογίας μας. Για όσους δεν την κατάλαβαν (ή κάνουν ότι δεν την κατάλαβαν) η ουσία είναι ν’ ασχοληθούμε με το κύριο ζήτημα, δηλαδή την άδεια κατασκευής την οποία εκδίδει η Δ.Ο.Κ.Κ. και όχι με το δευτερεύον, δηλαδή την άδεια για τα υψομετρικά από τον Δήμο. Έτσι κι αλλιώς η άδεια από τον Δήμο (όπως γράφουμε για τελευταία -ελπίζουμε- φορά) δεν απαιτείται για την έκδοση της άδειας κατασκευής, ενώ αποκτά σημασία μόνο μετά την έκδοση της κύριας άδειας. Εκτός αν σκοπίμως αναλώνουμε τις δυνάμεις μας στην «διαμάχη» με τον Δήμο, οπότε κάθε κουβέντα περί του ζητήματος πάει στον βρόντο…                     

31 Δεκέμβρη 2014.
παρατηρητήριο.
πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου