.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Μιχάλης Παπάζογλου: ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Στα πλαίσια παρακολούθησης του θέματος του Άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας και σχετικά αφενός με την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος με την ονομασία Κένταυρος αφετέρου με την κατάληψη δημόσιας δασικής και αναδασωτέας έκτασης και την εκτέλεση αυθαίρετων οικοδομικών εργασιών μέσα σε δασική έκταση παριστάμην  και κατόπιν προτροπής  δημοτών της Φιλαδέλφειας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της 22-4-2015.

Παράλληλα διαπίστωσα ότι στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης υπήρχαν και άλλα ζητήματα, όπως το θέμα της κατάληψης κοινοχρήστων πεζοδρομίων, η αλλαγή της απόφασης για τα τέλη της κατάληψης δρόμων για την Πρωτομαγιά κοκ.

Στην έναρξη της διαδικασίας και εκτός ημερησίας διάταξης, η Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ) δια της εκλεγμένης δημοτικού συμβούλου Δανάης Γκούμα ζήτησε να συζητηθεί το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου. Το ζήτημα πέραν του πολιτικού ενδιαφέροντος, παρουσιάζει και νομικό ενδιαφέρον, καθώς ήδη φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας την Πράξη ως αντισυνταγματική.
Προς μεγάλη μου έκπληξη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιος Πάνος από κοινού με τον Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο δεν θέλησαν καν να συζητηθεί το θέμα και μάλιστα για να συζητηθεί επέβαλαν να γίνει ψηφοφορία. Η ψηφοφορία έγινε και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (μειοψήφησαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πρόσκεινται στη δημοτική αρχή) τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης του θέματος.
Στα πλαίσια της υπεράσπισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και  της κυβερνητικής πολιτικής εν γένει, ο Δήμαρχος Άρης Βασιλόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σύλληψη του Μπόμπολα και στην καταβολή από μέρους του ποσού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Κατ’ αρχήν θέλω να επισημάνω ότι συλλήψεις επιχειρηματιών για οφειλές γίνονταν και από την προηγούμενη κυβέρνηση (Βωβός, Γαβαλάς κλπ).. Και η πρακτική αυτή αλλά και η διαδικασία σύλληψης στα πλαίσια του αυτοφώρου έχει υποστεί κριτική και ενίοτε έχει κριθεί ως αντισυνταγματική. Με τα νομικά δεδομένα που είχα και με την πληροφόρηση που υπήρχε μέχρι και την Τετάρτη το απόγευμα που έγινε το δημοτικό συμβούλιο, η συνήθης διαδικασία είναι η εξής: Ο οφειλέτης συλλαμβάνεται και αμέσως προβαίνει σε ρύθμιση, πληρώνοντας τουλάχιστον την πρώτη δόση της ρύθμισης και αφήνεται ελεύθερος. Στην περίπτωση όμως που αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο, όπως πληροφορούμαι σήμερα 24-4-2015 (http://www.kathimerini.gr/812285/article/epikairothta/ellada/eley8eros-meta-thn-katavolh-18-ekat-o-l-mpompolas) έγινε καταβολή από τον επιχειρηματία ποσού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ενώ από πληροφορίες η πραγματική οφειλή είναι υπερδιπλάσια 4,3 εκατομμύρια.
Ως εκ τούτου οφείλω να ζητήσω συγγνώμη στον ίδιο πρώτα απ’ όλα τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, το δημοτικό συμβούλιο, τους δημότες της Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας και τα μέλη και τους φίλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, τους οποίους προσπαθώ να βοηθώ με όποιον τρόπο μου δίνεται.

Θεωρώ χρέος να δικαιολογηθώ:
1) Δεν βρίσκω τον αιτιώδη σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ της άρνησης συζήτησης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εκτός ημερησίας διάταξης και της σύλληψης του επιχειρηματία από πλευράς Δημάρχου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνει αναφορά στη σύλληψη του επιχειρηματία, γιατί αφενός τέτοιες συλλήψεις γίνονταν κατά κόρον και από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφετέρου αναρωτιέμαι τι θα συμβεί όταν οι κυβερνήσεις εξαντλήσουν την φοροεισπραχτική τους δυνατότητα με την σύλληψη επιχειρηματιών που οι οφειλές του ξεπερνούν το εκατομμύριο και αρχίσουν να συλλαμβάνουν και επιχειρηματίες ή άλλους πολίτες που οφείλουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ, χιλιάδες ή και εκατοντάδες ευρώ. Θεωρώ δηλαδή ότι η αναφορά του Δημάρχου στη σύλληψη ήταν πρωτίστως λαϊκίστικη.
Επίσης το να στρογγυλοκάθεται ο Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με επιχειρηματικά συμφέροντα και να συζητούν κεκλεισμένων των θυρών για την κατασκευή γηπέδου επαγγελματικού ποδοσφαίρου προδιαγραφών UEFA μέσα στο κέντρο της πόλης, ενώ από την άλλη να πανηγυρίζει ο Δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο για την σύλληψη ενός άλλου επιχειρηματία που σε τελευταία ανάλυση εξόφλησε την οφειλή του, ενώ η παλιά ΠΑΕ ΑΕΚ (και άλλες ΠΑΕ) φόρτωσαν στο Δημόσιο όλα τους τα χρέη είναι πρωτίστως υποκριτικό.
2) Ταυτόχρονα θεωρώ ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε καμία διαπραγμάτευση αφού οι όροι έχουν τεθεί από  τους δανειστές, η χρηματοδότηση εν μέρει έχει σταματήσει και στο όνομα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς προετοιμάζεται μια τεράστια υποχώρηση για να μην πω κυβίστηση. Ο κόσμος της Αριστεράς που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και Δύναμη Πολιτών αργά ή γρήγορα θα απογοητευθεί και θα οδηγηθεί δυστυχώς σε γενική άρνηση της Αριστεράς. Ενώ, δυστυχώς,  Ριζοσπαστική Αριστερά δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Δύναμη Πολιτών.
Το τελευταίο πράγμα, λοιπόν, που περίμενα, προσερχόμενος στο δημοτικό συμβούλιο είναι να ακούσω τον Δήμαρχο να μιλάει σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από κοινού με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής να μην θέλουν καν να συζητηθεί το θέμα της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
3) Επιπροσθέτως μου έχει κάνει τεράστια εντύπωση η ανοχή που δείχνει η δημοτική αρχή στην κατάληψη δασικής και αναδασωτέας έκτασης, η ενημέρωση ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν εκκένωσαν τον χώρο γιατί δεν είχαν πολιτική εντολή (!!!) και η επιβεβαίωση και η παραδοχή από τον Δήμαρχο ότι μέσα στους καταληψίες βρίσκονται και Φιλαδελφειώτες αλλά και ότι ο Δήμαρχος δεν έχει υποβάλει μήνυση!!! Η κατάσταση στον Κένταυρο, η αλλοπρόσαλλη και ύποπτη στάση της δημοτικής αρχής στην κατάληψη χαρακτηρισμένης και από δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δασικής και αναδασωτέας έκτασης, αλλά και η πρόθεση της να γκρεμίσει το υπάρχον κτίσμα για να χτίσει κατ’ εφαρμογήν μιας (προδήλως παράνομης και αντισυνταγματικής) απλής υπουργικής απόφασης νέου κτίσματος 120 τετραγωνικών μέτρων που πιθανότατα έδωσε το έναυσμα και στους καταπατητές (δεν πρόκειται για καταληψίες, αφού δεν υπάρχει δημόσιο κτίσμα αλλά δασική έκταση) με είχαν εκνευρίσει και με έφεραν στην δυσάρεστη κατάσταση να διακόπτω τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο, αφού είχα μπροστά μου τους πολιτικά και νομικά υπεύθυνους της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας του Άλσους.
Το υποκριτικό επιστέγασμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν ότι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με χαρακτήρισε παράνομο και δε μου έδωσε το λόγο να τοποθετηθώ σχετικά με το θέμα της παραίτησης από την έφεση που εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ για την κατεδάφιση του Κενταύρου και για την «κατάληψη», στην πραγματικότητα καταπάτηση δασικής έκτασης.


Παρ’όλα αυτά εν κατακλείδι και επειδή σε μια περίφημη φράση του το ΣτΕ έχει πει ότι «ισότητα στην παρανομία δεν υπάρχει», θέλω να ζητήσω συγγνώμη και από τον Δήμαρχο και από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για την απρεπή μου συμπεριφορά και  δηλώνω την πρόθεσή μου για να τους διευκολύνω να μην ξαναπαραστώ στο δημοτικό συμβούλιο παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και μόνο κατόπιν αιτήματος κατοίκων, πράγμα που έχω κάνει απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα.

Αθήνα, 24-4-2015
Με ειλικρινή μεταμέλεια
Μιχάλης Γ. Παπάζογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου