.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

«Χαστούκι στη λιτότητα» παρά τους εκβιασμούς


Με το ζόρι παντρειά... θυμίζει η περίπτωση της βράβευσης του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» με το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη» για το 2015 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το έργο και τη δράση τους.
Υστερα από την άρνηση παραλαβής του βραβείου, οι δύο δομές έλαβαν προχθές ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ευρωπαϊκό θεσμό ότι εφόσον επιμένουν στην άρνησή τους δεν θα καλυφθούν τα έξοδά τους για το ταξίδι στις Βρυξέλλες, στις 14 Οκτωβρίου, μοναδικός σκοπός του οποίου είναι η παρουσίαση των στοιχείων που έχουν συλλέξει οι δομές και που αποδεικνύουν τις τραγικές συνέπειες από τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθούνται εδώ και πέντε χρόνια στην Ελλάδα.
Στην τελετή βράβευσης, ο Γιώργος Βήχας, εθελοντής καρδιολόγος στο ΜΚΙΕ, παρουσίασε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που οι δύο δομές αρνούνται το βραβείο: «Οταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε μια επιτροπή, πριν από ενάμιση χρόνο, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της τρόικας, το πόρισμα που βγήκε ήταν ένα χάδι. Η άρνηση του βραβείου είναι μια προτροπή αφύπνισης και εγρήγορσης αυτό το χάδι να γίνει χαστούκι. Να γίνει ένα χαστούκι τόσο ηχηρό που να ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και να σηματοδοτήσει μια αλλαγή πολιτικών που να σταματήσουν τη γενοκτονία στους λαούς της Ευρώπης».
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Βήχας δήλωσε: «Θεωρούμε υποκριτικό ένας ευρωπαϊκός θεσμός να βραβεύει δύο δομές αλληλεγγύης οι οποίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που ο ίδιος αυτός θεσμός δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει».
Χαρακτήρισε μάλιστα απαράδεκτη τη στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προς τη μη κάλυψη των εξόδων για το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ως εκλεγμένοι βουλευτές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να στερούν τον λόγο από κάποιον Ευρωπαίο πολίτη.
«Το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί κανονικά, με δικά μας έξοδα. Εχουμε ήδη συντονίσει δράση με αλληλέγγυους πολίτες από το Αμβούργο της Γερμανίας, το Βέλγιο και την Αυστρία, οι οποίοι άλλωστε μας βοηθούν με την παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού καθώς και με ομιλίες στις οποίες συμμετέχουμε προκειμένου να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε το ελληνικό ζήτημα στην Ευρώπη όλο αυτό το διάστημα».
Bάσει στοιχείων του Ινστιτούτου Prolepsis, η μαζική φτωχοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας του ελληνικού λαού οδήγησε στα εξής:
▶ 6 στους 10 μαθητές, σε 64 σχολεία της Αθήνας, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.
▶ Το 61% των μαθητών στα παραπάνω σχολεία έχουν έναν γονιό χωρίς δουλειά, ενώ το 17% των οικογενειών δεν είχε κανένα γονιό που να εργάζεται.
▶ 11% από τα παιδιά είναι ανασφάλιστα και το 7% είχε ζήσει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από μια βδομάδα κατά το έτος 2014, ενώ το 3% εξακολουθούσε να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
▶ 406 σχολεία από όλη την Ελλάδα έλαβαν βοήθεια το 2014 για να σιτίσουν τους61.876 μαθητές τους.
▶ 1.053 σχολεία έχουν κάνει αίτηση φέτος για να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή», ώστε να λάβουν σίτιση οι 152.397 μαθητές τους εκ των οποίων σήμερα μόνο οι 15.520 μαθητές σε 150 σχολεία έχουν συμπεριληφθεί.
▶ 42.727 ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν από γονείς σε 23 νομούς όλης της χώρας: το 54% των οικογενειών αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα.
Βάσει μελέτης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής:
▶ 3,8 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας (432 ευρώ τον μήνα ανά άτομο).
▶ 2,5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (233 ευρώ τον μήνα ανά άτομο, που σημαίνει ακραία φτώχεια).
▶ Συνολικά το 58% του ελληνικού πληθυσμού, 6,3 εκατομμύρια πολίτες, ζουν κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου