.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ένα γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα: Grexit με μισθούς 200 ευρώ

Αποκαλυπτικός είναι ο οικονομολόγος και επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική ραδιοφωνία DLF.

Ο Ζιν σχολιάζει τη στάση της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις και ισχυρίζεται ότι κανονικά θα έπρεπε να επικεντρωθούν στην υλοποίηση του Σχεδίου Β' για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ παρουσιάζει την είδηση με τίτλο «Ζιν (Ifo): Βρυξέλλες και Παρίσι έδιωξαν τον Βαρουφάκη» και υπότιτλο «Το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ο Βαρουφάκης ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισάγει παράλληλο νόμισμα». Η επιλογή του αρχισυντάκτη είναι προφανής, αφού το όνομα Βαρουφάκης και τα σενάρια εξόδου από το ευρώ έχουν μεγάλη πέραση στον ελληνικό Τύπο αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της ενορχηστρωμένης επιχείρησης φθοράς του πρώην υπουργού και ακύρωσης κάθε συζήτησης για μια οργανωμένη έξοδο από τη φυλακή της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.


Όμως όπως τονίζει σε ανάρτησή της η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά, η ουσία στη συνέντευξη του Ζιν βρίσκεται σε άλλο σημείο από εκεί που στρέφει την προσοχή της η εφημερίδα. Ο Ζιν ισχυρίζεται ότι η χώρα μας δεν είναι ανταγωνιστική, δεν αποτελεί προορισμό επενδυτών εφόσον το κόστος εργασίας παραμένει υψηλό (!). Προσθέστε όσα θαυμαστικά και όσες βρισιές θέλετε αφού διαβάσετε - με δική σας ευθύνη - αυτή την παράγραφο:

«Η Ελλάδα έχει σήμερα μισθούς που ανέρχονται σε 15 ευρώ την ώρα. Αν το συγκρίνετε αυτό με τις γειτονικές χώρες, Τουρκία, Ρουμανία ή Βουλγαρία, εκεί οι μισθοί κυμαίνονται από 3 έως 5 ευρώ. Η Ελλάδα απλά δεν είναι ανταγωνιστική. Οι επενδυτές αποφεύγουν αυτή τη χώρα γιατί είναι πάρα πολύ ακριβή».

Μήπως είναι προφανές ότι το σχέδιο Σόιμπλε, το δικό τους Grexit περιλαμβάνει την απότομη πτώση των μισθών στην Ελλάδα; Η σύγκρουση είναι ταξική και η έξοδος από το ευρώ, αν γίνει με πρωτοβουλία των Γερμανών - της γερμανικής αστικής τάξης - και της Ε.Ε. θα φέρει με συνοπτικές διαδικασίες τους μισθούς των 200 ευρώ. Ας το κρατήσουμε αυτό, για την επόμενη μέρα και τη συζήτησή μας για το πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς.

Βέβαια αυτή τη στιγμή είναι στο πρόγραμμα η απότομη μείωση μισθών και συντάξεων εντός του ευρώ και εδώ ακριβώς έχει παγιδευτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαχειρίζεται την πολιτική κατάσταση.

Όλα αυτά υπογραμμίζουν την κρίση του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που διαρκεί ενώ μειώνονται οι μισθοί στη Γερμανία, στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Βαλκανική. Είμαστε ακόμα στην αρχή μιας μεγάλης σύγκρουσης για την εργασία και το μέλλον της.

Π.Φ.

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου