.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Ένα καράβι για το Τελ Αβίβ

του Δημήτρη Τζιαντζή

Δύσκολο πια να μας σοκάρει η δεξιόστροφη προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε δεν πέσαμε από τα σύννεφα μετά τη διήμερη «πρώτη φορά αριστερή επίσκεψη» του Αλέξη Τσίπρα στο κράτος του Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να προσπεράσουμε τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό, τις επιπτώσεις και την ουσία αυτής της κίνησης. Δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμα και στελέχη που βρίσκονται σήμερα στη ΛΑΕ, όχι μόνο δεν είχαν φέρει αντιρρήσεις σε αυτή τη στρατηγική προσέγγισης με το κράτος του απαρτχάιντ αλλά στήριζαν το τρίγωνο αμυντικής-οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ακόμα και ως αντιπολίτευση.


Όπως γράφτηκε στο διαδίκτυο, ο Νετανιάχου αν είχε χιούμορ θα ρωτούσε τον έλληνα πρωθυπουργό σε πόσες αντιισραηλινές διαδηλώσεις έχει πάρει μέρος πριν επισκεφτεί το Τελ Αβίβ. «Άνθρωπο των εκπλήξεων» χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα τα ισραηλινά ΜΜΕ, υιοθετώντας το χαρακτηρισμό που του απέδωσε ο Άριελ Μέκελ, πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα από το 2010 έως το 2014.
Ο ίδιος ο Μέκελ, είχε γράψει άρθρο τον Ιανουάριο με τίτλο «Η νέα ελληνική κυβέρνηση: Το Ισραήλ έχει λόγο ανησυχίας», δήλωσε τώρα στην Jerusalem Post ότι δεν ήταν καθόλου δεδομένο πως ο Τσίπρας θα συνέχιζε τους ισχυρούς δεσμούς με το Ισραήλ που άρχισαν το 2010 υπό τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και συνεχίστηκαν από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Η επίσκεψή του Αλέξη Τσίπρα ωστόσο, και ο βαθμός στον οποίο διατηρούνται και ενισχύονται οι δεσμοί της ελληνικής κυβέρνηση με το Ισραήλ, αποτελούν ισχυρές ενδείξεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πια επικριτικός για το Ισραήλ όπως στο παρελθόν. Εξάλλου, ισχυρός υποστηρικτής της φιλίας με το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ο δεξιός «πρώην» αντισημίτης υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Κατά την επίσκεψη του νωρίτερα στο Ισραήλ φρόντισε να διασκεδάσει τη δήλωσή του περί «ελλήνων Εβραίων που πληρώνουν λιγότερους φόρους».

Μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τις τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, ιδίως στην έρευνα, την εξόρυξη και τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε και στις προοπτικές συνεργασίας και στον τουρισμό. Επιπλέον είπε πως μπορούν να γίνουν βήματα για την ενίσχυση των επενδύσεων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού των δύο χωρών που, όπως υπογράμμισε, είναι πολύ υψηλού επιπέδου.

Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός κράτησε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους βομβαρδισμούς αμάχων από τον ισραηλινό στρατό και την «τρομοκρατία από την άλλη πλευρά», τσουβαλιάζοντας στην ισραηλινή εκδοχή όλη την παλαιστινιακή αντίσταση. Καμιά αναφορά δεν υπήρξε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στον οικονομικό στραγγαλισμό της Λωρίδας της Γάζας, στον αποκλεισμό που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση και στο ρατσιστικό απαρτχάιντ. Απλά είπε ότι η Ελλάδα ως χώρα εταίρος του Ισραήλ και παραδοσιακά φίλη με τον παλαιστινιακό λαό επιθυμεί να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου να ανοίξουν παράθυρα ελπίδας για το Παλαιστινιακό.

«Αναγνωρίζω τις προσπάθειες που κάνετε για να μεταρρυθμίσετε την οικονομία», είπε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στις μνημονιακές αλλαγές και αναφέρθηκε στον «μεγάλο όγκο Ισραηλινών» τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η διγλωσσία του έλληνα πρωθυπουργού φαίνεται από το γεγονός ότι αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους μόνο μετά τη συνάντηση στη Ραμάλα με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και όχι μπροστά στον ισραηλινό ομόλογό του. Γιατί άραγε δεν επανέλαβε αυτές τις θέσεις και στα ισραηλινά μίντια; Σε αυτό το πλαίσιο αίσθηση, διπλωματική αναταραχή και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η κίνηση του έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναγνωρίσει ως «ιστορική πρωτεύουσα» του Ισραήλ την Ιερουσαλήμ υπογράφοντας στο βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου της χώρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον ισραηλινό Πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν. Ως γνωστόν η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν αναγνωρίζουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, για αυτό και οι πρεσβείες τους έχουν έδρα το Τελ Αβίβ. Η πρωτοβουλία, αν και μπορεί να χαρακτηριστεί αμφίσημη, δεν πέρασε απαρατήρητη από τα ισραηλινά ΜΜΕ.

πηγή: prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου