.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ποια ΑΕΚ; «AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» Μ ΕΡΟΣ Δ’ (ΤΟ ΣΗΜΑ Η Π.Α.Ε. & Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ)

«AEK FC DEVELOPMENT NETWORK ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.Κ.-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Α.Ε.» - ΜΕΡΟΣ Δ’
(ΤΟ ΣΗΜΑ Η Π.Α.Ε. & Η ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ)


Το κείμενο που ακολουθεί αφορά ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο λόγω της σημασίας του δνε μπορεί να εξαντληθεί με τη μία, καθώς κάποιες πλευρές του πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος και ο μέχρι τώρα χρόνος δεν επαρκεί. Για τον λόγο αυτόν θα επανέλθουμε με νεότερο κείμενο μας. Σήμερα θα δούμε κάποιες από τις πλευρές του ζητήματος για τις οποιες η πληροφόρηση είναι επαρκής, δεδομένου ότι δεν είναι «σωστό» ν’ αφήνουμε του ΑΕΚτζήδες στο σκοτάδι ειδικά τώρα που βγήκε στη φόρα το θέμα της «AEK FC DEVELOPMENT» και λογικά θα υπάρχουν πολλές απορίες.


Σε κάθε σχέση αντιπροσώπευσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μιάς σύμβασης (προφορικής ή γραπτής) με την οποία να παρέχεται ρητά η άδεια από την μια πλευρά στην άλλη να δρα για λογαριασμό της (την αντιπροσωπεύει). Προφανώς από την εκτέλεσεη της σύμβασης πρέπει να προκύπτουν οφέλη και για τς δύο πλευρές, αλλιώς η σύμβαση δεν έχει νόημα. Τα οφέλη αυτά πρέπει να είναι απτά (μετρήσιμα), ενώ σε κάθε περίπτωση είναι σχετικά και όχι απόλυτα (δηλαδή προκύπτουν σε σύγκριση/αντιπαραβολή της υφιστάμενης σύμβασης με μια άλλη κατάσταση).

Τα παραπάνω ισχύουν κάθε φορά που κάποιος (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) κάνει μια δουλειά για κάποιον άλλο. Είδαμε επιγραμματικά στο Α’ Μέρος και αναλυτικά στο Β’ Μέρος τους σκοπούς που επιδιώκει η «AEK FC DEVELOPMENT». μεταξύ αυτών (και μάλιστα πρώτος-πρώτος) είναι:   

Η εμπορία (χονδρική-λιανική) αθλητικών και μη ειδών εντός και εκτός καταστημάτων, με αλληλογραφία και μέσω διαδικτύου.

Δεν πιστεύουμε ότι η διατύπωση εμφανίζει οποιαδήποτε δυσκολία. Η εταιρεία επιφυλάσσει στον εαυτό της τα ίδια δικαιώματα με την EMPIRE A.E. τον λόγο αυτόν και προκειμένου να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις προστέθηκε το «αθλητικών και μη ειδών». Έτσι η «AEK FC DEVELOPMENT» θα μπορεί να πουλά τα πάντα (από αθλητικό υλικό μέχρι...). Η εμπορία των ειδών αυτών θα γίνεται λιανικώς, δηλαδή στους ΑΕΚτζήδες και χονδρικώς σε συνεργαζόμενους εμπόρους αν και όταν η εταιρεία κρίνει ασύμφορη την ίδρυση υποκαταστημάτων της.

Προφανώς η «AEK FC DEVELOPMENT» θα πουλά μόνο είδη που φέρουν το σήμα και τα διακριτικά της Α.Ε.Κ. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει σύμβαση της εταιρείας με την Π.Α.Ε. για την δουλειά αυτή, η οποία και θα πρέπει να κατατεθεί στην Δ.Ο.Υ. της «AEK FC DEVELOPMENT» δηλαδή στην Φ.Α.Ε. ΑΘΗΝΩΝ (στην ίδια Δ.Ο.Υ. ανήει και η Π.Α.Ε.). Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό καθ’ ότι εμπλέκεται και η Ερασιτεχνική.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο «Αθλητικός Νόμος» (Ν. 2725/1999) με το άρθρο 66 (σελ. 3105 Φ.Ε.Κ.) αναγκάζει τις Π.Α.Ε & Κ.Α.Ε. να ενσωματώσουν στην επωνυμία τους την επωνυμία του ιδρυτικού σωματείου (παρ. 1). Στην επόμενη παράγραφο υποχρεώνει τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. να χρησιμοποιούν το έμβλημα και τα διακριτικά του ιδρυτικού σωματείου, ενώ τους παρέχει το δικαίωμα «της με οποιονδήποτε τρόπο χρήσης του σήματος και των διακριτικών του σωματείου». Ταυτόχρονα βέβαια σημειώνεται ότι «η χρήση αυτή δεν περιορίζει τα δικαιώματα του σωματείου στον τίτλο, στο έβλημα στο σήμα και στα διακριτικά εμφάνισης που εξακολουθούν να ανήκουν στο σωματείο και χρησιμοποιούνται ελέυθερα από αυτό σε όλα τα τμήματα του». Πάλι καλά να λέμε που δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει (έστω και λίγο) σήμα, έμβλημα και διακριτικά το σωματείο που ιδρύει Π.Α.Ε. ή/και Κ.Α.Ε.  

Για την παραπάνω χρήση του σήματος, του εμβλήματος και διακριτικών ο νόμος ορίζει ότι το ιδρυτικό σωματείο λαμβάνει δωρεάν (χωρίς να καταβάλει αντίτιμο) το 10% των μετοχών της Π.Α.Ε. ή/και Κ.Α.Ε. (άρθρο 71 παρ. 1 σελ. 3107 Φ.Ε.Κ.). Παρ’ ότι τα συγκεκριμένα άρθρα βρίσκονται στο κεφάλαιο «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» δεν προβλέπουν τίποτα το συγκεκριμένο για την εμπορική εκμετάλλευση του σήματος από τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. καθώς και τα δικαιώματα του ιδρυτικού σωματείου.Έτσι στην πράξη το ιδρυτικό σωματείο καταντά επαίτης, κάτι το οποίο είναι τραγικό αν σκεφτούμε πως από αυτό απορρέουν όλα τα δικαιώματα των Π.Α.Ε & Κ.Α.Ε.

Προφανώς και για να μπορεί να πουλά «AEK FC DEVELOPMENT» (Παναγιώτης Θώμογλου) έχει υπογράψει ήδη σύμβαση με την Π.Α.Ε. όπως σημείσα και παραπάνω. Αυτό όμως δεν μας λέει τίποτα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Ερασιτεχνικής. Υποψιάζομαι (για να μην πω είμαι σίγουρος) ότι δεν υπάρχει καμία γραπτή συμφωνία μεταξύ Ερασιτεχνικής και «AEK FC DEVELOPMENT». Ωστόσο θα ήταν χαζομάρα της εταιρείας να προχωρήσει στην κατάθεση και κατοχύρωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης των αντίστοιχων σημάτων χωρίς την «συγκατάθεση» της Ερασιτεχνικής.

Πράγματι όπως προκύπτει από την έρευνα η «AEK FC DEVELOPMENT» κατέθεσε το σήμα στο Υπουργείο Ανάπτυξης πρωτοκολλώντας μαζί και την έγγραφη συναίνεση της Ερασιτεχνικής (κάτι απολύτως αναμενόμενο αν λάβουμε υπ’ όψη ποιός κάνει κουμάντο σ’ αυτό). Λίγες μέρες αργότερα η αρμόδια Επιτροπή εξέδωσε θετική απόφαση και κατοχύρωσε το σήμα ΑΕΚ FC (και άλλο ένα) για λογαριασμό της εταιρείας. Πιστεύω πως προς το παρόν δεν υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάποια ειδικότερη αναφορά (για την οποία επιφυλάσσομαι στο μέλλον). Βέβαια δεν είμαι σίγουρος για το αν για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν ααπαιτείται απόφαση του Δ.Σ. (λέμε τώρα) ή ακόμη και έγκριση της Γ.Σ. των μελών του Σωματείου (μόνο στον «κόσμο των ιδεών του Πλάτωνα» θα συνέβαινε κάτι τέτοιο). Επίσης σ’ ένα «κανονικό» σωματείο η συναίνεση δίνεται έναντι κάποιων ανταλλαγμάτων, πράγμα για το οποίο διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες ότι έχει γίνει.

Έτσι η μόνη πιθανότητα η Ερασιτεχνική να εισπράξει κάτι από τα κέρδη (εκτός αν ακολουθήσει την πολιτική της EMPIRE) είναι μέσω της Π.Α.Ε. η οποία και θα καταλογίζει στα βιβλία της μέρος των κερδών (ανάλογα με τι προβλέπει η σύμβαση της με την «AEK FC DEVELOPMENT»). Στην περίπτωση αυτή μιλάμε για το περίφημο 10% που προβλέπει ο Ν. 2725/1999. Θα μπορούσε ωστόσο κατά την γνώμη μου να λαμβάνει το 10% απευθείας από την «AEK FC DEVELOPMENT» αφού η τελευταία αφαιρεί το κόστος πωλήσεων και την προμήθεια της και πάντως πριν αυτή ν’ αποδώσει λογαριασμό στην Π.Α.Ε. Καθ’ όσον τα χρήματα αυτά αφορούν δικαιώματα της Ερασιτεχνικής από το σήμα, το έμβλημα και τα διακριτικά που συνεχίζει να έχει στην κυριότητα της δεν αποτελούν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα και συνεπώς δεν αντίκεινται στις διατάξεις του Ν. 2725/1999.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι είναι αναγκαία η διατήρηση της πρόσδεσης της Ερασιτεχνικής στο άρμα της Π.Α.Ε. (και των θυγατρικών της) προκειμένου να μην εγείρει αξιώσεις οποιουδήποτε τύπου. Συνεπώς από την άποψη αυτή η διατήρηση φιλικών (και απόλυτα ελεγχόμενων) προς την Π.Α.Ε. διοικήσεων είναι μονόδρομος, εφ’ όσον όλοι όσοι ασχολούνται με το ζήτημα γνωρίζουν ότι η Ερασιτεχνική μπορεί ανά πάσα στιγμή να κερδίσει οποιαδήποτε προσφυγή εναντίον της κατάθεσης και εμπορικής κατοχύρωσης του σήματος και του εμβλήματος της Α.Ε.Κ. Άλλωστε υπάρχουν και πλήθος αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης (Διοικητικής Επιτροπής Σημάτων) ήδη από την περίοδο Νικολαΐδη μια από τις οποίες παραθέτω εδώ.      

Το καλύτερο όμως είναι ότι η «AEK FC DEVELOPMENT» έχει θέσει έναν από τους σκοπούς της (τον 8ο) τον εξής:

Την παροχή υπηρεσιών περί χορήγησης αδειών για την εμπορική εκμετάλλευση και την εκχώρηση εμπορικών σημάτων όσο και επι δικαιωμάτων συμβάσεων δικαιόχρησης.

Προφανώς σκέφτηκαν πως θα ήταν κρίμα τόση εμπειρία και τεχνογνωσία πάνω στο ζήτημα να πάει χαμένη και είπαν να βγάλουν λίγα λεφτά από αυτή.

Αυτά για την ώρα και θα επανέλθουμε σύντομα με ντοκουμέντα.

13 Νοέμβρη 2015
παρατηρητής 1.

πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου