.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Χωρίς …ρεύμα το πρόγραμμα της Περιφέρειας για 55-65.000 δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Από το πολυδιαφημισμένο «Ρεύμα για όλους» που ευαγγελιζόταν η Περιφέρεια Αττικής τα Χριστούγεννα του 2014, λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές, η διοίκηση εισάγει τώρα ένα νέο πρόγραμμα πενιχρής επιδότησης στους συνεπείς, μόνο, δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ αφήνοντας εκτός ρύθμισης περίπου 55-65 χιλιάδες νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Κι αν το «Ρεύμα για όλους» το 2015 ήταν τελικά ρεύμα για …98 νοικοκυριά στα οποία επανασύνδεσε η Περιφέρεια το ηλεκτρικό ρεύμα, όταν αυτοπροσώπως ο Αλέξης Τσίπρας προέβλεπε τότε ότι θα αφορά «πάνω από 10.000 περιπτώσεις», οι δικαιούχοι της εφάπαξ επιδότησης των 100 ευρώ που εξήγγειλε η διοίκηση τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 είναι, σε πρώτη φάση, 8.514 νοικοκυριά.

Τι γίνεται όμως με τους υπόλοιπους; Δηλαδή τους 55-65 χιλιάδες δικαιούχους ΚΟΤ που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συνεπείς και να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους; Για αυτούς μέχρι στιγμής η Περιφέρεια δεν έχει ανακοινώσει κάποιο μέτρο και περιορίζεται απλώς στην αναγνώριση του προβλήματος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 22ας Δεκεμβρίου 2015, υπολόγιζε επικαλούμενος στοιχεία της ΔΕΗ ενάμιση μήνα πριν, ότι «περίπου 70-80 χιλιάδες δεν ανταποκρίνονται στις πληρωμές και εξ αυτών μόλις 16 χιλιάδες έχουν κάνει ρύθμιση και σχεδόν όλοι την τηρούν. Από τις 16.000 οι 15.000 τηρούν τη ρύθμιση την οποία έχουν κάνει» υπογράμμιζε.

Διευκρίνιζε δε, ότι όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο δεν κινδυνεύουν από διακοπή ρεύματος. «Οπωσδήποτε δεν πάμε να λύσουμε το μεγάλο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης», έλεγε ο κ. Καραμάνος αναφερόμενος στην προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΔΕΗ. «Θα συμβάλλουμε όμως σε ανακούφιση αρκετών χιλιάδων συμπολιτών μας».

Ταυτοχρόνως θα προβάλλουμε, πρόσθετε, «τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να ενταχθούν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο και αφενός να αποκτήσουν προστασία έναντι της διακοπής ρεύματος, αφετέρου να καλλιεργήσουμε την ιδέα να προσπαθήσουμε να είμαστε συνεπείς ως προς τις οφειλές μας, ανάλογα βέβαια και με τις δυνατότητες που έχει το κάθε νοικοκυριό».

Ωστόσο, ο μεγάλος αριθμός δικαιούχων κοινωνικού οικιακού τιμολογίου ο οποίος παρέμενε εκτός ρύθμισης έκανε τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, να χαρακτηρίσει το πρόγραμμα «επικοινωνιακό πυροτέχνημα».

«Οι όροι που θέτετε θα αποκλείσουν αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, δηλαδή αυτούς που δεν μπορούν να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν κάνει με τη ΔΕΗ για το Κοινωνικό Τιμολόγιο» έλεγε. Και πρόσθετε: «Δεν συμπεριλαμβάνουμε τους πιο φτωχούς, αυτούς που βρίσκονται σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση από τον καθένα…».

Το πρόγραμμα μεταξύ Περιφέρειας-ΔΕΗ

Οι 8.514 δικαιούχοι της πρώτης φάσης του νέου προγράμματος επιδότησης είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι στις 31 Ιανουαρίου 2016 είχαν υπογράψει με τη ΔΕΗ συμφωνία διακανονισμού και την τηρούσαν. Πηγές της Επιχείρησης αναφέρουν ότι ήδη στις αρχές της εβδομάδας, εστάλησαν επιστολές στους συγκεκριμένους καταναλωτές προκειμένου να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να πιστωθεί στους λογαριασμούς τους το προβλεπόμενο ποσό.

Ο προσδιορισμός των καταναλωτών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης γίνεται από τη ΔΕΗ με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο πληροφορικό της σύστημα με δύο χρονικά ορόσημα, στις 31.1.2016 και τις 31.5.2016 (βλέπε presspublica 11/4/2016, «Περιφέρεια Αττικής: Εφάπαξ επιδότηση 100 ευρώ για ΔΕΗ»).

Έτσι, υπάρχει το περιθώριο ως τις 31 Μαΐου 2016 οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι οποίοι έχουν οφειλές να σπεύσουν να κάνουν διακανονισμό με τη ΔΕΗ και να αρχίσουν να πληρώνουν το ποσό της ρύθμισης.

Οι δικαιούχοι και το κονδύλι

Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος Περιφέρειας-ΔΕΗ για την επιδότηση των 100 ευρώ ανέρχονταν, μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2016, σε 8.514 νοικοκυριά, οι υπολογισμοί της διοίκησης φαίνεται πως ήταν περισσότερο αισιόδοξοι.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρ. Καραμάνος στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 22ας Δεκεμβρίου 2015 δήλωνε ότι «ο αριθμός των νοικοκυριών που είναι δικαιούχοι ήδη είναι σίγουρα 15.000 και ελπίζουμε ότι θα έρθουν σίγουρα περισσότεροι το Μάιο. Γι’ αυτό, το 15.000 μπορεί να γίνει 25.000, 28.000 …».

Αυτό που τώρα μένει να αποδειχτεί είναι πόσοι καταναλωτές τελικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για την οικονομική διευκόλυνση μέχρι το τέλος Μαΐου, δηλαδή την δεύτερη ημερομηνία ορόσημο.

Ταυτόχρονα, καθώς το κονδύλι για την κάλυψη όσων πληρούν τις προϋποθέσεις δεν υπερβαίνει, με τα σημερινά δεδομένα, τις 850.000 ευρώ, μένει να αποσαφηνιστεί από την περιφερειακή Αρχή και τη Ρένα Δούρου, πως θα διατεθεί το ποσό που ενδεχομένως περισσέψει από τα συνολικά 2,8 εκατ. ευρώ που έχει υπολογιστεί να διατεθούν για την κάλυψη του προγράμματος το 2016.

Οι …98 δικαιούχοι του προγράμματος «Ρεύμα για όλους».

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014 η Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους», που στόχο είχε την καταβολή δαπάνης για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά, στα οποία έχει γίνει διακοπή, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποπληρώσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια θα διέθετε έως 360 ευρώ ανά έτος σε κάθε σύνδεση που θα είχε διακοπεί λόγω οικονομικής δυσχέρειας του νοικοκυριού και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η ανακοίνωση είχε γίνει από την διοίκηση της Περιφέρειας χωρίς να έχει γίνει καμιά προηγούμενη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η κ. Δούρου δέχθηκε έντονη κριτική από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες όμως προσφέρθηκαν να συνδράμουν σε μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα οργανώσει το πρόγραμμα, χωρίς η πρότασή τους να γίνει αποδεκτή.

Τελικά σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 7ης Απρίλη του 2015, αναφέρθηκε ότι η τότε διοίκηση της ΔΕΗ δέχθηκε να επανασυνδέσει το ρεύμα σε 98 νοικοκυριά χωρίς να πάρει χρήματα από την Περιφέρεια καθώς δεν υπήρχε προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δυο μερών, ούτε και υπεγράφη ποτέ.

Η μόνη σύμβαση που υπεγράφη ήταν αυτή της περασμένης Δευτέρας 11 Απριλίου μεταξύ της Περιφερειάρχη Ρ. Δούρου και του Γενικού Διευθυντή Εμπορίας της ΔΕΗ, Λάζαρου Καραλάζου και αφορά σε … άλλο πρόγραμμα.

«Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για το πρόγραμμα ‘Ρεύμα για όλους’, τη στιγμή που η κ. Δούρου διαφήμιζε στις συνεντεύξεις της ότι έχει δεσμεύσει γι’ αυτό το σκοπό 2,8 εκατ. ευρώ», σημειώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, περιφερειακή σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
«Τα στοιχεία του οικονομικού απολογισμού του 2015, είναι ξεκάθαρα. Από τα χρήματα της Περιφέρειας δεν πληρώθηκε ούτε ένας δικαιούχος. Ενδεχομένως εξυπηρετήθηκαν από το πρόγραμμα της Θ. Φωτίου για την ανθρωπιστική κρίση, όχι όμως από την Περιφέρεια», υποστηρίζει.
Τον συγκεκριμένο ισχυρισμό διαψεύδει από την πλευρά του, ο Χρ. Καραμάνος υποστηρίζοντας ότι η δαπάνη για το πρόγραμμα ανέρχεται περίπου στις 100 χιλιάδες ευρώ και είναι καταγεγραμμένη, όπως επισημαίνει, σε έναν συνολικό κωδικό. 

Όμως κι αυτό το ποσό υπολείπεται κατά πολύ από τα 2,8 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί.
Η ενημέρωση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο της 7ης Απριλίου 2015 για το πρόγραμμα «Ρεύμα για όλους» έδειξε, λένε σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πόσο η διοίκηση της Περιφέρειας εξέθεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος πήγε στο γραφείο της κ. Δούρου, στις 19/12/2014, ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και είπε ότι «η πρωτοβουλία αυτή θα αφορά 10.000 περιπτώσεις».

Όμως σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση:

-325 ήταν συνολικά τα νοικοκυριά που κατέθεσαν αίτηση να ενταχθούν στο πρόγραμμα

-98 ήταν οι περιπτώσεις που τελικώς εντάχθηκαν καθώς στην πλειονότητα των υπολοίπων δεν ήταν κομμένο το ρεύμα αλλά απλώς ζητούσαν διευκόλυνση για την εξόφληση – κάτι που δεν προβλεπόταν.

-Επτά περιπτώσεις δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς είχε γίνει ήδη «ρευματοκλοπή», δηλαδή είχαν συνδέσει το νοικοκυριό με το δίκτυο παρακάμπτοντας τον μετρητή.

-η διοίκηση της ΔΕΗ δέχθηκε να ενταχθούν σε πρόγραμμα μη διακοπής και οι χιλιάδες περιπτώσεις (7-10.000) όπου είχε γίνει σύνδεση χωρίς όμως παράκαμψη του μετρητή της ΔΕΗ.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης της Περιφέρειας για την πολύ περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, η διοίκηση επέμεινε στον αριθμό των 10.000 νοικοκυριών εκδίδοντας μάλιστα σχετική ανακοίνωση όπου γινόταν λόγος για αποσπασματική ανάγνωση ή ερμηνεία των αριθμών και προσπάθεια υποβάθμισης της πρωτοβουλίας. .

πηγή: presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου