.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Για το βιβλίο του Κωνσταντίνου Ι. Δεσποτόπουλου «Μελετήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφίας»

"Αναδημοσιεύσεις από τον Κόσμο της Ν. Φιλαδέλφειας" http://www.kosmosnf.gr

Το βιβλίο του τίτλου κυκλοφόρησε από τα «Ελληνικά Γράμματα» το 1998. Πώς παρουσίασε το βιβλίο αυτό του Σμυρνιού Δεσποτόπουλου η Μικρασιατική Ηχώ, η έκδοση της «Ενώσεως Σμυρναίων»;

«Το νέο αυτό βιβλίο του πρώην Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών ενδιαφέρει τους φιλολόγους και ιστορικούς της φιλοσοφίας. Στις σελίδες του παρελαύνουν Ησίοδος, Αναξίμανδρος, Αισχύλος, Παρμενίδης, Εμπεδοκλής, Αρχύτας, Πλάτων, Αριστοτέλης. Δεν είναι όμως αναπαραγωγή των καθιερωμένων στη διεθνή βιβλιογραφία γνωμών για τα έργα των κορυφαίων αυτών Ελλήνων ποιητών και φιλοσόφων.


Στα δύο κύρια μέρη του βιβλίου ο συγγραφεύς, είτε διορθώνει σφάλματα ερμηνείας ή και γραφής καίριων χωρίων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, είτε προτείνει πρωτότυπη ερμηνεία λέξεων, είτε συνειρμού λέξεων δυσερμήνευτων χωρίων της.

Οι ερμηνείες και οι διορθώσεις αυτές, επιτευγμένες δίχως εκζήτηση πρωτοτυπίας, είναι απότοκες της μακροχρόνιας γνωριμίας του συγγραφέα με τα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, της φιλολογικής διορατικότητας και τόλμης του και της φιλοσοφικής επιστημοσύνης του. Πολύτιμα πλουτίζεται με το σημαντικότατο αυτό βιβλίο η ελληνική βιβλιογραφία κλασικής φιλολογίας».

Οφείλω τώρα να σημειώσω πως η παραπάνω παρουσίαση έχει δημοσιευτεί στο φύλλο 338 της Μικρασιατικής Ηχούς, Ιανουάριος Φεβρουάριος 1999, σελ. 15.

Κώστας Π. Παντελόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου