.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

aek24hours.gr Αποκλειστικό: Δεν μπορεί να γίνει Γενική Συνέλευση της Ερασιτεχνικής – Κινήσεις για διοίκηση Πρωτοδικείου

Μάριος Ματσάνκος

Μετά το χθεσινό μας ρεπορτάζ, για τα τηλεφωνήματα του Αλέξη Αλεξίου για τη δημιουργία ψηφοδελτίου και σύγκλησης Γενικής Συνέλευσης της Ερασιτεχνικής, λάβαμε πολλά τηλεφωνήματα και μηνύματα μελών και φιλάθλων της ΑΕΚ που μας ενημέρωσαν ότι ο κ. Αλεξίου και τα μέλη του Δ.Σ. δεν μπορούν να συνεδριάσουν και να συγκαλέσουν Γ.Σ. για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει πλέον Δ.Σ. ως όργανο διοικήσεως του σωματείου.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του aek24hours.gr, κάθε απόφαση που θα λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ερασιτεχνικής θα είναι καφενειακού τύπου και δεν θα μπορεί να παράγει κανένα αποτέλεσμα. Με απλά λόγια δεν θα είναι μόνο άκυρη, αλλά θα μπορεί κάποιος να την ακυρώσει με προσφυγή στο δικαστήριο. Θα είναι ανυπόσταση και ανύπαρκτη. Η δε ανυπαρξία της θα λαμβάνεται αυτεπαγγέλτως, υπόψη από κάθε δικαστήριο ή άλλη αρχή. Άρα όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα τεράστιο για την ΑΕΚ!


Ψάξαμε με κάθε λεπτομέρεια το θέμα. Ρωτήσαμε νομικούς που γνωρίζουν σχετικές διατάξεις για τα σωματεία και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε για να ενημερωθεί ο απλός κόσμος της ΑΕΚ είναι τα παρακάτω…

Σχετικά με την ύπαρξη ή μη Δ.Σ. ενός σωματείου, όπως η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. ισχύουν τα εξής:

Κατά το άρθρο12 του καταστατικού της ΑΕΚ, το Δ.Σ. είναι δεκαπενταμελές και εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Α.Κ. «Αν λείπουν τα πρόσωπα που απαιτούνται για τη διοίκηση του νομικού προσώπου, ή αν τα συμφέρον τους συγκρούονται προς εκείνα του νομικού προσώπου, ο Πρόεδρος των Πρωτοδικών διορίζει προσωρινή διοίκηση ύστερα από αίτηση όποιου έχει έννομο συμφέρον».  

Επίσης, έλλειψη διοίκησης σωματείου (ΑΕΚ) υπάρχει και σε περίπτωση που παραιτηθούν τα μέλη και δεν συμπληρώνουν το συνολικό αριθμό των μελών του Δ.Σ. που κατά το άρθρο 12 του καταστατικού, είναι δεκαπενταμελές. Αυτή η προϋπόθεση απαιτείται προκειμένου να συγκροτηθεί το Δ.Σ. ώστε να έχει την προβλεπόμενη από το καταστατικό πλήρη σύνθεση.   

Ακόμα, για να παραιτηθεί ένα μέλος του Δ.Σ. μπορεί να το κάνει με απευθείας δήλωση στη διοίκηση και δεν χρειάζεται αποδοχή, ενώ δεν επιτρέπεται να ανακληθεί.

Υπενθυμίζουμε ότι από την τακτική Γενική Συνέλευση του Ιουλίου 2013, εκλέχθηκαν 15 τακτικά μέλη και πέντε αναπληρωματικά (ψηφοδέλτιο Κοτσάτου-Αλεξίου).

Τα τακτικά μέλη ήταν τα εξής: Κοτσάτος, Λαζόπουλος, Παπαϊωάννου, Βάσιος, Χατζηκομνηνός, Αγγελόπουλος, Γεωργατζόγλου, Ανατολιωτάκης, Αλεξίου, Κατσαδήμας, Χήνας, Ασλανίδης, Μπέρκοβιτς, Μάρκου και Χατζηπαντελής.             
Τα αναπληρωματικά μέλη που εκλέχθηκαν ήταν οι Καρρέρ, Ντικιάδης, Ντώνας, Ποτού και Δεληβελιώτης.

Από τα τακτικά μέλη οι έξη πρώτοι δήλωσαν ότι έχουν παραιτηθεί, ενώ τελευταίος που δήλωσε την παραίτησή του ήταν ο Νίκος Γεωργαντζόγλου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε με επιστολή του προς τη διοίκηση, ότι το Δ.Σ. έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβριο του 2014.

Επίσης, κανένα από τα αναπληρωματικά μέλη δεν αποδέχθηκε να μπει στο Δ.Σ. για να αναπληρώσει αυτούς που είχαν παραιτηθεί.

Με βάσει λοιπόν τα παραπάνω, δεν υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΚ, ούτε μπορούν τα μέλη που έχουν απομείνει να συγκαλέσουν Γενική Συνέλευση για να δημιουργηθεί νέο Δ.Σ.

Για τους λόγους αυτούς, μονόδρομος είναι να οριστεί προσωρινή διοίκηση Πρωτοδικείου. Γι’ αυτό θα πρέπει μέλη – φίλαθλοι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το καλό της ΑΕΚ να ξεκινήσουν τη διαδικασία διορισμού προσωρινής διοίκησης με διάρκεια τριών μηνών από το δικαστήριο, το οποίο προτείνει 15 τακτικά και μερικά αναπληρωματικά μέλη.

Βέβαια, υπάρχει το ενδεχόμενο παρεμβάσεων και άλλων μελών όταν θα πληροφορηθούν τη σχετική αίτηση. Ο δικαστής όμως μπορεί να διορίζει, κατά την κρίση του, διαφορετικούς από αυτούς που προτάθηκαν με την αρχική αίτησή.

Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι σύμφωνα με το άρθρο 118Α του αθλητικού νόμου 2725/1999, τα μέλη των προσωρινών διοικήσεων που ορίσθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 69 Α.Κ. δεν ευθύνονται για τυχόν προηγούμενα χρέη του σωματείου προς το Δημόσιο, ΙΚΑ, κλπ.

Κινήσεις για διοίκηση Πρωτοδικείου

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες του aek24hours.gr αναφέρουν ότι μέλη της ΑΕΚ χωρίς εξαρτήσεις και συμφέροντα, ετοιμάζονται να διαθέσουν το ελάχιστο ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των άμεσως λειτουργικών δαπανών του σωματείου για ένα τρίμητο και να ζητήσουν τον διορισμό τους από το Πρωτοδικείο ως προσωρινή διοίκηση. Αυτή η διοίκηση θα έχει σαν σκοπό να αντιμετωπίσει τα «καυτά» θέματα που απασχολούν την ΑΕΚ και να συγκαλέσει έκτακτη Γενική Συνέλευση, μέσα σε ένα τρίμηνο από την ημέρα που θα διοριστεί για την εκλογή οριστικού Διοικητικού Συμβουλίου.

Με την υπάρχουσα κατάσταση, αυτή είναι η μοναδική και καθαρή λύση. Τα χρέη είναι πάρα πολλά, χρήματα δεν υπάρχουν στα ταμεία της Ερασιτεχνικής και οποιαδήποτε άλλη μεθόδευση είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει την ΑΕΚ σε νέες περιπέτειες. Ακόμα χειρότερες που κανένας φίλαθλος της ομάδας δεν θέλει να σκέφτεται. Ήδη, ο μαρασμός των τμημάτων είναι τεράστιος… 

πηγή: aek24hours.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου