.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Η ΤΥΧΗ ΤΩΝ Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. ΟΤΑΝ ΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΛΑΡΙΣΑ, Α.Ε.Κ., ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ, ΑΡΗΣ, ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ)


Μέσα σε λίγες μόνο μέρες (ούτε βδομάδα) προστέθηκαν άλλες δυο ομάδες στον κατάλογο των χρεοκοπημένων, οι οποίες θέλοντας και μη θα συνεχίσουν ν’ αγωνίζονται στην πρώτη ερασιτεχνική κατηγορία, την Γ’ Εθνική. Ο λόγος είναι πολύ απλός: η αδυναμία των ιδιοκτητών τους (μεγαλομετόχων) ν’ ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ο Εργοτέλης και ο Ολυμπιακός Βόλου (του οποίου το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο όσο και αν κάποιοι το καθυστερούν) ξέμειναν για διαφορετικούς λόγους από μεγαλομετόχους και δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κανείς «επενδυτής» ο οποίος να τις αναλάβει (αναλαμβάνοντας φυσικά και το σύνολο των χρεών τους, τα οποία για τα δεδομένα τους είναι ιδιαιτέρως μεγάλα). 

Αυτό που έκανε αδύνατη την ανεύρεση νέου ιδιοκτήτη-μεγαλομετόχου είναι ο συνδυασμός των υψηλών χρεών με τα πενιχρά έσοδα στα οποία μπορούν να υπολογίζουν στην «επαγγελματική» Β’ Εθνική. Εμείς οι ΑΕΚτζήδες γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό όπως επίσης έχουμε βιώσει αυτά που θα κληθούν να περάσουν από δω και πέρα οι Ηρακλειώτες και οι Βολιώτες. Τόσο σε μπάσκετ το 2011 όσο και σε ποδόσφαιρο το 2013 γνωρίσαμε την απόλυτη απαξίωση (κυρίως από ηθικής πλευράς) για οικονομικούς και μόνο λόγους.

Οι «παρατηρητές» έχουμε από καιρό επιχειρηματολογήσει σε πολλά μας κείμενα σχετικά με τα οικονομικά των Α.Α.Ε. (Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε.) προσπαθώντας να κάνουμε κτήμα όλων σας κάποιες βασικές αλήθειες (προκειμένου να μην μας κοροϊδεύουν). Η βασικότερη όλων είναι ότι κάθε Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. μπορεί να υπολογίζει μόνο στα λεφτά που βρίσκονται ήδη στα ταμεία της και όχι σ’ αυτά του μεγαλομετόχου της (ο οποίος -με βάση την νομοθεσία- πέραν της εισφοράς του όταν αγόρασε τις μετοχές δεν έχει έναντι της άλλη υποχρέωση)

Μέχρι τώρα οι «αθλητικές» εφημερίδες και οι ιστοσελίδες πουλάνε στους ιθαγενείς (οπαδούς των ομάδων) κατά περιόδους το ίδιο βασικά παραμύθι: 

«Μην ανησυχείτε όσο η Προεδράρα μας έχει λεφτά η ομάδα δεν έχει ανάγκη. Άρα πρέπει να υποστηρίζουμε και ν’ αγωνιζόμαστε όσο μπορούμε για τα συμφέροντα του. Μόνον έτσι η ομάδα μας θα πρωταγωνιστεί.»

Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα πιο ψευδές από αυτό. Όπως ειπώθηκε παραπάνω σύμφωνα με την νομοθεσία οι μέτοχοι δεν ευθύνονται προσωπικά (με την περιουσία τους) για τα χρέη της εταιρείας τους. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι μέτοχοι σε Α.Ε. και δεν έχουν προσωπικές (ατομικές) εταιρείες. Η μόνη τους ευθύνη φτάνει μέχρι του ποσού των κερδών (μερίσματα) τα οποία έχουν εισπράξει μέσα στην τελευταία 3ετία πρίν την λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Με το «παραμύθι» στο οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω υπονοείται στη ουσία το εξής:

«Μπορεί να μην έχει η Π.Α.Ε./Κ.Α.Ε. πολλά λεφτά στο ταμείο της, αλλά αφού έχει ο Πρόεδρος (ιδιοκτήτης) μην ανησυχείτε. Στο κάτω-κάτω όταν χρειαστεί θα δώσει όσα χρειάζονται (μέσω Α.Μ.Κ. όπως προσφάτως οι Αγγελόπουλοι στον Γαύρο) για να καθαρίσει.»

Το σύστημα αυτό λειτουργεί μόνον εφ’ όσον οι δουλειές του μεγαλομετόχου πάνε καλά, δηλαδή σε (σχετικά) ομαλές οικονομικά συνθήκες. Στην περίοδο που διανύουμε η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης δημιουργεί ανασφάλεια για το οικονομικό μέλλον των Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. Ακόμη όμως και στις εποχές που τα πράγματα εξελίσσονταν ομαλότερα υπήρχαν κίνδυνοι οι οποίοι μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση ή και σε απώλεια της περιουσίας ενός μεγαλοεπιχειρηματία. Μια λανθασμένη επιχειρηματική επιλογή ή το αποτέλεσμα ενός φορολογικού ελέγχου μπορούν να μετατρέψουν τον μεγαλοεπιχειρηματία σε μεγαλοοφειλέτη του Δημοσίου από τη μια στιγμή στην άλλη. Τόσο απλά. Αν αυτό μπορούσε να συμβεί εύκολα πρό κρίσης πόσο μάλλον τώρα.

Και τότε τι γίνεται με την Π.Α.Ε. ή την Κ.Α.Ε. η οποία περιμένει οικονομική ενίσχυση για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της; 

Γι’ αυτό για άλλη μια φορά προειδοποιούμε όλους όσους εμπλέκονται ιδιοκτησιακά με τις Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. να καλύψουν ταμειακά (με κατάθεση στα ταμεία τους) όχι μόνο το σύνολο των παλαιών υποχρεώσεων τους, αλλά και το τυχόν άνοιγμα (διαφορά εσόδων-εξόδων) της τρέχουσας περιόδου για να μην υπάρξει ούτε θεωρητικά η περίπτωση να ξαναπεράσουμε τα ίδια όπως το 2011 στο μπάσκετ και το 2013 στο ποδόσφαιρο. Μεγαλύτερη ανάγκη γι’ αυτό υπάρχει στο μπάσκετ (Κ.Α.Ε.) το οποίο είναι από άποψη εσόδων φτωχός συγγενής του ποδοσφαίρου (όπως άλλωστε αποδεικνύεται από την κυριαρχία των Γαύρου και Π.Α.Ο. τα τελευταία 25 χρόνια, οι οποίοι χρειάζονται την συνεχή οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών τους).
 
Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί γιατί θα ήταν άσχημο οι νέες Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. να ξεκινάνε από την πρώτη τους χρήση να σωρεύουν χρέη, τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα μοιάζουν βουνά ολόκληρα και θα απειλούν κάθε στιγμή να θάψουν την εταιρεία. Είναι ανάγκη από τώρα να είναι συμμαζεμένες οικονομικά (από ταμειακής άποψης). Η ανάγκη να γίνει αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη όσο δεν δείχνει να βελτιώνεται άμεσα η οικονομική συγκυρία (και η πιθανότητα για μεγαλύτερα έσοδα στο μέλλον).

26 Γενάρη 2016
παρατηρητήριο.

πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου