.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Σκάνδαλο «Πόρτο Καρράς» - Σε κλοιό η νέα λαμογιά

Με την εκκίνηση μιας ποινικής και μιας διοικητικής διαδικασίας σφίγγει ο κλοιός γύρω από εκείνους που προσπάθησαν να δώσουν συνέχεια στο σκάνδαλο του Πόρτο Καρράς στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής, κάνοντας για μια ακόμη φορά πλάτες στον  μεγαλοκαπιταλιστή Κ. Στέγγο. Η «Κόντρα» αισθάνεται για μια ακόμη φορά δικαιωμένη, γιατί χάρη στο δικό της αγώνα μπαίνει και πάλι φραγμός στα σχέδια του ιδιοκτήτη του Πόρτο Καρράς, που εδώ και χρόνια προσπαθεί να κατασκευάσει 586 πολυτελείς βίλες σε δάσος 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία. Θυμίζουμε ότι η ιστορία του εν λόγω σκανδάλου εκτείνεται πίσω στα 2004, όταν κατατέθηκε και ψηφίστηκε η περιβόητη (ν)τροπολογία Πάχτα.

Ολα τα σχέδια του Κ. Στέγγου απέτυχαν, αλλά αυτός επέμεινε (είναι πολλά τα λεφτά βλέπετε) και κατάφερε το 2010, κινητοποιώντας λυτούς και δεμένους, να βγάλει μια οικοδομική άδεια, η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε. Κι όχι μόνο ανακλήθηκε η άδεια, αλλά έχουμε και ποινική διαδικασία για την έκδοσή της. Ο υπάλληλος της Πολεοδομίας που την εξέδωσε και ο τότε διεθύνων σύμβουλος της Πόρτο Καρράς ΑΕ παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ο πρώτος για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος (σε βαθμό κακουργήματος) και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία στις πράξεις του πρώτου (δηλαδή ότι τον έβαλε να κάνει την παρανομία).


Κι ενώ η υπόθεση έχει πάρει δικάσιμο για τις 11 Απρίλη του 2016, ήρθε τον περασμένο Αύγουστο (τότε που είναι παχιές οι μύγες) ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Μακεδονίας στο νομό Χαλκιδικής, Ι. Λανταβός, που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, και πέρασε μια απόφαση ανάκλησης της απόφασης με την οποία η Πολεοδομία Πολυγύρου ανακάλεσε την παράνομη άδεια! Για το έωλο αυτής της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ και του προϊσταμένου του γράψαμε αναλυτικά σε προηγούμενο φύλλο. Πέραν αυτού, η προκλητική αυτή απόφαση ήρθε να παρέμβει ωμά στην εκκρεμούσα ποινική δίκη, δημιουργώντας σκηνικό αθώωσης των δύο κατηγορούμενων, κατά παράβαση της υποχρέωσης των διοικητικών οργάνων να απέχουν από την έκδοση αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων όταν εκκρεμεί ποινική δίκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής Ι. Λανταβός γνώριζε πολύ καλά ότι εκκρεμεί ποινική δίκη γι’ αυτή την υπόθεση, γιατί η σχετική είδηση είχε αναδημοσιευτεί ευρέως από τα χαλκιδικιώτικα Μέσα, που αναδημοσίευσαν δικό μας ρεπορτάζ.

Η σκανδαλώδης απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ πάρθηκε στις 4 Αυγούστου. Στις 16 Αυγούστου αποκαλύψαμε και αυτή τη φάση του σκανδάλου, με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της «Κόντρας» (http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/24488.Νέο-σκάνδαλο-με-τις-παράνομες-βίλες-του-«Πόρτο). Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ στο ΥΠΑΠΕΝ, Δήμο Σιθωνίας, Πολεοδομία Πολυγύρου, πρόεδρο του συμβουλίου εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα), θέσαμε υπόψη τους το υλικό από το ρεπορτάζ μας και ζητήσαμε να πράξουν αυτό που επιβάλλει ο νόμος.

Ηδη, η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πολυγύρου να ερευνήσει το ζήτημα και η τελευταία διέταξε προκαταρκτική εξέταση, την οποία ανέθεσε στον Ειρηνοδίκη Πολυγύρου. Ξεκίνησε δηλαδή ποινική διαδικασία για το σύννομο της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ υπέρ της Πόρτο Καρράς ΑΕ.

Υπάρχει, όμως, σε εξέλιξη και διοικητική διαδικασία. Με έγγραφό του στις 31 Αυγούστου, ο Δασάρχης Πολυγύρου  Ελευθέριος Πιτσόκος ζητά επί της ουσίας την ανάκληση της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ. Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, μετά από αίτηση που υποβάλαμε, στην πραγματικότητα αποκαλύπτει ότι η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ πάρθηκε με απάτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το έγγραφο του Δασάρχη, τα έγγραφα της  δασικής υπηρεσίας που επικαλείται το ΣΥΠΟΘΑ για να θεμελιώσει την ανακλητική του απόφαση «δεν αφορούν αποφάσεις ή οδηγίες παρά μόνον ερωτήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης». Κι ακόμη, το έγγραφο του Δασάρχη επισημαίνει ότι «από την νομολογία του ΣτΕ, την ισχύουσα νομοθεσία και τις υπάρχουσες δασικές διατάξεις δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός και η δυνατότητα αλλαγής χρήσης των γεωργοδενδροκομικών καλλιεργειών των εξεταζόμενων εκτάσεων με την πάροδο των χρόνων, διότι συνιστά αποδέσμευση από τον πρωταρχικό σκοπό που δόθηκαν προς εκχέρσωση».

Οπως αποκαλύψαμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, με το οποίο σχολιάσαμε την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ, αυτή η απόφαση αγνόησε σκανδαλωδώς Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιου του Κράτους από το 2003, με την  οποία η έκταση που θέλει να τσιμεντοποιήσει ο Στέγγος κρίνεται ως δασική. Γνωμοδότηση στην οποία στηρίζεται και η παραπομπή σε βαθμό κακουργήματος των υπεύθυνων για την έκδοση της παράνομης οικοδομικής άδειας. Ο Δασάρχης Χαλκιδικής προσθέτει μια ακόμη πινελιά στην εικόνα του σκανδάλου, κατηγορώντας το ΣΥΠΟΘΑ ότι με απάτη βάφτισε έγγραφα της δασικής υπηρεσίας ως αποφάσεις ή οδηγίες, ενώ αυτά τα έγγραφα αφορούσαν ερωτήματα για το χειρισμό της υπόθεσης.

Το έγγραφο του Δασάρχη, που ενέχει θέση «αίτησης θεραπείας» προς το ΣΥΠΟΘΑ, καταλήγει ως εξής: «Θεωρούμε επιβεβλημένο να προβείτε στη δέουσα διόρθωση της από 4-8-2015, 8ης έκτακτης συνεδρίασής σας, όσον αφορά τα έγγραφα της δασικής υπηρεσίας, τα οποία επικαλείστε για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 2684/12/29-4-2013 απόφασης του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών (ΤΟΑΕΚ) της Υπηρεσίας Δόμησης της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής».

Κατόπιν και των παραπάνω, γίνεται φανερό ότι η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ δεν πάρθηκε εκ παραδρομής ή λόγω κακής εκτίμησης των στοιχείων, αλλά είναι μια δόλια απόφαση, η οποία -πέρα από την ωμή παραβίαση του νόμου- δε δίστασε ακόμα και να παραποιήσει την ουσία δημοσίων εγγράφων, όπως είναι τα έγγραφα της δασικής υπηρεσίας.

Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης παρενέβη στην υπόθεση και η προκαταρκτική εξέταση έχει ήδη διαταχθεί (ελπίζουμε να μη βαλτώσει). Αναμένουμε την παρέμβαση της γενικής γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Κλαμπατσέα (είναι και πρόεδρος του Κεντρικού ΣΥΠΟΘΑ) και του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Ν. Φραγκισκάκη, που επίσης έχουν ενημερωθεί από εμάς, καθώς και των υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Εσωτερικών, προκειμένου να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι και να μπει οριστικά τέρμα σ’ αυτό το σκάνδαλο.

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου