.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στο ΠΠΙΕΔ (φωτογραφίες)


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τετραήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από τις 15 έως τις 18 Μαΐου 2015 στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».


·         Την Παρασκευή 15 Μαΐου, 20 παιδιά των σχολείων της πόλης μας ηλικίας 10 έως 12 ετών παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου», άκουσαν μικρασιάτικα παραμύθια και τραγούδια και διανυκτέρευσαν στον χώρο του Μουσείου (sleepover).

·         Το Σάββατο 16 Μαΐου το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών παρουσίασε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία Ερζουρούμ/Άσκαλε 1943», το οποίο προλόγισε η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Πόλης, Ειρήνη Σαρίογλου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι της Καλλιόπης Λεγάκη και η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου.

·         Την Κυριακή 17 Μαΐου οι Σύλλογοι της πόλης μας συναντήθηκαν στο αίθριο του ΠΠΙΕΔ και παρουσίασαν δρώμενα από την περιοχή τους, πλαισιωμένα από τα χορευτικά συγκροτήματα του Δήμου μας και του Κέντρου Ελληνικής Τέχνης. Οι συμμετέχοντες Σύλλογοι ήταν: Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης», Σύλλογος Ρουμελιωτών «Αθανάσιος Διάκος», Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο Γέρος του Μωριά», Πολιτιστικός Σύλλογος Αντιοχειτών «Ο Μέγας Αλέξανδρος», Ένωση Κρητών, Σύνδεσμος Μικρασιατών «Οι Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Ηπειρωτών «Ο Μάρκος Μπότσαρης», Φυσιολατρικός Σύλλογος «ΟΑΣΗ».

·         Τη Δευτέρα 18 Μαΐου το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» παρέμεινε ανοικτό από τις 8.00 έως τις 20.00 προσφέροντας προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο κοινό.

          Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έθεσε ως θέμα για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων «Μουσεία για μία κοινωνία με προοπτικές». Θεωρούμε ότι προσεγγίσαμε αυτή τη θεματολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς ανοίξαμε το Μουσείο στο σύνολο της κοινωνίας με εκδηλώσεις για μικρά παιδιά αλλά και με τη συμμετοχή και εμπλοκή Συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης μας. Η εξωστρέφεια θεωρούμε πως είναι επιβεβλημένη προκειμένου το Μουσείο μας να επιτελέσει τον στόχο του που είναι η διατήρηση της μνήμης των ξεριζωμένων Μικρασιατών και των Αλησμόνητων Πατρίδων και η διάχυση αυτής σε κάθε κύτταρο της κοινωνίας. 

             Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν με κάθε τρόπο στις εορταστικές εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Πολιτιστικού Ιδρύματος Ελληνισμού της Διασποράς. Στόχος μας είναι η θεσμοθέτηση των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και η περαιτέρω εξέλιξή τους τις επόμενες χρονιές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου