.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: «Συμφέρουσα η παράταση για τον ΕΜΑΚ Φυλής» έλεγε και ο Γ. Σγουρός, αν δεν το θυμάστε…

Σε αυτή τη χώρα φαίνεται ότι έχουμε πολύ κοντή μνήμη –ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν κάποιοι και κάποιες. Πανηγυρίζει με Δελτίο Τύπου της 28/12/2015  η Περιφέρεια Αττικής για την απόφαση της ΕΕ του ΕΣΔΝΑ να προχωρήσει «στο δικαίωμα προαίρεσης της υπ. αριθμ. 8204/08.11.2011 (ορθή επανάληψη της υπ. αριθ. 11677/31.12.2010) σύμβασης που αφορά στις «Υπηρεσίες Υποστήριξης Λειτουργίας, Συντήρησης και Επισκευής του ΕΜΑ» και μας πληροφορεί πόσα… καλά θα συμβούν στους πολίτες και το περιβάλλον από την παράταση των ίδιων συμβάσεων, τις οποίες είχε συνάψει και ο Γ. Σγουρός! (Περίεργο, δεν παρατηρήσαμε επί Γ. Σγουρού πολλά καλά για τους πολίτες και το περιβάλλον, γι’ αυτό άλλωστε και οι πολίτες άλλαξαν την ψήφο τους. Πού να ξεραν…).

Μερικές εύλογες απορίες για το θέμα:
 
·         Γιατί η Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΣΔΝΑ δεν περιμένει να δημοσιευτεί πρώτα η απόφαση της ΕΕ ώστε να μπορούμε όλοι να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα και να κρίνουμε αν ισχύουν τα όσα διθυραμβικά αναφέρει το Δελτίο Τύπου;
 
·         Φαίνεται, πάντως, ότι πρόκειται για δεύτερη ανανέωση της αρχικής σύμβασης, με κοινοπραξία της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ (συμφερόντων Μπόμπολα). Την πρώτη την είχε κάνει ο Γ. Σγουρός στις 30/12/2013 και για να τη δικαιολογήσει τότε, είχε επίσης επικαλεστεί εκπτώσεις και άλλα οφέλη, που όπως αποδείχτηκε δεν υπήρχαν. Για την ακρίβεια, παρά και τις τότε τυμπανοκρουσίες, η παράταση της σύμβασης είχε χαρακτηριστεί στον τύπο «σύμβαση-δώρο» για τους εργολάβους. Τελικά η ιστορία θα επαναληφθεί ως τραγωδία ή ως φάρσα;
 
·         Το μόνο σίγουρο με βάση το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής είναι ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή και ο ΕΣΔΝΑ έχουν σκοπό να αυξήσουν τη δυναμικότητα του ΕΜΑΚ Φυλής. Χωρίς καμία αιδώ, πανηγυρίζουν για αυτό, λέγοντας ότι θα συμβάλλει στην ανακύκλωση. Η διαιώνιση του εγκλήματος της Φυλής, και μάλιστα με αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ, είναι ΝΤΡΟΠΗ. Και είναι ακόμη μεγαλύτερη ντροπή γιατί αναγγέλλεται από μια παράταξη που εκλέχτηκε με προμετωπίδα το κλείσιμο της Φυλής και των εγκαταστάσεων του ΟΕΔΑ.
Περισσότερο από ένα χρόνο μετά, το έγκλημα της Φυλής συνεχίζεται, ο ΧΥΤΑ Γραμματικού συνεχίζεται, οι ίδιες κοινοπραξίες εργολάβων αναλαμβάνουν τα ίδια έργα, η ανακύκλωση παραμένει στο 5% στην Αττική (εν έτει 2015!) και η περιφερειακή Αρχή… πανηγυρίζει την αριστεροσύνη της και την οικολογική της ευαισθησία.

Η υπόθεση «βρωμάει» από χιλιόμετρα πια…

-------------------------------------
Για να καταλάβετε για ποιο λόγο είναι αναγκαίο να δούμε την απόφαση πριν μιλήσουμε, σας παραθέτουμε το εισηγητικό της υπόθεσης, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΣΔΝΑ. Αξίζει να δείτε τη "σοβαρότητα" με την οποία περιβάλλει ο εισηγητής (που ανήκει στη Δύναμη Ζωής) το εξεταζόμενο θέμα. Πραγματικό μνημείο λόγου...

"Εισήγηση για το ΕΜΑ
Επιβιβαζόμαστε στο ολοκαίνουριο σκουριασμένο μας σαραβαλάκι.
Ξεκινάμε, όχι ακόμα, μετράμε. Μα τι μετράμε;  Διπλογραφικό δεν έχουμε…
Μετράμε αυτά που έχουμε πληρώσει  … 140 – 150 – 160 … ακόμα μετράμε. Τι; Εκατομμύρια !
Αυτά που θα μας έρθουν από το  παρελθόν και θα τα χρωστάμε. Είπαμε διπλογραφικό δεν έχουμε, δεν έχουν τιμολογηθεί ακόμα. Γιατί να αγχωνόμαστε; Έχουμε και μια ηλικία.
 Καλά αυτό είναι σκάνδαλο.
Πόσο μας διαφημίζανε. 80 εκατομμύρια  και υπερσύγχρονο στη Βουλγαρία
Εμείς 160 εκατομμύρια και πληρώνουμε και τόκους υπερημερίας.
Το ΕΜΑ κατασκευάστηκε για να επεξεργάζεται σύμμεικτα, να παράγει compost από τα οργανικά και RDF.
α) RDF
Το RDF ως εναλλακτικό καύσιμο χρησιμοποιείται κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία και δεν δημιουργεί υπόλειμμα γιατί όποιο υπόλειμμα παράγεται αναμιγνύεται κατά την καύση στο τσιμέντο.
Πρέπει δε να πληροί ορισμένους όρους όπως υγρασία έως 20%, θερμογόνο δύναμη 6.000 Kcal/κιλό και άλλα χαρακτηριστικά.
Το παραγόμενο RDF του εργοστασίου είχε υγρασία 35%, άρα, για να μπορέσει να οδηγηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία χρειάζεται ξύρανση η οποία προϋποθέτει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων όπως ισχυρίζεται η υπηρεσία και ο ανάδοχος.
Για να δούμε όμως γιατί το RDF έχει αυτή την υγρασία.
Κάνοντας ανάλυση διαπιστώνουμε ότι το 25% του παραγόμενου υλικού ήταν άσχιστη σακούλα. Δηλαδή, στους 100 τόνους εισερχομένων, παράγεται 45% RDF, δλδ 45 τόνοι και το 25% του 45% άσχιστη σακούλα. Επομένως μεγάλη ποσότητα οργανικών τα οποία βρίσκονται εντός της άσχιστης σακούλας παραμένουν στο RDF και για αυτό το λόγο το RDF έχει υψηλή υγρασία. Το υπόλοιπο έχει 30% πλαστικών, 55% χαρτί κλπ σίδηρα, αλουμίνια πέτρα, ξύλα.
Αποτέλεσμα αυτών των παραμέτρων είναι το RDF να οδηγείται στο ΧΥΤΑ και να θάβεται.
Από τους 180.000 τόνους αποβλήτων που επεξεργάζεται το εργοστάσιο το χρόνο, 8.000 τόνοι RDF συγκεντρώνονται στη ραφιναρία το οποίο έχει όλες τις προδιαγραφές για εμπορεύσιμο RDF, καθώς έχει μόλις 15% υγρασία και θερμογόνο δύναμη 15.000Kcal. Παρόλα αυτά και αυτό θάβεται στο ΧΥΤΑ.
Όλα αυτά αλλάζουν.
Ο ανάδοχος θα είναι υποχρεωμένος να παράγει, από δω και στο εξής, RDF βελτιώνοντας τον εξοπλισμό ώστε να είναι οι σακούλες σχισμένες. Έτσι η υγρασία στο RDF θα μειωθεί και θα πλησιάσει το 20% που είναι απαραίτητο για να οδηγηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε επενδύσεις ο ανάδοχος αλλάζοντας τους σχίστες.
Με αυτό τον τρόπο, τον πρώτο χρόνο είναι υποχρεωμένος ο Ανάδοχος να οδηγήσει στην τσιμεντοβιομηχανία 20.000 τόνους RDF. Του έχουμε βρει και πελάτη, με στόχο να μπορέσουμε να εκτρέψουμε από το ΧΥΤΑ το παραγόμενο RDF που πια δεν θα είναι 40-45% επί των εισερχομένων απορριμμάτων, αλλά πολύ λιγότερο μιας και θα ανακτήσουμε πλαστικά και χαρτιά, τα οποία θα οδηγηθούν στην αγορά για πώληση όπως τα σιδηρούχα και τα αλουμίνια, αλλά γι  αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενο κεφάλαιο.
β) compost από τα σύμμικτα
Το βιοαποδομήσιμο κλάσμα που περιλαμβάνεται στα σύμμικτα απόβλητα κυμαίνεται από 35 – 45% ανάλογα την περιοχή, με μέσο όρο 40%.
Στο τέλος της ημέρας αυτό το 40% οδηγείται στους χώρους κομποστοποίησης. Μετά τη διαδικασία της ωρίμανσης, τα οργανικά που έχουν γίνει compost έχουν χάσει τα 2/3 του όγκου τους. Το εναπομείναν 1/3 οδηγείται και αυτό στο ΧΥΤΑ για θάψιμο.
Από τον Μάρτιο του 2015 με την απόφαση 35/15 της Εκτελεστικής Επιτροπής, ξεκινήσαμε πιλοτικό πρόγραμμα με τρεις στόχους:
1)      Να αποκτήσουμε χρήσιμα υλικά, πλαστικά και χαρτιά, εκτός δηλαδή των σιδηρούχων και του αλουμινίου που ήδη ανακτούσαν και να τα οδηγήσουμε στην αγορά προς πώληση.
2)      Να συγκεντρώσουμε καθαρό οργανικό από τις λαϊκές και τα super markets τα οποία θα πήγαιναν κατευθείαν στην κομποστοποίηση.
3)      Να τοποθετήσουμε καφέ κάδους ώστε να αλλάξουμε τη σύνθεση των απορριμμάτων.
Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, η καθημερινή δουλειά μας, η επιμονή μας και η υπομονή μας, βραβεύτηκε. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το λίπασμα που δημιουργήθηκε από τα οργανικά των λαϊκών ήταν καταπληκτικά.
Για παράδειγμα για να θεωρηθεί οικολογικό το compost, το ολικό χρώμιο που περιλαμβάνεται σε αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 μονάδες στην Ευρώπη,  στην Αυστρία που είναι η πιο αυστηρή χώρα επιτρέπεται 70 μονάδες ενώ σε εμάς ήταν 20 μονάδες. Αντίστοιχα και ο χαλκός με τα ίδια ως άνω όρια δηλαδή 100 μονάδες στην Ευρώπη και 70 μονάδες στην Αυστρια, σε μας είναι μόλις 4,8 μονάδες.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το εισαγόμενο compost, το οποίο είναι πολύ κακής ποιότητας και το ανακατεύουν με χώμα, πουλιέται σε σακούλες των 10 λίτρων προς 4,50€ στο LIDL, στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ κλπ.
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό από μόνο του είναι μια δουλειά. Τα χρήματα από την εκμετάλλευσή του όχι μόνο θα δώσουν τη δυνατότητα να αυτοχρηματοδοτηθεί η διαδικασία συγκέντρωσης και να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του ΕΜΑ, αλλά και θα επιτρέψει στους δήμους  να φέρνουν ατελώς στο εργοστάσιο τα οργανικά τους.
γ) Ανάκτηση
Στην ανάκτηση των πλαστικών τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά αφού συγκεντρώνονται μέχρι τώρα από την γραμμή των αχρήστων χωρίς να επηρεάζεται η σύνθεση του RDF. Τώρα που περιορίζεται η παραγωγή του RDF, τα αποτελέσματα της ανάκτησης  θα είναι ακόμα καλύτερα.
Άλλωστε αυτή η δυνατότητα ήταν το όπλο μας στις διαπραγματεύσεις ώστε να πετύχουμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στην τιμή της πόρτας, η οποία διαμορφώνεται μεσοσταθμικά στα 50 €/ τόνο, όσο και στο γεγονός ότι μειώνουμε το υλικό που οδηγείται στο ΧΥΤΑ το οποίο δεν θα ξεπερνά το 40% επί των εισερχομένων αποβλήτων, πιάνοντας τους στόχους του ΠΕΣΔΑ σήμερα αντί του 2019.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι στο εργοστάσιο θα γίνουν επενδύσεις ύψους 3.000.000€, θα πραγματοποιηθεί η έκπτωση των 3.000.000€ (κουρέματα) υπέρ μας διακόπτοντας το δικαστήριο και επιτυγχάνεται μείωση των τόκων κατά 50% το οποίο αντιστοιχεί σε 1.600.000€.
Εάν στα παραπάνω, τα οποία ανέρχονται στα 7.500.000€, προσθέσουμε τη διαχείριση των προδιαλεγμένων, την προμήθεια κάδων και βιοαποδομήσιμων σακουλών, το κόστος ταφής που γλιτώνουμε αλλά και τα έσοδα από τα πλαστικά που θα παραχθούν από τα οποία από το 8% και πάνω θα εισπράττουμε και εμείς 40€ τον τόνο για τα πλαστικά και 15 για τα χαρτιά, αντιλαμβάνεστε το πραγματικό gate fee (της πόρτας) θα είναι μικρότερο από 35 ευρώ τον τόνο!
Γιατί προχωράμε στην προαίρεση;
Γιατί δεν  κάναμε διαγωνισμό; Πότε θα γίνει αλήθεια;
Γιατί δεν το δουλεύει ο ΕΔΣΝΑ;
(Αυτό δεν θα μπορούσε ούτε η μπολσεβίκικη επανάσταση να το επιβάλλει στο κίνημα των λουδιτών).
Όταν αναλάβαμε το Δεκέμβριο του 2014, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, βρήκε το εργοστάσιο με σοβαρά προβλήματα. Δεν είχε άδεια λειτουργίας και έπρεπε να γίνει επέκταση της πυροπροστασίας. Ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί για την πυροπροστασία με ευθύνη της υπηρεσίας καθυστέρησε. Στα τέλη της άνοιξης του 2015 η Περιφέρεια ανακάλεσε τη λειτουργία του εργοστασίου. Από το καλοκαίρι λειτουργούμε με περιορισμούς και δικαστικές αποφάσεις. Εν τω μεταξύ ο διαγωνισμός της πυροπροστασίας ολοκληρώθηκε, ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε και η πυρόσβεση προχώρησε και ολοκληρώνεται ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση της άδειας. Συγχρόνως ολοκληρώθηκε η έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ, στον οποίο προβλέπεται αναβάθμιση του εργοστασίου ώστε να μπορεί να επεξεργαστεί 400.000 τόνους ετησίως και η μετατροπή του σε μονάδα ανάκτησης, κάτι τέτοιο ωστόσο προϋποθέτει οικονομικοτεχνική μελέτη η οποία πρέπει να προηγηθεί του διαγωνισμού. Έτσι βρισκόμαστε στην προαίρεση,  με τα εξής:
·        Ολοκλήρωση της πυροπροστασίας
·        Έκδοση άδειας λειτουργίας
·        Σύνταξη μελέτης αναβάθμισης του ΕΜΑ
·        Σύνταξη νέων  τευχών δημοπράτησης
·        Δημοπράτηση
 Τέλος στη σύσκεψή με τον ανάδοχο που έγινε προκειμένου να διαμορφωθεί η πρόταση προς την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ εκτός από εμένα παρευρέθησαν, ο διευθυντής του ΕΜΑ, ο διευθυντής του ΧΥΤΑ, ο Πρόεδρος των εργαζομένων και ο νομικός συνεργάτης του ΕΔΣΝΑ.  
ΤΕΛΙΚΑ δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι γιατί εμείς το τίποτα το μετατρέπουμε σε πλούτο.
Γιατί εμείς από το τίποτα δημιουργούμε θέσεις εργασίας.
Γιατί εμείς τη μάνα γη μας την αγαπάμε δεν την ρυπαίνουμε.
Δεν θάβουμε.
Γιατί εμείς φωνάζουμε δυνατά «ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ»
Για  αυτό φωνάζουμε δυνατά ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ!
Αθήνα, 21/12/2015
         Βρούστης Αριστείδης" 
 
 
πηγή: anticapitalist-attiki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου