.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.Κ.: ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ (ΠΟΣΟ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ Ν’ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;)


Βάση κάθε μορφής κυριαρχίας αποτελεί η εκλογική διαδικασία. Της εκλογικής διαδικασίας απαραίτητα προηγείται η λογοδοσία της απερχόμενης διοίκησης είτε μιλάμε για κυβέρνηση είτε για σωματείο. Για να μην πέφτουν όμως όλα μαζεμένα έχει καθιερωθεί ειδικά η λογοδοσία να γίνεται προγραμματισμένα σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά έτος όσον αφορά τα σωματεία) μέσω των Γενικών Συνελεύσεων τους. Αυτή είναι μια συμβατική υποχρέωση η οποία προκύπτει από την ανώτερης μορφής γραπτή σύμβαση που μπορεί να υπάρξει, τον Νόμο. Κανείς που επιθυμεί να είναι σωστός και τυπικός και ο οποίος δεν έχει τίποτα να κρύψει δεν σκέφτηκε ν’ «αποφύγει» αυτή την υποχρέωση. Ακόμα και όταν υπάρχουν καθυστερήσεις στην λογοδοσία γίνεται προσπάθεια στη συνέχεια να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις επιταγές του Νόμου.

Τι γίνεται όμως όταν δεν τηρείται η υποχρέωση λογοδοσίας; Τι προβλέπει ο Νόμος και τι μπορούν να κάνουν τα μέλη ενός σωματείου όταν δεν μπορούν ν’ ασκήσουν τον προβλεπόμενο έλεγχο τους; Υπάρχει κάποιος μηχανισμός ο οποίος να είναι εντεταλμένος και να είναι σε θέση να διαπιστώσει την συμμόρφωση με τις νομικές επιταγές;

Δυστυχώς στην πράξη δεν υπάρχει καμία διαδικασία που να προβλέπεται από τον Α.Κ. (άρθρο 78 και επόμενα) σχετικά με την εξακρίβωση της συμμόρφωσης της διοίκησης όσον αφορά την υποχρέωση τακτικής λογοδοσίας και φυσικά δεν προβλέπονται και αντίστοιχες ποινές. Δεδομένου όμως ότι κάθε πράξη της διοίκησης νομιμοποιείται από την εξουσία που της έχει δώσει η Γ.Σ. των μελών του σωματείου (την οποία και μπορεί ανά πάσα στιγμή ν’ ανακαλέσει) η μη παροχή λογοδοσίας (προκειμένου η Γ.Σ. των μελών ν’ ασκήσει έλεγχο στην διοίκηση) συνιστά παρανομία και στον βαθμό που δεν υπάρχουν «λόγοι ανωτέρας βίας» που να ευθύνονται για την κατάσταση αυτή η παρανομία είναι σκόπιμη (συνειδητή). Ενδεχομένως με την σκόπιμη αυτή παρανομία να επιχειρείται να κερδηθεί ο χρόνος ο οποίος απαιτείται για να παραγραφεί κάποιο αδίκημα (από 5 ως 10 χρόνια κατά περίπτωση), γλυτώνοντας με τον τρόπο αυτό ο ένοχος την τιμωρία. 

Το κακό είναι ότι υπάρχει μεν η δυνατότητα (δικαίωμα) των μελών να κάνουν διαβήματα και καταγγελίες στις Αρχές, αλλά αυτό εκτός του σημαντικού χρόνου που απαιτεί για να υπάρξει η αναγκαία κινητοποίηση (αν υπάρξει) τα εκθέτει και σε κινδύνους στους οποίους δεν θα χρειαζόταν αυτά να εκτεθούν αν υπήρχε κάποιος μηχανισμός ο οποίος να λειτουργούσε αποτελεσματικά.
Η τέτοια συμπεριφορά μιας διοίκησης σωματείου θίγει όχι μόνο τα μέλη του αλλά και τα συμφέροντα του Κράτους, το οποίο και θα έπρεπε ν’ ασκεί ουσιαστικότερο έλεγχο. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι έχουν υπάρξει πλήθος περιστατικών εικονικών δωρεών προς σωματεία (με πιο ξακουστά αυτά της Θεσσαλονίκης) με όφελος την μειωμένη φορολόγηση των εικονικών δωρητών. 

Με βάση τα παραπάνω η λογοδοσία στην περίπτωση της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. αποκτά πολύ μεγάλη σημασία, αφού την περίοδο Ιούνη 2013 έως Ιούνη 2014 το τμήμα ποδοσφαίρου ανήκε στην Ερασιτεχνική. Τα 3.475.608,96 που εμφανίζονται στον Λογαριασμό Αποτελεσμάτων χρήσης του Ισολογισμού της «Δικέφαλος 1924 Α.Ε.» ως «κόστος πωλήσεων» (βλέπε εδώ) πρέπει ν’ αφορούν στο σύνολο τους το κόστος του ποδοσφαιρικού τμήματος. Θυμόμαστε όλοι μας την σύμβαση μεταξύ της «Δικέφαλος» και της Ερασιτεχνικής με την οποία η πρώτη αναλάμβανε να βρεί χορηγούς στην δεύτερη για την κάλυψη του κόστους αυτού. Δεδομένου ότι σχετικά με την κύρια δραστηριότητα της η «Δικέφαλος» δεν παρουσίασε πωλήσεις το συγκεκριμένο κονδύλι πρέπει ν’ αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα. Μένει αυτό να διασταυρωθεί και από την πλευρά της Ερασιτεχνικής.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι μισές εισπράξεις των διαρκείας εκείνης της χρονιάς υποτίθεται ότι θα πήγαιναν για το γήπεδο (τουλάχιστον αυτό έγραφαν πάνω οι αποδείξεις). Αυτά τα λεφτά (αν κρίνουμε από το ποσό που υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκε) δεν μπήκαν στην «Δικέφαλος». Που βρίσκονται;
  • Μήπως χρησιμοποιήθηκαν για να μειωθεί στο μισό το χρέος της Ερασιτεχνικής όπως ισχυρίζεται ο Αλεξίου;
Βέβαια υπάρχουν και τα γνωστά ερωτήματα σχετικά με τα χρέη της Ερασιτεχνικής και συγκεκριμένα με την διάρθρωση του (πόσα και πού χρωστάει).
  • Είναι αλήθεια ότι μόνον μετά την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος ως ερασιτεχνικού η Ερασιτεχνική όφειλε στην Εφορία; Πληρώθηκαν αυτά τα λεφτά και αν όχι γιατί;
Εκτός από κάποια μέλη της Ερασιτεχνικής (τα οποία μάλιστα με απίστευτη ελαφρότητα ηθικών κριτηρίων έχουν καταταγεί στους «εχθρούς της Α.Ε.Κ.») που ρωτάνε κάθε τόσο τα ίδια πράγματα (και κάποιους δημοσιογράφους) και απάντηση δεν παίρνουν:
  • σε κανέναν άλλο δεν φαίνεται περίεργο ότι η Ερασιτεχνική δεν λαμβάνει από την «Δικέφαλος» ούτε ένα συμβολικό ενοίκιο για την παραχώρηση του οικοπέδου της στην Ν. Φιλαδέλφεια προκειμένου ν' αντιμετωπίσει τα έξοδα λειτουργίας της;
  • Είναι δυνατόν να έχουν περάσει τόσα χρήματα από τα ταμεία του Σωματείου και να μην μπορεί αυτό τουλάχιστον να πληρώσει τους υπαλλήλους του και τα ενοίκια του;
  • Γιατί δεν έχει γίνει Απολογισμός για το 2013; Πότε θα γίνει αυτός για το 2014;      
Πόσο θα συνεχίσουν τα μέλη της Ερασιτεχνικής Α.Ε.Κ. ν’ ανέχονται αυτή την κατάσταση; Από όλους τους υπόλοιπους φορείς και Αρχές ακούει κανείς; Αισθάνεται κανείς την ανάγκη να επέμβει ή υπάρχει «απαγορευτικό»; Μήπως τους ενδιαφέρει μόνο να σπεκουλάρουν και να εξαγοράζουν τον πολιτικό χρόνο που δεν διαθέτουν με ελέγχους για το αν εφαρμόζεται ο Ν. 2190/1920 και ο Ν. 2725/1999 και οι οποίοι «μεσομακροπρόθεσμα» δεν θ’ αποδώσουν τίποτα το χειροπιαστό;

Υ.Γ.1. Αν δεν ήταν δικηγόρος (που σημαίνει ότι έχει τουλάχιστον την ευχέρεια να μπουρδολογεί ασυστόλως χωρίς να λέει ουσιαστικά τίποτα) θα ήταν απορίας άξιο πως δίνοντας συνέντευξη δεν είπε τίποτα που να έχει ενδιαφέρον για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. Οι δηλώσεις του (βλέπε εδώ) με τις οποίες ήρθε πάλι στο προσκήνιο δεν μας έκαναν σοφότερους σε τίποτα και αν δεν ήταν έκπτωτος (και είχε δικαίωμα να ξανακατέβει ως υποψήφιος σε εκλογές) θα λέγαμε ότι μας προδιέθεταν για παραίτηση του Δ.Σ. και προκήρυξη εκλογών. Στην περίπτωση μας το μόνο που θα μπορούσαν να σημαίνουν είναι η παρουσίαση του έργου του εν είδει απολογισμού όπως κάνουν όσοι είναι έτοιμοι να την «κάνουν». Αν είναι έτσι «στο καλό και να μη μας γράφει» μπας και καταφέρουμε να τον λησμονήσουμε. Πρώτα όμως ας δώσει Απολογισμό για το 2013 & το 2014 και αν όλα είναι εντάξει ας πάει στο κα_ό (Το κενό γράμμα είναι είτε λ είτε κ. Την επιλογή την αφήνουμε σ' εσάς).

Υ.Γ.2. Πάντως ακόμη και αν χρειαστεί για οποιονδήποτε λόγο (κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει) ν' αλλάξει δουλειά μπορεί να σταδιοδρομήσει ως μουσικός. Το όργανο που του πάει «γάντι» είναι το ακορντεόν το οποίο ανοιγοκλείνει οσο και όπως θέλεις όπως τα χρέη της Ερασιτεχνικής που παρέλαβε, διακανόνισε, αποπλήρωσε και αφήνει στο επόμενο σε μια αέναη σκυταλοδρομία. Εμείς δεν αντέχουμε άλλο ν' ασχοληθούμε σοβαρά με τα λεγόμενα του. Κάποιοι άλλοι όμως το έκαναν (βλέπε εδώ).

22 Ιούνη 2015
παρατηρητήριο.

πηγή: aek-watch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου