.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιοι ψήφισαν αυτή τη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιοτικά στοιχεία από την Public Issue

 
Αναδημοσίευση από kommon.gr:

Σημαντικά ποιοτικά στοιχεία που κάνουν σαφές ποιοι ψήφισαν και ποιοι δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά έδωσε στη δημοσιότητα η Public Issue. Σύμφωνα με ένα μεγάλο δείγμα από το σύνολο των προεκλογικών ερευνών της εταιρείας προκύπτει μία τάση ποιοτικής αλλαγής της εκλογικής βάσης του κόμματος.




Ο ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτέμβρη εκλογικά είναι πολύ διαφορετικός από τον ΣΥΡΙΖΑ του Γενάρη. Από τους πίνακες που παρουσιάζει η εταιρεία προκύπτουν τα εξής: Μεγάλη ενίσχυση στις γυναίκες, στις νοικοκυρές, στον μη ενεργό οικονομικά πληθυσμό. Μεγαλύτερες απώλειες έχει στους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους επιχειρηματίες, απώλειες έχει στην κατηγορία των μισθωτών και των ανέργων, χωρίς να προσδιορίζεται με σαφήνεια η ταξικότητα στους μισθωτούς (μεσαία, ανώτερα ή κατώτερα στρώματα της μισθωτής εργασίας).

Ενισχύεται λίγο στους συνταξιούχους και αισθητά, η πιο σημαντική ενίσχυση έρχεται από νοικοκυρές (8,6 μονάδες πάνω). Να σημειώσουμε εδώ ότι οι νοικοκυρές, μαζί με τους συνταξιούχους, ψήφιζαν παραδοσιακά τη Νέα Δημοκρατία. Σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε αυτές τις κατηγορίες βασιζόταν η ΝΔ για να διατηρήσει τα ποσοστά της. Εκτός από τη ΝΔ στις εκλογές του Γενάρη στις νοικοκυρές είχε απήχηση και το ΠΟΤΑΜΙ. 

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το υψηλότερο ποσοστό του στις νοικοκυρές (43,9%). Ακολουθούν οι άνεργοι (39,8%), οι μισθωτοί δημοσίου τομέα (39,7%) και οι φοιτητές (37,9%).

Να έχουμε κατά νου ηλικίες μεγάλες; Όχι. Υποχωρεί σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, ενισχύεται λίγο στους άνω των 65 και πιο αισθητά στους 25-34 δηλαδή στις ηλικίες που μπαίνουν στην παραγωγή και βρίσκονται στα πρώτα βήματα δημιουργίας οικογένειας.

Νέες γυναίκες, που δεν εργάζονται, αυτή φαίνεται πως είναι η βασική κοινωνική κατηγορία που ενίσχυσε αυτή τη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με την οικονομική κατάσταση των ψηφοφόρων. Στην κατηγορία όσων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες έχει αισθητή απώλεια (7 μονάδες). Αντίθετα πολύ ενισχυμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ από εκείνη την κοινωνική κατηγορία που προσδιορίζει ότι ζει άνετα ή τα καταφέρνει (11,8 μονάδες). 





Αναφορικά με την ταξική τοποθέτηση, το πώς ο καθένας αυτοπροσδιορίζει την ταξική του θέση, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύεται πολύ σε μεσαία και ανώτερα στρώματα (16 μονάδες) και στην αστική τάξη (9,5 μονάδες).

Σχετικά με την ιδεολογική αυτοτοποθέτηση, εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο όσοι δηλώνουν αριστεροί (-8,6 μονάδες) και ενισχύουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολίτες που δηλώνουν Κεντροαριστεροί (5,3 μονάδες).

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι δηλώνουν ότι ψήφισαν στο δημοψήφισμα του Ιουλίου οι ψηφοφόροι που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτέμβρη. Φανταζόμαστε ότι η εταιρεία έχει συμπεριλάβει την ερώτηση στα ερωτηματολόγια. Πάντως από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει η υπόθεση εργασίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε σημαντικά δυνάμεις που πήγαν στο ΟΧΙ και κέρδισε δυνάμεις από το ΝΑΙ.

Φαίνεται μια τάση αλλαγής της εκλογικής βάσης του κόμματος και φυσικά αυτή η τάση είναι σε εξέλιξη, καθώς οι εκλογές είναι μια φωτογραφία, αποτυπώνουν μία στιγμή στην κίνηση των συνειδήσεων. Εχει σημασία να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Αν συνεχίσουν δηλαδή να εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ τα στρώματα που πλήττονται περισσότερο από την κρίση και την πολιτική διαχείριση που επιβάλλει η συμφωνία με τους δανειστές. Και βέβαια πού πάνε, διότι το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι μια μεγάλη μάζα ψηφοφόρων εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουν (για την ώρα;) αποφασίσει τι θα κάνουν πολιτικά, δεν τους έχει κερδίσει κανείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

 

Πηγή: Public Issue – Αθροιστικό αρχείο Προεκλογικών Βαρομέτρων (Ν=3.020 άτομα) – Σεπτέμβριος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου