.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

Του ΑΡΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ

Πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που έχει πληρώσει πανάκριβα και κατ' επανάληψη τη "διάσωση" των τραπεζιτών στα πέντε χρόνια των Μνημονίων συνιστά το νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Τσίπρα στους δανειστές. 

Αντί να θεσπίσει την άμεση μετατροπή όλων των προνομιούχων μετοχών σε κοινές και να επιβάλει στη συνέχεια το πέρασμα της διοίκησης των συστημικών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο, όπως επιβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το νομοσχέδιο προσφέρει και πάλι τη δυνατότητα στους τραπεζίτες και τους ξένους "επενδυτές" να διατηρούν τη διοίκηση των τραπεζών, ακόμη κι αν η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου προέρχεται από το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή τους φορολογούμενους.
 
Ακόμη χειρότερα, ο έλεγχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) περνάει απ' ευθείας στους δανειστές, δηλαδή στο ευρωπαϊκό τοκογλυφικό κεφάλαιο. Τα επτά από τα εννέα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ και τα δύο από τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του (συμπεριλαμβανομένων και των προέδρων των δύο οργάνων) θα επιλέγονται από "Επιτροπή Επιλογής" με τη σύμφωνη γνώμη του Euro Working Group. Η εν λόγω Επιτροπή Επιλογής θα αποτελεί άμεσο όργανο των δανειστών, αφού τα τρία από τα έξι μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, θα ορίζονται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM.

Στη συνέχεια, το διορισμένο από τους δανειστές, ουσιατικά, ΤΧΣ, θα αξιολογήσει τα Δ.Σ των Τραπεζών και θα κάνει όποιες αλλαγές θέλει στη διοίκησή τους, ενώ η παντοδύναμη Επιτροπή θα μπορεί να παύει και να αλλάζει τα μέλη του, ανάλογα με την "απόδοση" τους και θα καθορίζει τις απολαβές τους. Σημειωτέον, ότι το ΤΧΣ θα λειτουργεί υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, για ευνόητους λόγους.

Αυτό σημαίνει πλήρη παράδοση του άμεσου ελέγχου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος- και μέσω αυτού, στρατηγικής σημασίας, χρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, από τη βιομηχανία μέχρι τα ΜΜΕ- στους δανειστές και επικυρίαρχους της χώρας. Κάτι που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, ούτε πρόκειται να το συνειδητοποιήσουν οι περισσότεροι εκ των βουλευτών, οι οποίοι είναι ζήτημα αν προλάβουν να διαβάσουν και να κατανοήσουν το νομοσχέδιο μέχρι το Σάββατο το βράδυ που θα το ψηφίσουν.

Τα παραπάνω καθιστούν εξαιρετικά αναγκαία και επείγουσα τη λαϊκή, αγωνιστική παρέμβαση για:

-Την άμεση εθνικοποίηση των συστημικών τραπεζών και τη λειτουργία τους υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου.

-Την αντιμετώπιση του εκρηκτικού προβλήματος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αναφορικά με το καυτό πρόβλημα των στεγασικών δανείων. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!

-Την παροχή ζωτικά αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία, σε ρήξη με τις ασφυκτικές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει η ευρωζώνη.

πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου