.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Καθυστέρηση και στην καταβολή των πρόωρων συντάξεων αγροτών

Την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύψαμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ καθυστέρησε τρεις μέρες, να καταβάλει τους μισθούς στους εργαζόμενους, γιατί δε στράγγισαν μόνο τα διαθέσιμα των φορέων, αλλά στράγγισαν και τα κονδύλια που προορίζονταν για τους μισθούς των εργαζόμενων των φορέων που εποπτεύονται από τον αναπληρωτή υπουργό Β. Αποστόλου (αρμοδιότητα στο πρώην υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης). Αποδείχτηκε ότι όλα τα κονδύλια που κατατέθηκαν υποχρεωτικά σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ είχαν δοθεί για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων ομολόγων, σ’ αυτό το λογαριασμό δεν υπήρχε σάλιο και έτσι οι διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων απευθύνονταν στο γενικό διευθυντή Οικονομικής προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια.
 
Στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έψαχναν κονδύλια όχι μόνο για την πληρωμή των μισθών των εργαζόμενων, αλλά και για την πληρωμή διάφορων προγραμμάτων στα οποία έχουν ενταχθεί οι αγρότες, όπως το πρόγραμμαπρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα απαιτούνται 6,5 εκατ. ευρώ το μήνα για την πληρωμή των «συντάξεων» (η λέξη μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί δεν πρόκειται για σύνταξη, αλλά για επίδομα που καταβάλλεται μέχρι να πιάσουν οι αγρότες το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, που με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 από τα 65 ανέβηκε στα 67, ενώ πλέον καταβάλλεται μόνο για 12 μήνες και όχι για 14 που καταβαλλόταν στην προ-μνημονιακή περίοδο).
 
Στον Κωδικό 2212 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν εγγραφεί 27,9 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που προορίζονταν για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων και τα λειτουργικά έξοδα. Στις 13 Μάη δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι γιατί, όπως αποδείχτηκε από το ρεπορτάζ που κάναμε, είχαν στραγγίσει τον Κωδικό 2212 προκειμένου να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα ομόλογα στο ΔΝΤ. Ετσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έψαχναν να βρουν κονδύλια για τον ΟΠΕΠΕΚΕ. Δεν πρόκειται για το μοναδικό Κωδικό και το μοναδικό υπουργείο που έχει «ξεψειρίσει» η συγκυβέρνηση Τσίπρα–Καμμένου προκειμένου να πληρώσουν τόκους και δάνεια στο χρηματιστικό κεφάλαιο. Μετά από έρευνα που κάναμε, διαπίστώσαμε ότι «ξεψείρισαν» και τον Κωδικό στον οποίο έχει εγγραφεί κονδύλι για την πληρωμή των πρόωρων συντάξεων των αγροτών για την περίοδο 2015-2018.
 
Στις 10 Μάρτη, δημοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση των Β. Αποστόλου και Δ. Μάρδα με την οποία εγγραφόταν στον Κωδικό 2211 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πίστωση ύψους 237, 28 εκατ. ευρώ για τις πρόωρες συντάξεις και για την αμοιβή της Τράπεζας Πειραιώς ΑΕ για τις «εργασίες» εγγραφής των συντάξεων των αγροτών στους λογαριασμούς τους και καταβολής τους (5,78 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα εισπράξει συνολικά η τράπεζα)! Ομως, μολονότι το κονδύλι των 237,28 εκατ. ευρώ γράφτηκε στις 10 Μάρτη, η καταβολή των συντάξεων για τον Μάρτη και τον Απρίλη καθυστέρησε. Από τις 15 Μάη καθυστερεί και η καταβολή της σύνταξης του Μάη (το μηνιαίο κονδύλι είναι 6,5 εκατ. ευρώ).
 
Εγινε καθαρό ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στράγγισε και τον Κωδικό 2211. Ο Β. Αποστόλου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ψάχνονται για να βρουν την πηγή από την οποία θα αντλήσουν αυτά τα 6,5 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις του Μάη. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι συντάξεις θα μπουν στους λογαριασμούς των αγροτών την Τετάρτη 27 Μάη.
 
Οπως αντιλαμβάνεστε, το γαϊτανάκι της καθυστέρησης στην καταβολή αυτών των συντάξεων θα συνεχιστεί, γιατί το στράγγιγμα που έγινε δε θα αποκατασταθεί με την επιστροφή του ποσού στον Κωδικό 2211. Οι αγρότες τι θα κάνουν; Θα συνεχίσουν να μην αντιδρούν;
 
πηγή:  eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου