.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Καταδικάστηκαν 244 διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί

Τους 244 από τους συνολικά 255 κατηγορούμενους για συμμετοχή στις «παράνομες» αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013 καταδίκασε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, λίγες μέρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα.

Πολυετείς ποινές ως και 11 χρόνια φυλάκισης πρότειναν οι δικαστικές αρχές, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, ενώ ανάμεσα στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στα 255 άτομα ήταν φθορές δημόσιας περιουσίας και η συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις.


Το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε 244 ανθρώπους σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 14 μήνες. Μόνο τέσσερα άτομα αθωώθηκαν και οι κατηγορίες που βάραιναν άλλους κατηγορούμενους εντάχθηκαν σε ξεχωριστό φάκελο.

Τέσσερις γιατροί καταδικάστηκαν σε δέκα μήνες φυλάκισης «επειδή λέρωσαν ένα τέμενος», που χρησιμοποίησαν για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί έπειτα από συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις που τους είχαν αντιμετωπίσει με ωμή καταστολή.
Από τις δικαστικές αρχές δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο. Ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτες» τους διαδηλωτές και είχε δηλώσει ότι κάποιοι είχαν καταναλώσει αλκοόλ μέσα στο τέμενος.

«Ξεχάστε την πλατεία Ταξίμ» είχε προειδοποιήσει απειλητικά ο Τούρκος πρόεδρος όσους σκόπευαν να κατηφορίσουν στην παραδοσιακό ιστορικό σημείο συνάντησης των συνδικάτων κάθε Πρωτομαγιά.

Η εξέγερση είχε ξεκινήσει το  Μάιο του 2013 με αφορμή την ανάπλαση στο πάρκο Γκεζί και εξελίχθηκε σε κύμα μαζικών διαμαρτυριών κατά της τυφλής βίας των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές, και του αυταρχισμό της εξουσίας απέναντι στη λαϊκή βούληση.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου