.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Δ.Σ. Χαλανδρίου: Το μαφιόζικο κτύπημα δεν θα γονατίσει την πόλη – VIDEO

Η εμπρηστική -όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα στοιχεία- ενέργεια κατά του Θεάτρου Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι, κινητοποίησε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο προέβη σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 19 Μαΐου 2015. Σε αυτήν συζητήθηκαν τόσο τα τρέχοντα γεγονότα, όσο και τα επόμενα βήματα που θα κάνει ο Δήμος προκειμένου να αποκατασταθεί το θέατρο και να πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι εκδηλώσεις.
Δήμαρχος: Δεν θα μας γονατίσουν μαφιόζικες ενέργειες
Σίμος Ρούσσος
Σίμος Ρούσσος

Η συζήτηση ξεκίνησε με μία γενική εισήγηση του δημάρχου Σίμου Ρούσσου (παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο) κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκαν τα εξής:
  • Η πυρκαγιά στο Θέατρο Ρεματιάς ήταν μία στοχευμένη εγκληματική ενέργεια εις βάρος της πόλης, της ιστορίας της και των παιδιών της.
  • Ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται άμεσα οι διαδικασίες απομάκρυνσης των καμένων εξεδρών και καθαρισμού του χώρου.
  • Προγραμματίζεται μαζική εκστρατεία καθαρισμού του χώρου την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 και μεγάλη συναυλία εντός της επόμενης εβδομάδας, με συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων, των δημοτών, συλλόγων και φορέων, καθώς και όλων εκείνων που έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου πολιτιστικού χώρου.
  • Προωθούνται οι ενέργειες προς το υπουργείο Πολιτισμού για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα νομιμοποιεί τη χρήση του θεάτρου από τον Δήμο Χαλανδρίου (σ.σ. σήμερα η ιδιοκτησία ανήκει στο Δημόσιο).
  • Ανεξάρτητα από τις παραπάνω διαδικασίες, η δημοτική αρχή θα προβεί σε άμεσες ενέργειες (διενέργεια απευθείας ανάθεσης) για την αποκατάσταση των καταστροφών στο θέατρο.
  • Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η φωτιά στο Θέατρο Ρεματιάς προκλήθηκε από εμπρησμό, ενώ αναμένεται το οριστικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου ο Δήμος να προβεί σε μήνυση κατ΄ αγνώστων.
  • Οι συμμετέχουσες υπηρεσίες στην κατάσβεση, αλλά και οι εθελοντές που έσπευσαν στο συμβάν, έκαναν το καλύτερο δυνατό για να περιοριστεί η ζημιά και να μην επεκταθεί στη ρεματιά.
  • Η απόφαση του Δήμου είναι να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται κάθε καλοκαίρι στο θέατρο και να μην περάσουν οι εκβιασμοί όσων δεν επιθυμούν τη λειτουργία του.
Νομικός κυκεώνας και γραφειοκρατικός παραλογισμός
Η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν περιορίστηκε στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στο Θέατρο Ρεματιάς, αλλά επεκτάθηκε στο νομικό καθεστώς, τόσο γύρω από αυτό, όσο και γενικότερο στο θέμα της ρεματιάς. Αν και υπήρξαν δημοτικοί σύμβουλοι που θεώρησαν ότι «δεν κάνει καλό στην παρούσα φάση το άνοιγμα τέτοιων θεμάτων και μάλιστα εν θερμώ» τελικώς υπήρξε αρκετή συζήτηση επί των προαναφερόμενων θεμάτων, από την οποία προέκυψαν τα εξής:
  • Το Θέατρο Ρεματιάς ξεκίνησε το 1981, αλλά έως και σήμερα ο Δήμος Χαλανδρίου δεν έχει την ιδιοκτησία του και τη νόμιμη χρήση του (σ.σ. όπως είπαν δημοτικοί σύμβουλοι, σχεδόν κανένα θέατρο στην Αθήνα δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας, καθώς το θεσμικό πλαίσιο είναι δαιδαλώδες).
  • Η τοπογραφική αποτύπωσή του είναι λανθασμένη, με αποτέλεσμα καμία υπηρεσία να μην αναλαμβάνει να ανακινήσει το θέμα.
  • Το όλο θέμα «ακουμπά» στο Προεδρικό Διάταγμα για τη Ρεματιά, το οποίο ωστόσο δεν έχει ουδέποτε εφαρμοστεί.
  • Ο ασφυκτικός νομικός έλεγχος στους ΟΤΑ με αφορμή ακόμη και τυχαία συμβάντα (π.χ. τραγικό δυστύχημα στο Ελληνικό) έχει δυσκολέψει αφάνταστα τις κινήσεις των Δήμων στη διευθέτηση θεμάτων που απασχολούν ακόμη και την καθημερινότητά τους.
  • Η νομική κατοχύρωση του Θεάτρου Ρεματιάς στον Δήμο άπτεται περίπλοκων νομικών διαδικασιών, οι οποίες είναι και πολύχρονες και αβέβαιες.
Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων
Οι επικεφαλής των παρατάξεων επεσήμαναν διάφορες πτυχές που αφορούν στο Θέατρο Ρεματιάς, αν και όλοι συνέκλιναν στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασής του και να λειτουργήσει άμεσα.

Γιώργος Κουράσης
Γιώργος Κουράσης

Γιώργος Κουράσης: Ο τέως δήμαρχος Χαλανδρίου δήλωσε ότι η παράταξή του και ο ίδιος ήταν και θα είναι παρόντες σε οτιδήποτε αφορά το Θέατρο Ρεματιάς, ενώ έκανε λόγο για «τιποτένιους ανθρωπίσκους κι εκβιαστές» που δεν θέλουν τη λειτουργία του. Συνέστησε να μην ανοίξουν τώρα συζητήσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θεάτρου, αλλά να δοθεί βάρος στην επαναλειτουργία του. «Η καλύτερη απάντηση σε όσους δεν θέλουν το θέατρο είναι να γεμίσουμε άμεσα και πάλι τις εξέδρες του με θεατές» ανέφερε ο κ. Γ. Κουράσης.

Στάθης Ανδρεόπουλος
Στάθης Ανδρεόπουλος

Στάθης Ανδρεόπουλος: Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Φιλική Πόλη έκανε λόγο για «ασφυκτικό και ελλιπέστατο θεσμικό πλαίσιο», που δυσκολεύει τη ζωή τόσο των διαφόρων φορέων, όσο και των πολιτών. Χαρακτήρισε τη συζήτηση «βαθύτατα πολιτική» και ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη βούληση για την αποκατάσταση του θεάτρου, το οποίο συμβολίζει τον πολιτισμό και τη δημοκρατία στην πόλη. Τέλος, ζήτησε να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιότητα στο όλο θέμα, προκειμένου να υπάρξουν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυσή του.

Λούλα Καρατζά
Λούλα Καρατζά

Λούλα Καρατζά: Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης απέρριψε τις φήμες ότι πίσω από τον εμπρησμό βρίσκονται τυχόν περίοικοι που δυσανασχετούν με τη λειτουργία του, τονίζοντας ότι το θέμα είναι «βαθύτερο» και έχει να κάνει με «οργανωμένα συμφέροντα, τα οποία πιθανώς θα ξαναχτυπήσουν». Επίσης, έθεσε το θέμα του Π/Δ για τη ρεματιά και ζήτησε να ξεκινήσει ανοιχτή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το όλο θέμα, προκειμένου να χαραχθεί μία γενική γραμμή για να αντιμετωπιστούν όσοι εποφθαλμιούν τον χώρο. Τέλος, ζήτησε την άμεση επικαιροποίηση του σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών του Δήμου, προκειμένου να υπάρχει άμεση ετοιμότητα σε τυχόν νέα ατυχήματα.

Γιάννης Λαδόπουλος
Γιάννης Λαδόπουλος

Γιάννης Λαδόπουλος: Ο επικεφαλής της παράταξης Μπορούμε Όλοι Μαζί για το Χαλάνδρι εστίασε στο Π/Δ για τη ρεματιά, την υλοποίηση του οποίου θεώρησε ως βασικό παράγοντα για να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα του Θεάτρου Ρεματιάς. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει «όλοι να ανασκουμπωθούμε» προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η αποκατάσταση του πολιτιστικού χώρου του Δήμου.

Γιώργος Θωμάς
Γιώργος Θωμάς

Γιώργος Θωμάς: Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι η Πόλη μας ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να ταχθεί ομόφωνα υπέρ της πλήρους εφαρμογής του Π/Δ για τη ρεματιά και να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας που να παρακολουθεί την υλοποίηση του όλου θέματος. Επίσης, πρότεινε στη διοίκηση να επιδιώξει την έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την απόκτηση χρήσης και λειτουργίας στο Θέατρο Ρεματιάς, καθώς η ΚΥΑ εμπεριέχει κινδύνους καθυστερήσεων. Τέλος, έθιξε τα προβλήματα των κατεστραμμένων πυροσβεστικών κρουνών στη ρεματιά, καθώς και το γεγονός ότι ο χώρος έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης εκατοντάδων αυτοκινήτων, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια του φυσικού περιβάλλοντος.

Άγγελος Νταβίας
Άγγελος Νταβίας

Άγγελος Νταβίας: Ο επικεφαλής της παράταξης Χαλάνδρι Αλλάζουμε Πορεία αναρωτήθηκε ποιος άνοιξε στην παρούσα φάση συζήτηση για το ιδιοκτησιακό του θεάτρου, χαρακτήρισε «ακατανόητες» τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αναφέρθηκαν για την επαναλειτουργία του πολιτιστικού χώρου και υποστήριξε ότι ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργήσει το Θέατρο Ρεματιάς χωρίς να «αναλωθεί» σε χρονοβόρες διαδικασίες. Όπως είπε χαρακτηριστικά το θέατρο δεν φτιάχτηκε με το γράμμα του νόμου και άρα δεν μπορεί να επαναλειτουργήσει με το γράμμα του νόμου. Μίλησε, επίσης, για «ισχυρούς παίκτες» που είχαν οργανώσει καλά το «χτύπημά» τους και τώρα κινδυνεύουν να παρασύρουν τη δημοτική αρχή σε μία γενικότερη συζήτηση για το θέμα της ρεματιάς, που ωστόσο πρέπει να γίνει οργανωμένα και με στοιχεία και όχι εν θερμώ. Τέλος, ζήτησε να ανοίξει τώρα το θέατρο, γιατί διαφορετικά «θα έχουν νικήσει οι μαφιόζοι».

Η συζήτηση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου κατέληξε στο ακόλουθο ψήφισμα, το οποίο και ψηφίστηκε ομοφώνως:

Ψήφισμα για το Θέατρο Ρεματιάς




πηγή: enypografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου