.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Εργατικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα

Ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναζητά συναίνεση και στήριξη από τις αστικές πολιτικές δυνάμεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι-Λεβέντη για να περάσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα- με αιχμή το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα κατάργησης της κοινωνικής ασφάλισης και σύνταξης-, σπεύδοντας σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο, πληθαίνουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του λαού ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της.

Σε θέσεις μάχης μπαίνουν τα ταξικά σωματεία για την νέα πανεργατική πανελλαδική Απεργία την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, ενώ μια σειρά κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες και έχουν αποφασιστεί για τις επόμενες.

Μαζική πορεία των επιτροπών αγώνα και σωματείων για τα 5-μηνα και προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» σε Δήμους

Μαζική ήταν η νέα συνέλευση εργαζόμενων στα πεντάμηνα, συμβασιούχων, προσωρινά και ελαστικά εργαζόμενων κάθε μορφής στους δήμους-ΟΤΑ μέσω των «κοινωφελών» προγραμμάτων. Σωματεία και εργαζόμενοι που παραβρέθηκαν αποφάσισαν αγωνιστική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στην Ομόνοια με πορεία στο υπουργείο Εργασίας, η οποία ήταν μαζική και μαχητική. Αντιπροσωπεία του συντονιστικού εργαζομένων συναντήθηκε με την Υφυπουργό Εργασίας κ. Αντωνοπούλου, με το αίτημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας με αξιοπρέπεια, την κατάργηση της «ενοικιαζόμενης» και κάθε μορφής προσωρινής απασχόλησης, ενάντια στην ανακύκλωση των ανέργων, για δουλειά με δικαιώματα και όχι δουλεία. Η Υφυπουργός επικαλούμενη «νομικό κώλυμα» το οποίο σύμφωνα με την ίδια της παρουσίασε ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ, δήλωσε πως το τρέχον πρόγραμμα δεν μπορεί να παραταθεί. Με βάση αυτό χιλιάδες απασχολούμενοι στα προγράμματα θα απολυθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ σε διάλυση θα οδηγηθούν υπηρεσίες και δομές σε πολλούς δήμους, όπου απασχολούνταν οι εργαζόμενοι με τα «προγράμματα» αυτά. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με πορεία κατευθύνθηκαν στα γραφεία της ΚΕΔΕ παρεμβαίνοντας σε σύσκεψη για το ίδιο θέμα. Η αρνητική αυτή απάντηση της κυβέρνησης οδηγεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με νέα συνέλευση-σύσκεψη των επιτροπών αγώνα και των σωματείων των ΟΤΑ στις 1/12 στο συνεδριακό κέντρο της Νέας Ιωνίας, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινητοποιήσεις, ώστε να μην πεταχτούν στο δρόμο οι χιλιάδες εργαζόμενοι. Επίσης, οι επιτροπές αγώνα (πάνω από 20 σε Δήμους στην Αττική) και τα σωματεία αποφάσισαν την μαζική τους συμμετοχή με μπλοκ στην Πανεργατική Απεργία στις 3 Δεκέμβρη.

Συνέλευση και Συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 27/11 η Πρωτοβουλία Συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου με κεντρικό σύνθημα «οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους και τα δικαιώματά μας κόντρα στην πολιτική τους».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Συντονισμού «απέναντι σε αυτήν τη γενικευμένη επίθεση του μαύρου μετώπου κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης, η μόνη διέξοδος και λύση είναι ο μαζικός συντονισμένος αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων». Να σημειωθεί ότι στις 19/11 προηγήθηκε συνέλευση σωματείων, επιτροπών αγώνα, λαϊκών συνελεύσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων της πόλης στην οποία συμμετείχαν οι σύλλογοι ΠΕ Λαγκαδά, Β’ και ΣΤ’, η Γ’ ΕΛΜΕ, η ΕΝΙΘ, το σωματείο συνταξιούχων “Η Ενότητα”, και το Σωματείο Υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Θεσσαλονίκης, ενώ παραβρέθηκαν μέλη ΔΣ και εργαζόμενοι από ΟΛΘ, ΣΙΔΕΝΟΡ, σωματεία από εκπαίδευση, επισιτισμό, εργαζόμενων ΜΚΟ και ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, κ.α.

Σύσκεψη Πρωτοβάθμιων Σωματείων στην Αθήνα, Πρωτοβουλία για συντονισμό και δράση

Μια ακόμα προσπάθεια να συντονιστούν αγωνιστικά σωματεία μπροστά στις μάχες και τα μέτωπα του επόμενου διαστήματος έγινε την Παρασκευή 27/11, με την σύσκεψη που κάλεσαν τα σωματεία που συμμετείχαν από την προηγούμενη ανάλογη συνάντηση στην «Πρωτοβουλία Σωματείων για συντονισμό» που εκφράστηκε και στην απεργιακή συγκέντρωση της 12/11 στο Μουσείο. Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΕΚΑ, συμμετείχαν με απόφαση αρκετά σωματεία, ενώ πολλά ακόμα σωματεία παρακολούθησαν ως παρατηρητές, ώστε να μεταφέρουν τις προτάσεις και τη συζήτηση και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού στο μέτωπο του Ασφαλιστικού που μπαίνει στην τελική ευθεία του με αιχμή «να μην περάσει» με κάθε τρόπο το αντεργατικό έκτρωμα που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση. Υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα για πρωτοβουλίες στη βάση των εργαζομένων και των σωματείων που θα ενισχύουν την συσπείρωση και την δράση στους χώρους δουλειάς, πέρα από τον σχεδιασμό του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και μεγάλων ομοσπονδιών. Η σύσκεψη αποφάσισε να καλέσει τα σωματεία σε Απεργιακή Συγκέντρωση στο Μουσείο στις 3 Δεκέμβρη. Να προτείνει την πραγματοποίηση Συλλαλητήριου από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα και την αντιλαϊκή πολιτική το Σάββατο 12 Δεκέμβρη στην Αθήνα. Αποφασίστηκε επίσης η προετοιμασία και οργάνωση μεγάλης συνέλευσης σωματείων στις 13 Ιανουαρίου 2016, με κάλεσμα σε δεκάδες σωματεία και επιτροπές αγώνα για συντονισμό και σχεδιασμό δράσης ενάντια στα δεκάδες «προαπαιτούμενα» και μέτρα που έρχονται «κατά ριπάς» με βάση τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η κυβέρνηση και προβλέπονται από το 3ο μνημόνιο.

Απεργιακή κινητοποίηση στην Υγεία στις 2 Δεκέμβρη

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία με αίτημα τη δημιουργία ενός δωρεάν συστήματος υγείας και προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 2 Δεκεμβρίου αποφάσισαν σωματεία και ομοσπονδίες της Υγείας για να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.


πηγή: narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου