.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Τσιρώνης: Δεν σταματάει η εξόρυξη στις Σκουριές

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Η επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που υλοποιεί ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρόκειται να σταματήσει, όπως διαβεβαίωσε σήμερα, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης με δημοσιογράφους, ο υπουργός αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο κ. Τσιρώνης, δεν είναι δυνατή η ακύρωση υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά κατά βάση ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο.


"Όύτε η Αττική όπως έχει ανοικοδομηθεί μας αρέσει. Παραλαμβάνουμε μία πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να καταργήσουμε με το έτσι θέλω μία σύμβαση. Πρέπει να δούμε σε ποιο βαθμό ωρίμανσης έχει φτάσει" διευκρίνισε, απαντώντας σε ερώτηση για το έαν η ηγεσία του υπουργείου απομακρύνεται από όσα έχει αναφέρει προγενέστερα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε ο ίδιος, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάκληση επιμέρους τεχνικών αδειοδοτήσεων που αφορούν πλημμέλειες στο πεδίο εργασιών στις Σκουριές.

Ωστόσο, «η εξόρυξη δεν σταματά» όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τέτοιου είδους ενέργειες εκ μέρους της πολιτείας είναι συχνές: στο πρόσφατο παρελθόν η πολεοδομία Αρναίας είχε ζητήσει τη διακοπή των πολεοδομικών εργασιών στις Σκουριές, απόφαση όμως, που ακυρώθηκε ύστερα από την προσφυγή της εταιρείας στο ΣτΕ.

Ας σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικοί όροι της επένδυσης έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ελληνικό - αυθαίρετα

Αναφερθείς ο κ. Τσιρώνης στο έργο της αξιοποίησης της έκτασης των 6,2 χιλιάδων στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό σημείωσε ότι το τίμημα είναι πολύ χαμηλό και πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθεί όταν παραλάβει την μελέτη αξιοποίησης της έκτασης η οποία θα πρέπει να είναι συμβατή με τον μητροπολιτικό σχεδιασμό της Αττικής. 

Παρόλ΄αυτά, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σημείωσε σήμερα σε συνέντευξή του ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού ανήκει στις ιδιωτικοποιήσεις που θα ακυρωθούν.

Ο κ. Τσιρώνης σχολίασε ότι το υπουργείο στηρίζει την επιχειρηματικότητα που λειτουργεί σε ένα υγιές πλαίσιο.

Τέλος, προανήγγειλε την τροποποίηση της ρύθμισης για τα αυθαίρετα με στόχο να προσδιοριστούν ασφαλέστερες δικλείδες περιβαλλοντικής προστασίας.

Όπως είπε οι μισοί ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν έχουν αιτηθεί ένταξης στην υφιστάμενη ρύθμιση, ενώ από όσους έχουν αιτηθεί ένταξης το 30% βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, ενώ το 20% έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Η απάντηση του κ. Τσιρώνη

Πάντως, ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος με νεότερη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που με θέλουν να διαβεβαιώνω ότι δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, διευκρινίζουμε ότι το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει προλάβει να εξετάσει μόνο ζητήματα πολεοδομικής φύσης και όχι ουσίας, όσον αφορά την εξορυκτική δραστηριότητα.

Με αυτή την έννοια, φυσικά και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή εμπεριστατωμένη θέση για το αν θα σταματήσουν  κάποιες εξορυκτικές δραστηριότητες, ούτε όμως διαβεβαιώθηκε ποτέ ότι δεν θα σταματήσουν».


πηγή: capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου