.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Ποια πρόσωπα πήραν μέρος στην ιδρυτική σύσκεψη της ΕΠΟΝ; Ποια τα πρόσωπα του Κεντρικού της Συμβουλίου;

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Η ιδρυτική σύσκεψη της ΕΠΟΝ έγινε στις 23 Φεβρουαρίου 1943 στο σπίτι του δασκάλου Παναγή Δημητράτου στους Αμπελόκηπους (Δουκίσσης Πλακεντίας 3).

Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος: η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Αδάμ Μολυβδάς, ο Γιώργος Τρικαλινός, ο Κυριάκος Τσακίρης, ο Μήτσος Βλαντάς, ο Βαγγέλης Βασβανάς, ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, ο Σταύρος Κασιμάτης, ο Πέτρος Λιβέρης, ο Κώστας Φιλίνης, ο Κώστας Λιναρδάτος, η Βιβή Βενιεράτου, ο Μανούσος Πλουμίδης, ο Γιώργος Σταύρας, ο Βενιζέλος Προέδρου – και οι μεγάλοι φίλοι της νεολαίας: η Μαρία Σβώλου, η παιδαγωγός Ρόζα Ιμβριώτη, ο παιδαγωγός Κώστας Σωτηρίου και ο καθηγητής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου Αθανάσιος Ρουσόπουλος. Ο καθηγητής Γεώργιος Γεωργαλάς, που ήταν κι αυτός να πάρει μέρος στην ιδρυτική σύσκεψη της ΕΠΟΝ, τελικά δε μετείχε διότι αργοπόρησε.


Οι νέοι και οι νέες που μετείχαν στην ιδρυτική σύσκεψη της ΕΠΟΝ ήταν εκπρόσωποι οργανώσεων της νεολαίας που συγχωνεύονταν προς δημιουργίαν της ΕΠΟΝ.

Λίγο αργότερα συγκροτήθηκε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝ που το απετέλεσαν: ο Γεώργιος Γεωργαλάς, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Κώστας Σωτηρίου, η Μαρία Σβώλου, η Ηλέκτρα Αποστόλου, ο Μήτσος Βλαντάς, ο Αδάμ Μολυβδάς, ο Γιώργος Τρικαλινός, ο Μανούσος Πλουμίδης, ο Γιάννης Παπαθεοδώρου, ο Σταύρος Κασιμάτης, ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, ο Κυριάκος Τσακίρης, ο Μπάμπης Δρακόπουλος, ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Σταύρος Γιαννακόπουλος.

Το Προεδρείο της ΕΠΟΝ αποτέλεσαν: ο Γεώργιος Γεωργαλάς ως πρόεδρος, ο Μήτσος Βλαντάς ως γραμματέας, η Ηλέκτρα Αποστόλου ως υπεύθυνη διαφώτισης, ο Αδάμ Μολυβδάς ως υπεύθυνος για την επαρχία και ο Γιώργος Τρικαλινός ως γραμματέας της Αθήνας.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου