.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Τσαλακώνουν τη νομιμότητα για χάρη του Μελισσανίδη

Ο ψωριάρης με τα λόγια χτίζει ανώγεια και κατώγεια. Η φράση ταιριάζει ταμάμ στον Γατούλη της ΑΕΚ. Μπορεί να πέρασε ένας χρόνος από τότε που θα έβγαινε η άδεια και θα έμπαιναν οι μπουλντόζες, μπορεί να βγήκε και η απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε συνταγματικές τις προκλητικά αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του νόμου 4277/2014, όμως άδεια δεν εκδόθηκε (ακόμα και το γιοφύρι της Αρτας πιο γρήγορα… αδειοδοτήθηκε) και δεν προβλέπεται να εκδοθεί (όπως κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, χωρίς στο μεταξύ να έχει μεσολαβήσει κάτι που να μας κάνει ν’ αλλάξουμε την εκτίμησή μας).

Το «σύστημα Γατούλη», όμως, πρέπει κατά τακτά χρονικά διαστήματα να ξαναζεσταίνει τη σούπα με το εξωτικό όνομα «Οπου να ‘ναι μπαίνουν οι μπουλντόζες», γιατί τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκε αποτελεσματικό μαντζούνι στην πώληση των εισιτηρίων διαρκείας. Αγόραζε ο οπαδός εισιτήριο διαρκείας για να βλέπει την ομάδα του στη Γ’ και τη Β’ Εθνική, σε τιμές… Καμπ Νου, αλλά ταυτόχρονα γινόταν και μέτοχος στην «Αγια Σοφιά». Κι επειδή όλοι κατάλαβαν ότι οι μετοχές που αφειδώς μοίρασε ο Γατούλης είναι «πέτσινες» και άρχισε η γκρίνια, έπρεπε και φέτος να ξαναζεσταθεί η ίδια σούπα.



Μετά την απόφαση του ΣτΕ, λοιπόν, η οποία πουθενά δεν τέμνεται με τις διαδικασίες έκδοσης της οικοδομικής άδειας, οι οποίες μπορούσαν να προχωρήσουν κανονικά και όσο εκκρεμούσε η διαδικασία του ΣτΕ, άρχισε το παραμύθι της δημόσιας διαβούλευσης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την οποία καθυστερούσε υποτίθεται ο Λαφαζάνης, αλλά θα δινόταν σε διαβούλευση, μετά από «παρέμβαση σε ψηλό επίπεδο». Μέχρι που την περασμένη Τετάρτη, η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι παρέλαβε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΑΠΕΝ τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για το περιεχόμενο της οποίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους μέχρι τις 2 Σεπτέμβρη (οι προθεσμίες καθορίζονται από το νόμο).

Πρόκειται για μια παράνομη πράξη, στην οποία συνέπραξαν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΑΠΕΝ και οι αρμόδιες Διευθύνσεις της περιφέρειας. Η παρανομία έγκειται στο ότι ως φορέας του έργου αναφέρεται η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», μια εταιρία που δεν έχει (και από το νόμο δεν μπορεί να αποκτήσει οποιαδήποτε ιδιοκτησιακή σχέση με το οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Δημόσιο στο Ερασιτεχνικό Σωματείο ΑΕΚ.

Δε θεωρούμε καθόλου συμπτωματικό το γεγονός ότι η ΜΠΕ στάλθηκε από το ΥΠΑΠΕΝ στην περιφέρεια την επομένη της αποχώρησης από την κεφαλή του υπουργείου του Π. Λαφαζάνη και της παράδοσης στον Π. Σκουρλέτη. Προκειμένου να διαλευκάνουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, επικοινωνήσαμε με τον πρώην υπουργό την Τετάρτη. Συνεργάτης του μας είπε το βράδυ της ίδιας μέρας ότι ο Π. Λαφαζάνης θα μας τηλεφωνήσει την επομένη για να του θέσουμε τα ερωτήματά μας. Μέχρι την Πέμπτη το βράδυ δεν είχε επικοινωνήσει.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΑΠΕΝ Επαμεινώνδας Τολέρης (έχει ενεργή ανάμιξη και στην έγκριση της ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός» για το εργοστάσιο στις Σκουριές, η οποία εγκρίθηκε με βάση τις διαβεβαιώσεις της… εταιρίας!), τον οποίο ρωτήσαμε πώς αναγόρευσε σε φορέα του έργου μια εταιρία που δεν έχει καμιά ιδιοκτησιακή σχέση, μας απάντησε ότι η υπηρεσία του δεν ελέγχει το ιδιοκτησιακό! Μας είπε, μάλιστα, ότι υπάρχει και σχετική νομολογία του ΣτΕ που τον καλύπτει! Για το γεγονός ότι έστειλε τη ΜΠΕ στην περιφέρεια μια μέρα μετά την αποχώρηση του Π. Λαφαζάνη, μας απάντησε ότι αυτό ήταν συμπτωματικό και πως ο υπουργός δεν εμπλέκεται στη διαδικασία, παρά μόνο υπογράφει την τελική έγκριση της ΜΠΕ. Εννοείται πως δεν τον πιστέψαμε, πολύ περισσότερο που παραδέχτηκε ότι ο υπουργός γνώριζε την υπόθεση!

Το βασικό ζήτημα, όμως, είναι η αναγνώριση της εταιρίας του Μελισσανίδη ως φορέα του έργου, υπό το πρόσχημα ότι δεν ελέγχεται το ιδιοκτησιακό κατά τη φάση ελέγχου της ΜΠΕ. Αυτό, πέραν του ότι προσκρούει στην κοινή λογική (θα μπορούσε ο κάθε «τρελός» να φτιάχνει μια ΜΠΕ, ν’ ασχολούνται δημόσιες υπηρεσίες με τον έλεγχό της και στο τέλος να αποδεικνύεται ότι ο «τρελός» δεν έχει κανένα δικαίωμα), προσκρούει στο σύνταγμα και στις διατάξεις του για την προστασία της ιδιοκτησίας. Κάθε δημόσια υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να ελέγχει το ιδιοκτησιακό ζήτημα σε μια υπόθεση που φθάνει ενώπιόν της.

Πέραν των παραπάνω, στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι γνωστό πως υπάρχει εμπλοκή στο ΥΠΑΠΕΝ. Και μάλιστα εμπλοκή που αφορά το ιδιοκτησιακό και έχει μπλοκάρει τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας εδώ και ένα χρόνο. Ο προϊστάμενος της ΔΟΚΚ, που ήταν η αρχική αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης, από τον περασμένο Αύγουστο έστειλε έγγραφο στη «Δικέφαλος 1924 ΑΕ», με το οποίο της ζήτησε να αποδείξει ότι νομιμοποιείται να ζητήσει την έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης. Στη συνέχεια, η σκυτάλη πέρασε στη ΔΑΟΚΑ (διεύθυνση που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση δύο παλαιότερων διεθύνσεων), η προϊσταμένη της οποίας απευθύνθηκε στο Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου του υπουργείου, με το ερώτημα αν η εταιρία του Μελισσανίδη νομιμοποιείται να ζητήσει την έκδοση Εγκρισης και Αδειας Δόμησης. Το Τμήμα απάντησε αρχικά ότι τα έγγραφα που προσκόμισε η «Δικέφαλος 1924 ΑΕ» είναι ανεπαρκή και έθεσε μια σειρά σημαντικά νομικά ζητήματα. Ο Μελισσανίδης συγκάλεσε άρον-άρον τη γνωστή γενική συνέλευση-παρωδία της ΑΕΚ, η οποία ενέκρινε (χωρίς να το διαβάσει καν) το περιβόητο παραχωρητήριο.

Οπως έχουμε γράψει, πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου παράνομη σύμβαση. Πυρήνας της παρανομίας είναι το ότι το ακίνητο (είτε στην αρχική του έκταση είτε στην έκταση που διαμορφώνει ο δασοκτόνος Ν. 4277/2014, κόβοντας ένα κομμάτι άλσους και παραχωρώντας το στην ΑΕΚ) έχει παραχωρηθεί στην ΑΕΚμόνο κατά χρήση, διοίκηση και διαχείριση, υπό τον όρο ότι σ’ αυτό θα ασκεί κοινωφελή δραστηριότητα και συγκεκριμένα την άθληση των αθλητών της. Αυτό το ακίνητο που της έχει παραχωρηθεί, η ΑΕΚ δεν έχει το δικαίωμα να το παραχωρήσει σε οποιονδήποτε τρίτο και μάλιστα σε μια κερδοσκοπική ανώνυμη εταιρία, η οποία δεν ασκεί κοινωφελή δραστηριότητα.

Αυτή η παράνομη σύμβαση κατατέθηκε από τους ανθρώπους του Μελισσανίδη στη ΔΑΟΚΑ και αυτή, ως όφειλε, τη διαβίβασε στο Αυτοτελές Τμήμα Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Εργου, προκειμένου να εκφέρει τη νομική του γνώμη για τη νομιμοποίηση ή μη της «Δικέφαλος 1924 ΑΕ». Το Τμήμα ακόμη δεν έχει απαντήσει, γι’ αυτό και η υπόθεση της άδειας εξακολουθεί να παραμένει μπλοκαρισμένη εδώ και ένα χρόνο.

Δεν μπορεί όλ’ αυτά να μην τα γνωρίζει ο Ε. Τολέρης. Δεν μπορεί να μην τα γνωρίζουν οι αρμόδιες διευθύνσεις της περιφέρειας. Πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχόλησε και εξακολουθεί να απασχολεί την επικαιρότητα. Εμπειροι υπάλληλοι είναι, γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί σε ένα ερασιτεχνικό σωματείο. Πώς εμφανίζεται ξαφνικά μια ανώνυμη εταιρία (που εξ ορισμού δεν έχει καμιά σχέση με το ερασιτεχνικό σωματείο) και καταθέτει ΜΠΕ ζητώντας Αδεια Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων; Και μόνο αυτό θα τους έκανε δυο φορές προσεκτικούς στο να ελέγξουν το ιδιοκτησιακό, για να μην υπάρξουν προβλήματα.

Γι’ αυτό και μιλάμε για παράνομη πράξη της διοίκησης, η οποία έγινε για να εξυπηρετήσει τον Μελισσανίδη. Και έγινε στη χρονική «τρύπα» που μεσολάβησε ανάμεσα στην αποχώρηση ενός υπουργού και στην ανάληψη του υπουργείου από έναν άλλο.

Ο Π. Σκουρλέτης έχει υποχρέωση να ανακαλέσει αμέσως τη ΜΠΕ που στάλθηκε στην περιφέρεια και να ελέγξει αυστηρά τους υπαλλήλους που έκαναν αυτή την προκλητική ενέργεια. Αν δεν το κάνει, θα επιβεβαιώσει εκείνο το παπαγαλάκι του Μελισσανίδη που έγραψε πριν από λίγες μέρες σε οπαδική ιστοσελίδα: «Τώρα στην θέση του [Π. Λαφαζάνη], στο αρμόδιο Υπουργείο θα έχουμε εκτός σοβαρής έκπληξης τον Πάνο Σκουρλέτη. Πολύ πιο light κατάσταση από τον Λαφαζάνη. Εδώ και αν είναι η  ευκαιρία της ΑΕΚ να προχωρήσει… Η ΑΕΚ θα έχει πολύ πιο εύκολο έργο, το επόμενο διάστημα με τον Πάνο Σκουρλέτη επικεφαλής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας». Εμείς, πέρα απ’ αυτό το άρθρο, θα απευθυνθούμε στο νέο υπουργό ΠΑΠΕΝ και θα του ζητήσουμε να πάρει θέση. Αλλωστε, εκκρεμεί αίτησή μας, στην οποία ουδέποτε απάντησε ο προκάτοχός του Π. Λαφαζάνης.

ΥΓ. Εννοείται πως η ΜΠΕ, ακόμη κι αν εγκριθεί, δεν οδηγεί ούτε καν στην έκδοση Αδειας Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων, διότι θα προσκρούσει στο ότι το οικόπεδο δεν ανήκει στην εταιρία του Μελισσανίδη. Ο ίδιος ο Ε. Τολέρης παραδέχτηκε πως αν από τη διαβούλευση αποδειχτεί κάτι τέτοιο, τότε δε θα υπογράψει ο υπουργός και δε θα εκδοθεί ΑΕΠΟ. Οσο για την Εγκριση και Αδεια Δόμησης, δεν εξαρτάται από τη ΜΠΕ, όπως δεν εξαρτιόταν και από την απόφαση του ΣτΕ. Η εταιρία του Μελισσανίδη δεν μπορεί να χτίσει γήπεδο σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δημοσίου παρά μόνο με διαδικασίες σκανδάλου Βατοπεδίου.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

πηγή:  eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου