.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Κοροϊδία και γκεμπελίστικη προπαγάνδα για τους αγρότες


Tα «μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου», που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση μετά τη συνάντηση Τσίπρα με αγρότες ορισμένων μπλόκων, την περασμένη Δευτέρα, όχι μόνο δεν αποτελούν μέτρα στήριξης, αλλά και δεν απαντούν σε κανένα από τα αιτήματα των αγροτών. Μπορεί το προπαγανδιστικό επιτελείο του Μαξίμου να τα τύλιξε σε συσκευασία «25 μέτρων», αναθέτοντας στη Γεροβασίλη να τα διαβάσει στους δημοσιογράφους, όμως ακόμα και ο ανίδεος περί τα αγροτικά ζητήματα δε δυσκολεύτηκε να διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν είναι παρά σλόγκαν, χωρίς κανένα πρακτικό περιεχόμενο. Σλόγκαν απ' αυτά που όλες οι κυβερνήσεις συνηθίζουν να εκφωνούν.


«Ελεγχος της αγοράς και αποφασιστικός περιορισμός της ασυδοσίας των μεσαζόντων και των καρτέλ» - «Κίνητρα για συλλογικές μορφές οργάνωσης της παραγωγής και της μεταποίησης» - «Συγκρότηση Εθνικού Δικτύου Αγροτικής Πολιτικής, για την υλοποίηση πολιτικής και χάραξη συνολικής στρατηγικής στον αγροτικό τομέα» - «Υλοποίηση προγραμμάτων για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων» - «Συγκρότηση συμβουλευτικών δομών σε όλη την Ελλάδα» - «Ειδικό σχέδιο για την στήριξη της κτηνοτροφίας» - «Στήριξη της αλιείας με άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την δυνατότητα αναγέννησης των ιχθυοαποθεμάτων» - «Υλοποίηση διαφοροποιημένων προγραμμάτων και παρεμβάσεων για την αγροτική παραγωγή σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές» - «Δημιουργία Τράπεζας Γενετικού Υλικού».

Το καθένα από τα παραπάνω σλόγκαν (που -επαναλαμβάνουμε- δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται) κατέλαβαν από έναν αριθμό στη λίστα που διάβασε η Γεροβασίλη, προκειμένου αυτή να φτάσει στο 25, έναν αριθμό που υποδηλώνει… «χοντρό πακέτο». Επειδή οι αγρότες ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά είναι είτε αερολογίες είτε ευρωπαϊκά «προγράμματα» που τρέχουν ή θα τρέξουν, είναι φανερό πως το προπαγανδιστικό «πακέτο» φτιάχτηκε για τους μη αγρότες. Στόχος του ήταν η καλλιέργεια εχθρικού κλίματος προς τους αγωνιζόμενους αγρότες, που «τα θέλουν όλα δικά τους». Γι' αυτό και δυο μέρες μετά, όταν διαπιστώθηκε ότι τα μπλόκα δεν διαλύθηκαν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έσφιξαν τον αποκλεισμό, βγήκε ο ίδιος ο Τσίπρας στη Βουλή και κατηγόρησε τους αγρότες του Προμαχώνα ότι συμμαχούν με εκείνους που θέλουν να κλείσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας και όλους τους αγρότες των μπλόκων ότι με τις κινητοποιήσεις τους στρέφονται ενάντια στο κοινωνικό σύνολο! Αναπαρήγαγε, δηλαδή, ένα φασίζουσας χροιάς στερεότυπα, με το οποίο διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που ανεβάζουν τον πήχυ της αντιπαράθεσης με το κράτος.

ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ο Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει σαν «τυράκι» τη διατήρηση του ΟΓΑ για πέντε ακόμα χρόνια, την κλιμάκωση της αύξησης των εισφορών μέχρι το 2021, αντί για το 2019 που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου (χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία για την ακριβή μορφή της κλιμάκωσης) και τη δυνατότητα καθιέρωσης και ενός δεύτερου κλιμακίου ασφαλιστικής εισφοράς, που το προσδιόρισε στο 16% (παραμένει και το 20%).

Οπως υποστηρίζει η κυβερνητική προπαγάνδα, όποιος επιλέξει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 16%, «διασφαλίζει τελική σύνταξη ανώτερη από την εθνική». Πρόκειται για ψέμα, διότι το ύψος της τελικής σύνταξης εξαρτάται από τα χρόνια ασφάλισης, από το μέσο όρο των εισφορών ολόκληρου του εργασιακού βίου και από το ποσοστό εθνικής σύνταξης που δικαιούται κάθε συνταξιούχος, δεδομένου ότι η λεγόμενη εθνική σύνταξη δε θα δίνεται στο ακέραιο σε όλους, αλλά αναλογικά, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι παραμένει στο ακέραιο το χαράτσι των 722 εκατ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει άμεσα ο αγροτικός κόσμος (εισφορές δεύτερου εξάμηνου 2015 και ολόκληρου του 2016). Εχουμε ήδη δημοσιεύσει σε προηγούμενο φύλλο σχετικό πίνακα, τον οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της «Κόντρας» (δείτε ενδεικτικά στο http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/25660.Κοροϊδεύει-τους-αγρότες-ο-Τσίπρας).

Και βέβαια, δεν ειπώθηκε κουβέντα για την κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών (της τάξης του μισού δισ. ευρώ το χρόνο), που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου. Ούτε για την επιστροφή 260 εκατ. ευρώ από το παλιό «πακέτο Χατζηγάκη. Η σχετική ΚΥΑ είναι έτοιμη, όπως έχει αποκαλύψει η «Κόντρα», χωρίς να διαψευστεί, και αναμένεται η κατάλληλη στιγμή για την υπογραφή της και την έναρξη της διαδικασίας παρακράτησης αυτού του χαρατσιού από τις επιδοτήσεις.

ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ, ανακοινώθηκε «φορολογική ελάφρυνση για την μέγιστη πλειοψηφία των αγροτών» και «θέσπιση αφορολόγητου ορίου για τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς».

Είναι, βέβαια, θράσος να γίνεται λόγος για φορολογική ελάφρυνση, όταν έχουν τσακίσει τους αγρότες στα χαράτσια, όπως στο πετρέλαιο ή στα αγροτικά εφόδια, στα οποία ο ΦΠΑ εκτινάχτηκε τον περασμένο Ιούλη στο 23% από το 13%. Οσο για το αφορολόγητο, δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβερνητικά ανακοίνωση δεν αναφέρεται τίποτα συγκεκριμένο (π.χ. ότι θα είναι ίδιο μ' αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς), γιατί αυτό θα πρέπει να περάσει από την τρόικα. Ακόμα κι αυτό, δηλαδή, είναι τόσο αόριστο που δεν μπορεί να θεωρηθεί συγκεκριμένη δέσμευση.

Οι Τσιπραίοι προσπάθησαν να μαζέψουν στο Μαξίμου αγρότες απ' όλα τα μπλόκα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να κλείσουν την κινητοποίηση. Το μπλόκο της Νίκαιας ζήτησε χωριστή συνάντηση την Τρίτη και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου ανέλαβε να κάνει το διαμεσολαβητή. Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, όμως, την οποία ο Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά, το Μαξίμου διέρρευσε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά άλλη αντιπροσωπεία. «Οποιος ήρθε ήρθε σήμερα» ήταν η κατηγορηματική δήλωση που γινόταν.

Οταν, όμως, διαπίστωσαν ότι το κλίμα που επικρατούσε στα μπλόκα συμπυκνωνόταν στη φράση «δεν πήραμε τίποτα, συνεχίζουμε», έκαναν στροφή 180 μοιρών  και κάλεσασν το μπλόκο της Νίκαιας σε συνάντηση την Πέμπτη. Κι ενώ μέχρι τότε εκθείαζαν την «υπευθυνότητα» όλων των άλλων και κατηγορούσαν τον Προμαχώνα και τη Νίκαια για «αδιαλλαξία» και για «αντικοινωνική συμπεριφορά», ξαφνικά οι αγροτοσυνδικαλιστές της Δευτέρας έγιναν εκπρόσωποι των πλούσιων αγροτών και ο Μπούτας εκπρόσωπος των μικρών και μεσαίων αγροτών. Οι όροι της προπαγάνδας αντιστράφηκαν, σε μια προσπάθεια να βρεθούν οι «πρόθυμοι» που θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ή, έστω, θα του επιτρέψουν να χειριστεί καλύτερα το ζήτημα.

Την ώρα που γινόταν η γενική συνέλευση στο μπλόκο της Νίκαιας η «Κόντρα» βρισκόταν στο τυπογραφείο. Δε γνωρίζουμε το αποτέλεσμα και δεν πρόκειται να κάνουμε τους προφήτες. Ούτε έχουμε την άποψη ότι οι αγρότες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στα μπλόκα. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: γιατί η κυβερνητική προπαγάνδα μπόρεσε να περάσει την άποψη «η συνάντηση με τον Μπούτα πήγε καλά»; Η απάντηση είναι: γιατί στην ανακοίνωση που εξέδωσε την ίδια μέρα η «Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων», όχι μόνο έπεσαν ολοφάνερα οι τόνοι, αλλά και διαφαίνεται καθαρά η προοπτική της αναδίπλωσης.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον απολογισμό της συνάντησης πρώτο αναφέρεται το Φορολογικό και γίνεται λόγος για κατάκτηση δέσμευσης για αφορολόγητο 9.500 ευρώ. Για το Ασφαλιστικό αναφέρεται απλά ότι «δεν υπήρχε καμιά δέσμευση στα συγκεκριμένα αιτήματά μας».

Οταν όμως αναφέρεται πως «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι για τις κατοικίες και τα χωράφια θα ισχύσει ό,τι ισχύει γενικότερα και θα προσπαθήσει να μην γίνουν κατασχέσεις», μόνο για αβάντα στον Τσίπρα μπορούμε να μιλήσουμε.

Αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση, ότι τέθηκε το ζήτημα των «αγροτοδικείων» και ζητήθηκε να κατατεθεί τροπολογία που θα τα σταματά, ενώ «η κυβέρνηση έκφρασε την πρόθεση να διερευνήσει το ζήτημα αφού όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός “είναι αντίθετη με την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων και, εν προκείμενο, των αγροτικών κινητοποιήσεων''»!

Αλήθεια, δεν γνωρίζουν ο Β. Μπούτας και οι άλλοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ, ότι μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση ψήφισε νέα διάταξη που κάνει χειρότερο το ποινικό καθεστώς επί του οποίου λειτουργούν τα «αγοροδικεία»; Πάνω σ' αυτή τη νέα διάταξη πάτησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και παρήγγειλε νέες ποινικές διώξεις για τα μπλόκα. Και το έκανε σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, παίρνοντας αυτή την ευθύνη, για να μπορεί ο Τσίπρας να εμφανίζεται ως διαφωνών.

ΚΟΝΤΡΑ: ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 27 ΦΛΕΒΑΡΗ

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου