.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ολα είναι συμφωνημένα, μένει μόνο το πώς θα τα περάσουν

 
Ο θείος Βολφ είχε προειδοποιήσει από το Βερολίνο: «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά, μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας». Τ’ ανιψάκια στην Αθήνα, όχι μόνο άκουσαν τη συμβουλή του αυστηρού θείου, αλλά έστειλαν και το πιο χαρωπό ανιψάκι στο Βερολίνο, να υποβάλει τα διαπιστευτήριά του και να πει: «Η ανάμιξη του ΔΝΤ είναι συμφωνημένη. Αυτή είναι η δέσμευσή μας».
 
Ο Ευκλειδάκος επέλεξε μια γερμανική εφημερίδα για να διακηρύξει ότι η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι δεδομένη. Ομως, πριν κυκλοφορήσει η «Χάντελσμπλατ» με την αποκλειστική του συνέντευξη, ο ζαβολιάρης μπάτλερ του θείου Βολφ, εκείνος ο αχώνευτος Γερούν με τα λαδωμένα μπουκλάκια, φρόντισε να το κάνει βούκινο. Προσερχόμενος στο Eurogroup, είπε στους δημοσιογράφους πως η Ελλάδα αποδέχεται τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και πως για αυτό τον έχει διαβεβαιώσει και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην Ελλάδα έγινε το σχετικό σούσουρο, οπότε ο Τσακαλώτος έσπευσε άρον-άρον να διανείμει το λινκ προς τη συνέντευξή του στη «Χάντελσμπλατ», για να μη φανεί πως ο ελληνικός λαός πληροφορείται από τον Ντεϊσελμπλούμ αυτά που δεν του λέει η κυβέρνηση. Γιατί το πρωί της ίδιας μέρας (την Παρασκευή 15 Γενάρη έγιναν όλ’ αυτά), η τσίφτισσα και καραμπουζουκλού Ολγα είχε κάνει άλλη μια… περήφανη δήλωση, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ θα επιλέξει μόνο του αν θα μπει στη χρηματοδότηση του τρίτου ελληνικού «προγράμματος». Λες και υπήρχε περίπτωση να μην αποφασίσει μόνο του το ΔΝΤ, αλλά να του το επιβάλλουν. ‘Η λες και η συζήτηση γινόταν για το τι θ’ αποφασίσει το ΔΝΤ και όχι για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα.

«Ζήτημα ΔΝΤ» ουδέποτε έχει τεθεί πραγματικά. Εχει κλείσει από τον περασμένο Ιούλη, όταν ο Τσακαλώτος υποχρεώθηκε να στείλει επιστολή στη Λαγκάρντ, ζητώντας από το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό «πρόγραμμα». Να συμμετάσχει άμεσα και όχι από το Μάρτη του 2016, όπως προέβλεπε η συμφωνία που υπέγραψε ο Τσίπρας στο Eurosummit στις 16-17 Ιούλη. «Ζήτημα ΔΝΤ» υπάρχει μόνο προπαγανδιστικά. Το έθεσε ο Τσίπρας σε μια συνέντευξή του στους Financial Times το Δεκέμβρη, το είπε και καναδυό φορές η Γεροβασίλη. Επίσημα, όμως, ουδείς και σε οποιοδήποτε επίπεδο έθεσε τέτοιο ζήτημα.

Οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές, όμως, έδειξαν ότι δεν ανέχονται ούτε τις δημαγωγικές διαφοροποιήσεις, ότι δεν αναγνωρίζουν ούτε τις ανάγκες «εσωτερικής κατανάλωσης» μιας κυβέρνησης εξαρτημένης χώρας. Γι' αυτό και απαίτησαν από τον Τσακαλώτο να κάνει δημόσια δήλωση.

Οι Τσιπραίοι, όμως, δεν κάνουν τίποτ' άλλο από το να αναζητούν προπαγανδιστικά τρικ για εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Τρικ που όσο περνάει ο καιρός αποκαλύπτουν πανικό και απόγνωση. Ετσι, με το που επέστρεψε στην Αθήνα, έβαλαν τον Τσακαλώτο να δώσει συνέντευξη Τύπου (του έβαλαν μάλιστα και τη Γεροβασίλη σαν μπάστακα, μπας και δεν τα πει καλά), για να καλέσει το ΔΝΤ… να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει αν όσα κυκλοφορούν για το Ασφαλιστικό είναι δικές του διαρροές! Και βέβαια, το ΔΝΤ «άδειασε» με κομψότητα τον Τσακαλώτο, βάζοντας τον επί του Τύπου εκπρόσωπό του να δηλώσει ότι «συνεχίζει να αξιολογεί την ελληνική πρόταση για το Ασφαλιστικό». Ούτε λέξη παραπάνω. Το ΔΝΤ αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι των Τσιπραίων, κάνοντας κάποια δήλωση διάψευσης των διαρροών, που αυτοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά.

Τι έμεινε απ' όλο αυτό; Απολύτως τίποτα. Η προπαγάνδα των συριζαίων για «σκληρή διαπραγμάτευση» με το «κακό» ΔΝΤ, που θέλει να κάνει χειρότερο το σχέδιο Κατρούγκαλου, έπεσε στο κενό. Ακόμα και στην ωραιοποιημένη του μορφή το σχέδιο Κατρούγκαλου απορρίπτεται συλλήβδην από το σύνολο των ασφαλισμένων (εργατών και μικροαστών), με αποτέλεσμα η κυβερνητική προπαγάνδα να είναι άνευ αντικειμένου και στο Μαξίμου να μεγαλώνει ο πανικός, καθώς αναλογίζονται ότι οσονούπω πρέπει να βγάλουν από το συρτάρι το πραγματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να προσπαθήσουν να το ψηφίσουν στη Βουλή.

Οι ιμπεριαλιστές δανειστές, με το Μνημόνιο-3 στην τσέπη, αδιαφορούν για την τύχη της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, όπως αδιαφόρησαν και για την τύχη της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτοί επιμένουν στην εφαρμογή των συμφωνημένων (pacta sunt servanda, όπως είπε και ο πρόεδος Πάκης στο Βερολίνο, δικαιώνοντας τον τίτλο αυτής της σελίδας στο προηγούμενο φύλλο της «Κόντρας»), ενώ αφήνουν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα να βρει το καταλληλότερο κυβερνητικό σχήμα για την εφαρμογή των συμφωνημένων. Οι εκκλήσεις για επίδειξη επιείκειας, που δημόσια απηύθυνε ο Τσακαλώτος στο ΔΝΤ (μιλάμε για τον απόλυτο πανικό), πέφτουν στο κενό. Τα συμφωνημένα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα μπορεί να τα ακυρώσει μόνο ο σκληρός ταξικός αγώνας.

ΥΓ. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Ντεϊσελμπλούμ δεν παρέλειψε να ξεφτιλίσει και πάλι τον Τσακαλώτο. «Θα χρειαστούν μήνες, όχι εβδομάδες» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε. Επανέλαβε, δηλαδή, τα ίδια που είχε πει πριν από τρεις βδομάδες. Στο μεταξύ, ο Τσακαλώτος είχε διανείμει –μετά τη συνάντησή τους στο Αμστερνταμ- non paper στο οποίο υποστήριζε ότι «ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι “μήνες'' που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί», ενώ στη συνέντευξή του στη «Χάντελσμπλατ» είχε κάνει ένα λογοπαίγνιο, λέγοντας ότι «ανάμεσα στους μήνες και τις μέρες είναι οι βδομάδες, οπότε η συμφωνία μπορεί να γίνει σε τέσσερις βδομάδες». Ακόμα και σ’ αυτό το επίπεδο, ο Ντεϊσελμπλούμ επέλεξε να τον διαψεύσει δημόσια.

ΚΟΝΤΡΑ: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 23 ΓΕΝΑΡΗ
 
πηγή: eksegersi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου