.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Το τρίτο μνημόνιο και η απάντηση των εργαζομένων, του Γεράσιμου Αραβανή*

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με τους «εταίρους» το τρίτο μνημόνιο, το ψήφισε στη βουλή μαζί με το σύνολο των αστικών και φιλοευρωπαϊκών κομμάτων - Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ποτάμι- οδήγησε τη χώρα σε εκλογές και τις κέρδισε και τώρα ήρθε ο λογαριασμός για το λαό και τα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Άρχισε η συζήτηση κατά δόσεις και η ψήφιση των προαπαιτούμενων και η εφαρμογή τους στη ζωή.
Το πρώτο κύμα των προαπαιτούμενων ήταν και τα λιγότερο επώδυνα. Και όμως η αναταραχή στην κυβέρνηση και η δυσαρέσκεια στο λαό ήταν σημαντική.

Ετοιμάζεται και θα κατατεθεί το δεύτερο κύμα μέτρων πολύ πιο επώδυνο. Θα περιλαμβάνει τις μεγάλες ανατροπές στο συνταξιοδοτικό και γενικότερο στο ασφαλιστικό, την περικοπή των συντάξεων, τα μέτρα φορολόγησης των αγροτών κ.ά.

Κατατέθηκε και θα ψηφιστεί στις 5/12 ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2016, στον οποίο περιλαμβάνονται τα οικονομικά μεγέθη των ρυθμίσεων του δεύτερου κύματος των προαπαιτούμενων. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι πραγματικός όλεθρος για τους εργαζόμενους. Σημειώνουμε εν συντομία ότι περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας περισσότερο από 5,7 δισ. €. Από αυτά, 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ είναι φοροεισπρακτικά μέτρα και 2,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από περικοπές δημοσίων δαπανών κυρίως  κοινωνικών δαπανών και όλα αυτά σε ένα οικονομικό περιβάλλον που μετά την ύφεση του 2015 προβλέπεται ύφεση -0,7% για το 2016 και η ανεργία προσεγγίζει το 27%. Οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών θα προέλθουν από τη μείωση κατά 1,8 δις ευρώ των εισφορών υπέρ των συνταξιούχων, τα 532,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6%, ενώ τα 178 εκατ. θα προέλθουν από την επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις. 102 εκατομμύρια ευρώ από σταδιακή αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ, 223 εκατ. € από τη μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ. 187,7 εκατ. ευρώ από τη μείωση συντάξεων του δημοσίου, 538 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση των συντάξεων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, 14,8 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση επιδοτήσεων δημόσιων φορέων, 22 εκατομμύρια από περικοπές στις δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη. Από το μειωμένο μισθολόγιο στο δημόσιο 200 εκατ. €, από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% 105 εκατ. € κ.λπ. Είναι φανερές οι τεράστιες επιπτώσεις τους εργαζόμενους και ειδικότερα στα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Η αύξηση των φόρων κατά 3,2 δισ. € θα προέλθει κατά 142,2 εκατ. από την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος, 32 εκατ. € από την αύξηση του φόρου εισοδήματος τους αγρότες το 2016 και ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια, 150 εκατ. από αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες των φυσικών προσώπων, 1,31 δισ. € από τις αλλαγές στους συντελεστές Φ.Π.Α και τη σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, 377 εκατομμύρια ευρώ από την αναμόρφωση συντελεστών στην  ειδική εισφορά αλληλεγγύης, 90 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση στα ασφάλιστρα, 20 εκατ. από την κατάργηση ορισμένων απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ, 157 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών πρόσωπων και 114 εκατομμύρια ευρώ από την άφιξη προκαταβολής στους ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται επίσης μια τοποθέτηση γενικού χαρακτήρα για αποσύνδεση του μισθού από το βαθμό του δημοσίου υπαλλήλου. Από ότι αναφέρεται οι δανειστές ζητούν τη δραστική μείωση των εισαγωγικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και την πριμοδότηση των υψηλών κλιμακίων και των θέσεων ευθύνης, πράγμα που θα σημάνει νέα μείωση των μισθών τους. Καθένας αντιλαμβάνεται ότι ο «λογαριασμός» θα είναι συντριπτικός για τους εργαζόμενους.

Κοντά σε αυτή τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση η οποία θα επιδεινώσει περαιτέρω το οικονομικό κλίμα και την ύφεση υπάρχει και ένα πλέγμα άλλων προβλημάτων κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα, με κορυφαίο το προσφυγικό, τα οποία τείνουν να πάρουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα και να τροφοδοτήσουν σοβαρές εξελίξεις. Ήδη απ` αφορμή την επίθεση στο Παρίσι οι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. μειώνουν τον αριθμό των προσφύγων που εισέρχεται σε αυτές και θα τον μειώσουν ακόμη περισσότερο με συνέπεια στις βαλκανικές χώρες, την Ουγγαρία, την Αυστρία, την ΠΓΔΜ κ.λπ. να υψώνουν φράχτες στα σύνορα με στόχο τουλάχιστον το μεγάλο περιορισμό της διέλευσης προσφύγων. Το αποτέλεσμα θα είναι η ήδη επιβαρημένη Ελλάδα να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια πρόσφυγες επιπλέον που θα παραμείνουν στο έδαφος της. Καθένας αντιλαμβάνεται τις συνέπειες.

Οι εξελίξεις αυτές τροφοδοτούν και θα τροφοδοτήσουν τη δυσαρέσκειά και την αγανάκτηση του λαού. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο ριζοσπαστισμό ευρύτερων λαϊκών τμημάτων. Ήδη γι` αυτό υπάρχουν εμφανή δείγματα. Το συλλαλητήριο 6000 αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας στην Πλατεία Συντάγματος και την μαχητικότητα τους είχαμε χρόνια να το δούμε. Το ίδιο μπορούμε να σημειώσουμε για τον αγώνα των ναυτεργατών, των νοσοκομειακών και άλλες κινητοποιήσεις. Η εικόνα των πρώτων συνεπειών από την εφαρμογή των νέων μέτρων, ιδιαίτερα των πρώτων πλειστηριασμών, των μειωμένων συντάξεων που θα πάρουν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι, θα δημιουργήσουν κατάσταση εκρηκτική.

Φυσικά κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα και η επέκταση της φτώχειας θα δώσουν από μόνα τους ώθηση στην άνοδο του κινήματος. Χωρίς αποφασιστική παρέμβαση των ηγεσιών των αγωνιστικών συνδικάτων και των πολιτικών δυνάμεων της μαχόμενης αριστεράς θα έχουμε μία από τα ίδια. Η πανελλαδική απεργία της 12/11 δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, παρά το θετικό στοιχείο ότι πραγματοποιήθηκε. Το ποσοστό των απεργών ήταν χαμηλό. Οι απεργιακές συγκεντρώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις συνήθεις, μακριά όμως από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις κατά την επιβολή του 1ου και του 2ου μνημονίου και φυσικά πολύ μακριά από τις ανάγκες που η κατάσταση επιβάλλει σήμερα.

Είναι βέβαιο ότι τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν σε βαθιές εξελίξεις στο πολιτικό επίπεδο. Θα δοκιμαστεί το σύνολο των αστικών πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των κυβερνητικών- ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στο σχετικά ανώδυνο πρώτο σχέδιο νόμου με προαπαιτούμενα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δύο απώλειες βουλευτών του και οι ΑΝΕΛ ένα βουλευτή. Η ανερχόμενη λαϊκή αγανάκτηση και η πίεση στα κυβερνητικά κόμματα και την κυβέρνηση θα βαθύνει τις διαφωνίες και τις φυγόκεντρες τάσεις. Η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία απειλείται και μαζί η κυβερνητική σταθερότητα. Φυσικά εφεδρείες ήταν αστική τάξη διαθέτει, κυβερνητικά σχήματα ευρύτερης πολιτικής βάσης με τη σύμπραξη και άλλων κομμάτων μπορεί να δημιουργηθούν, οι συνέπειες όμως από μια τέτοια εξέλιξη θα αποδειχθούν πολύ μεγάλες, ιδιαίτερα αν υπάρχει η απειλή ενός ισχυρού εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζονται εκτός των πολιτικών ηγεσιών, οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες αλλά και το σύνολο των ευρωπαϊκών ηγεσιών. Χαρακτηριστικές του κλίματος είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες και ιδιαίτερα η επίσκεψη Τσίπρα στον πρόεδρο της δημοκρατίας καθώς και οι θέσεις και τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων. Ακόμη πιο χαρακτηριστικοί είναι οι τίτλοι και τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων. - Οι δανειστές πιέζουν για διεύρυνση της κυβέρνησης, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για το χρέος, αναφέρει η Real. Η κυβέρνηση όμηρος του ασφαλιστικού. Αναζητεί σωσίβιο συνεννόησης με την αντιπολίτευση, αναφέρει το Βήμα. Καλώ σε εθνικό διάλογο για ασφαλιστικό, παιδεία και συνταγματική αναθεώρηση λέει σε συνέντευξή του στο έθνος ο Τσίπρας. Ο Τσίπρας σε ναρκοπέδιο, είναι ο τίτλος της Κυριακάτικης Δημοκρατίας. Τα επώδυνα μέτρα, η ανταρσία στο ΣΥΡΙΖΑ και τα σενάρια για οικουμενική, είναι ο τίτλος του Ελεύθερου Τύπου. Πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για εθνικό διάλογο, είναι ο τίτλος της Αυγής. Σκηνικό πολιτικής αστάθειας, σενάρια νέων συνεργασιών αναφέρει Καθημερινή. Κρέμεται από μια κλωστή η κυβέρνηση, είναι ο τίτλος της εφημερίδας Το Άρθρο¬-. Σε παρόμοιο κλίμα κινούνται σχεδόν όλες οι Κυριακάτικες εφημερίδες.

Όσα αναφέραμε είναι οι εκδηλώσεις της πολιτικής αστάθειας στην οποία εισέρχεται η χώρα, των κινδύνων για τον αστικό κόσμο και την Ε.Ε. και των δυνατοτήτων για τον εργαζόμενο λαό να αμφισβητήσει και να απειλήσει την εφαρμογή των μνημονίων, να διεκδικήσει την επιβίωση του και να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για το λαό και τη νεολαία.

Το πρόβλημα είναι αν σήμερα η Κομμουνιστική και γενικότερα η αριστερά μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία, να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες, να συνεγείρει και να κινητοποιήσει το λαό, ή θα έχουμε μια επανάληψη όσων ζήσαμε από την επιβολή του πρώτου μνημονίου μέχρι σήμερα. Η επίθεση που δέχεται ο λαός είναι τεράστια. Στο στόχο αυτόν έχει συντονιστεί ολόκληρος ο αστικός κόσμος και μαζί οι ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ό,τι έχουν και δεν έχουν. Η επίθεση αυτή απαιτεί αντίστοιχου μεγέθους απάντηση. Όχι τμηματικά, όχι διασπασμένες, ξεχωριστές και φυσικά αναποτελεσματικές δράσεις, αλλά πλατιά κινητοποίηση του λαού, των εργατών και των υπαλλήλων των επαγγελματιών, των αγροτών και της νεολαίας για την απόκρουση των μέτρων, την επιβίωση του λαού το άνοιγμα φιλολαϊκή προοπτικής.

Πιο συγκεκριμένα: Οι αγώνες και το κίνημα το επόμενο διάστημα πρέπει να οργανωθούν σε ενιαία βάση. Να μπει τέρμα στις ξεχωριστές συγκεντρώσεις, κάθε κόμμα τη δική του συνδικαλιστική συσπείρωση, τα δικά του συνδικάτα και την εντελώς ξεχωριστή δράση. Η τακτική αυτή οδηγεί στον κατακερματισμό, στην πολυδιάσπαση και κατά συνέπεια στην απογοήτευση των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα δεν έδωσε καμιά επιτυχία μεγαλύτερη ή μικρότερη και κυρίως λειτούργησε έστω και ακούσια υποβοηθητικά της επιβολής της πολιτικής του κεφαλαίου. Το κίνημα, χωρίς να καταργείται η αυτοτέλεια καμιάς οργάνωσης και καμιάς παράταξης, δρα ενιαία, στη βάση ενός από κοινού συμφωνημένου πλαισίου διεκδικήσεων, στόχων και τακτικής.

Όσον αφορά τις διεκδικήσεις και τους στόχους που θέτει. Δεν θα ανακαλύψουμε εμείς τον τροχό, τον βρήκαν άλλοι προ αιώνων. Οι στόχοι πρέπει να είναι ότι συσπειρώνει το λαό και τον κινητοποιεί, δηλαδή η ικανοποίηση των αιτημάτων και των διεκδικήσεων του και η αντιμετώπιση της φτώχειας και της περιθωριοποίησης του. Η απόκρουση των μνημονιακών μέτρων, η αύξηση των μισθών,  η μείωση των φόρων, ένα κοινωνικά δίκαιο φορολογικό σύστημα, η αύξηση των συντάξεων, η ενίσχυση του καταρρέοντος συστήματος υγείας, η παιδεία κ.λπ. Εν τέλει η συνολική ανατροπή των μνημονίων και των μνημονιακών νόμων. Ο αγώνας για την απαλλαγή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος από τις ηγεσίες που υπηρετούν τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες και όχι τους εργαζόμενους. Παράλληλα όμως πρέπει να τεθούν ορισμένα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, χωρίς την ικανοποίηση των οποίων η χώρα δεν πρόκειται να ανακάμψει και κυρίως να βελτιωθεί η ζωή των εργαζομένων. Αναφερόμαστε στο αίτημα της διαγραφής του δημόσιου χρέους, στο ζήτημα των τραπεζών, στον αγώνα εναντίον της Ε.Ε. και των καταστρεπτικών οδηγιών της κ.λπ.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την συνεννόηση μεταξύ των αριστερών πολιτικών δυνάμεων και το σταμάτημα ενός άγονου και τυφλού πολέμου μεταξύ τους. Οι διαφορές μεταξύ τους υπάρχουν και είναι μεγάλες. Χωρίς καμιά πολιτική δύναμη να χάνει την αυτοτέλεια της, ή να απαλλοτριώνει το δικαίωμα της να προβάλει το σύνολο της πολιτικής της, μπορούν να συνεννοηθούν για ενιαία δράση των εργαζομένων και των συνδικάτων στη βάση που προαναφέραμε. Η δράση αυτή και τα αποτελέσματα της θα διαμορφώσουν το έδαφος για μια βαθύτερη συμφωνία με στρατηγικά χαρακτηριστικά, για ένα ενιαίο μέτωπο που θα στοχεύει και θα αγωνίζεται για βαθύτερες αλλαγές στους ταξικούς συσχετισμούς και στην πολιτική με στόχο το σοσιαλισμό.

Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου είναι μια ευκαιρία για το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, η οποία δεν πρέπει να χαθεί. Και εκεί όλοι θα κριθούν και θα κριθούν αυστηρά. Η ιστορία δεν συγχωρεί.

Ο Γεράσιμος Αραβανής είναι πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και πρώην βουλευτής του

2015-11-23

πηγή: lefkadanews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου