.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Ο περουβιανός αγωνιστής Ούγκο Μπλάνκο την Παρασκευή 24/4 στη Νομική Αθήνας




«Όσο πιο νωρίς γίνει αντιληπτή η βαθιά αντισυστημική σημασία των αγώνων των ιθαγενών λαών, τόσο πιο νωρίς θα απελευθερωθούμε από την ηθική ηγεμονία του καπιταλισμού»

Ο αγώνας των ιθαγενών λαών για αυτονομία είναι αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ με τον περουβιανό αγωνιστή ΟΥΓΚΟ ΜΠΛΑΝΚΟ

Παρασκευή 24 Απρίλη, 7 μ.μ.
Νέο κτίριο Νομικής Σχολής, αίθουσα 9, 5ος όροφος
είσοδος από πεζόδρομο Μασαλίας ή από Σίνα

Δελτίο τύπου
Το 2000 η CIA σε μια έκθεσή της για την βορειοαμερικάνικη κυβέρνηση σημείωνε: «Τον 21ο αιώνα οι αναπτυγμένες χώρες και η αμερικανική ήπειρος έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα απειλή: τα ιθαγενικά κινήματα».  Γιατί όμως τα ιθαγενικά κινήματα και οι αγώνες των ιθαγενών λαών για πολιτική, οικονομική και πολιτισμική αυτονομία από κράτη –με προοδευτικές ή όχι κυβερνήσεις- συνιστούν απειλή για το επιβεβλημένο από τον καπιταλισμό δυτικό μοντέλο ζωής; 

Η απάντηση βρίσκεται στις αξίες που προτάσσουν: το συλλογικό «εμείς» απέναντι στην ιδιώτευση που επιβάλλει η δυτική καθημερινότητα, η αμφισβήτηση της αντίληψης της «εξέλιξης» και της «προόδου» και η απόρριψη της ιδέας της «ανάπτυξης» και της ατομικής ευμάρειας μέσω της συσσώρευσης πλούτου είναι προτάγματα ευθέως αντίπαλα με τις θεμελιώδεις αρχές που γέννησαν και αναπαράγουν τον καπιταλισμό. 

Για την πολυμορφία των ιθαγενικών κινημάτων, για την αντισυστημικότητά τους και τους σημερινούς τους αγώνες ενάντια στο καπιταλιστικό μοντέλο ανάπτυξης και ενάντια στην ιδέα του κράτους ως μορφή οργάνωσης της κοινωνίας  θα μιλήσουμε την Παρασκευή, 24 Απρίλη, στις 7μ.μ., στο Νέο κτίριο Νομικής, αίθουσα 9, 5ος όροφος
(είσοδος από πεζόδρομο Μασαλίας ή από Σίνα) με τον Ούγκο Μπλάνκο. 

Ο Ούγκο Μπλάνκο (1934) είναι μία από τις μυθικές μορφές της λατινοαμερικάνικης αριστεράς. Ηγέτης της ένοπλης αγροτικής εξέγερσης στο Περού τη δεκαετία του ’60, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Σώθηκε χάρη σε μια τεράστια διεθνή κινητοποίηση. Έζησε εξόριστος πολλά χρόνια στην Σουηδία και το Μεξικό. Η σχέση του με τους Ζαπατίστας μετά την εξέγερση του 1994 σηματοδότησε την πορεία των αγώνων του. Σήμερα ζει στο Περού όπου εκδίδει το περιοδικό «Lucha indigena» (Ιθαγενικός Αγώνας) και ηγείται των ιθαγενικών και αγροτικών αγώνων στη Λατινική Αμερική ενάντια στο εξορυκτικό μοντέλο «ανάπτυξης» και λεηλασίας της γης.

 Στην Ελλάδα βρίσκεται καλεσμένος του Πελίτι για τη «γιορτή των σπόρων» που διοργανώνεται 14-19 Απρίλη στο Παρανέστι Δράμας. Στις 21 Απρίλη θα μιλήσει στις Σκουριές της Χαλκιδικής για τους πολύ σημαντικούς, εν εξελίξει στη Λατινική Αμερική, αγώνες ενάντια στα ορυχεία. Στις 24, η Δικτύωση Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση μαζί του για την σημασία των ιθαγενικών αγώνων για αυτονομία, για την σημασία των μορφών αυτοοργάνωσης και αυτοδιακυβέρνησης που προτείνουν των ιθαγενικά κινήματα, για την σημασία τους στον αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα.

Δικτύωση Συνεργατικών Εγχειρημάτων Αθήνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου